Laminált padlók

3A meleg padlóburkolatok, így a hagyományos fa- és a szalagparketták választéka egy korszerű, és teljesen újszerű termékkel, a laminált padlóval bővült. A laminált bútorlapokat gyártók fejlesztették ki, kb. egy évtizede jelent meg a piacon. Az új termék is 90%-ban faalapanyagú, s bizonyos átmenetet képez a hideg- és melegburkolatok között. A korszerű technológiával készülő új anyag tulajdonságai nagyon előnyösek, ennek köszönhetően a felhasználása is egyre növekszik. Időközben a minőségük javult, mintaválasztékuk pedig a kereslet növekedésének megfelelően jelentősen bővült, így a laminált padlók ma már a legkedveltebb padlóburkoló anyagok közé tartoznak. Ismertetésünkben e korszerű termékek előnyeit, egyszerű lefektetési módozatainak fázisait, fogásait, egyéb sajátosságait mutatjuk be.

Laminált padlók felépítése

7Mint azt a bevezetőnkben már említettük, e korszerű padlóburkolók anyaga több mint 90%-ban fa. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett fűrészáru, hanem környezetbarát faőrlemény, amelyből a padlólapok közepes- (750 kg/m3 fajsúlyú MDF), vagy a nagyszilárdságú (850-890 kg/m3 fajsúlyú HDF) hordozólapja készül. A hordozólap felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, és az ezt védő, átlátszó, kopás- és karcolásálló, különlegesen kemény melamingyantás védőréteg (overlay) van. (Különböző gyártmányú, nagy igénybevételre készülő fajtáknál a dekorréteg alá erősítő papírréteget is préselnek.) A panelt a hátoldal ugyancsak melaminos balanszrétege teszi szendvicsszerkezetűvé és egyben formatartóvá, mivel e réteg szilárdsága azonos a fedőrétegekével (1). Felépítéséből adódóan a laminált padlólapok vastagsága csupán 6-8 mm, így padlófűtés esetén is alkalmazhatók.

Miért előnyös?

Először is szembetűnően szép és egységes a külső megjelenésük. A színük és mintázatuk valósághű ugyan, de "mesterségesen" előállított és gyárilag ellenőrzött, jelentős árnyalati eltérésektől mentes (2). Beépítési magasságuk csekély, maximum 10 mm, ami különösen felújítási munkáknál igen előnyös. A panelek illesztése nagy pontosságú, így nem keletkezhetnek az elemek között hézagok. Kopórétegük 10-15-ször kopásállóbb a hagyományos parkettalakkokénál, ezért a rendszeres ápoláson kívül semmiféle utókezelést nem igényelnek. A felületük rendkívül ellenálló, nem hagy nyomot rajtuk a cigarettaparázs (3), nem károsítják felületüket a bútorgörgők (4), a háztartási oldószerek. A tűsarkú cipők sem hagynak nyomot rajtuk, hiszen a kopórétegük nyomás- és karcálló. Végezetül a különféle gyártmányokon belül a panelek színválasztéka olyan variációk egyszerű kialakítására is lehetőséget ad, amelyre eddig gondolni sem nagyon lehetett (5).

Jó, ha tudjuk!

11A forgalomba kerülő laminált padlóburkoló panelek kopásállósága különböző. Ezt ez év januárjától minden forgalmazó piktogram kombinációval (6) köteles jelölni. Az adott padlófajtát ezeknek a figyelembevételével könnyű kiválasztani. Viszont az is igaz, hogy széles minta- és színválaszték a magasabb kopásértékű panelfajtákon belül van. A tartósság és kopásállóság szempontjából azonban nem érdemes, pl. lakásba intézményi felhasználásra ajánlott, nagyobb igénybevételre készült fajtát választani, mert ez jelentős kiadással jár, és nem áll arányban a szerzett előnnyel. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a különböző gyártmányú (Blanco Bel, Gründorf, Interspan, Meister Boden, Quic Step stb.) panelek nem csereszabatosak egymással, csak az adott gyártmányon belül variálhatók. A szegélylécek terén nem ilyen szigorúak a kötöttségek, ám ez esetben a panelekkel azonos minták és a színek miatt célszerű a "márkahűség". Ez nem jelenti azt, hogy a kész burkolat szegélyezéséhez nem alkalmazható más jellegű és gyártmányú szegélyléc.
A laminált padlólapokat általában egymáshoz ragasztva kell lerakni, de ragasztás nélkül lerakható Uniclic rendszerű padló is kapható. Lerakásukhoz száraz, szilárd aljzat szükséges, amely lehet simított, aljzatkiegyenlített beton, vagy régi burkolat. Szőnyegpadló fölé egyes gyártók nem ajánlják, mert ennek vastagsága ingadozó, az új burkolaton való járást bizonytalanná teszi, a ragasztásokat pedig e mozgás megrepesztheti, ennek következtében a padló felülete már nem lesz tökéletesen vízzáró. A szőnyegpadlót már csak azért is ajánlott felszedetni, mert a porallergiára érzékenyek csak így vehetik elejét a porképződésnek. A szőnyegpadlóra fektetett padló ugyanis a szegélyek mentén továbbra is pumpálni fogja a port, mivel ingadozó vastagsága miatt megnő a padló használat közbeni mozgása.
A parkett panelek garancia ideje is változó; ez lehet 5-15 év, de esetenként a gyártó által ajánlott szerszámkészlet használata (7) és ágyazási rendszerének alkalmazása ennek alapfeltétele. Mivel a szerszámkészlet (8) sokba kerül, egyes forgalmazóknál letéti díj ellenében bérelhető is.

A laminált padlók lerakása

13Mindenek előtt vizsgáljuk meg a padlópaneleket, hogy mindegyik hibátlan-e. Hibás panelt sehová ne építsünk be. A paneleket legalább 72 órán át tároljuk abban a helyiségben, ahová majd lerakjuk. Ha az alap ajzat beton, sík, egyenletes, száraz és szennyeződésmentes legyen. A parkett panelt egyébként bármilyen száraz és kellő merevségű, folyamatos alátámasztást adó felületre, pl. PVC-re, kőre, pozdorjára stb. lerakhatjuk.
Fontos az ún. rétegrend, mert e nélkül megszűnik a garancia. A szőnyegpadlót szedjük fel, mert nem biztosít kellő alapot a padlónak. Kerülni kell a fafödémben létrejövő pára kicsapódását, ezt párafékező réteg felterítésével előzhetjük meg. Ha a felület önmagában párazáró, erre nincs szükség. Betonra, párafékezőként, 0,1-0,3 mm vastag PVC-fóliát kell fektetni, mégpedig 20-30 cm átfedéssel. Keskenyebb is lehet az átfedés, de akkor a toldást össze kell ragasztanunk. A fóliára 3 mm vastag zártcellás polietilén fólia kerüljön (9), mégpedig egymás mellé illesztve, szétcsúszás ellen ragasztószalaggal rögzítve. E habfóliára, mint úsztatórétegre, kerül az összeragasztott panelekből álló parketta burkolat, amely alulról nem rögzített, ezért teljes kerületén minden alkotóelemét egymáshoz ragasztva kell rögzítenünk. Padlófűtés esetén következő a rétegrend: 0,1-0,3 mm vastag párazáró fólia, iparilag habosított, 0,8 mm vastag speciális papír (filzpappe), tompán, egymás mellé illesztve, és erre már lerakhatók a parkettpanelek (10).
14A parketta lerakásához nélkülözhetetlen a lyukfűrész, kézifűrész, mérőléc, derékszög, behúzóvasak, kalapács, ütőfa (11), és nagyon hasznosak a kölcsönözhető összehúzó készletek (12).
A lapokat balról jobbra, nútolt oldalával a fal felé fordítva rakjuk le. A fal mentén 1cm-es hézagokat távtartó ékekkel biztosítsunk (13). Ha a fal nem egyenes, nagyobb eltérés esetén hajlásait rajzoljuk át a kezdőlapokra, és lyukfűrésszel vágjuk alakra. Az első sor kezdőlapja egész, a következő sorban levő első pedig félbevágott darab legyen. A sor befejezésekor leeső 40 cm-nél hosszabb darabot a következő sorok valamelyikében kezdőlapként használhatjuk fel. Az első három sor lerakása után a lapokat ragasszuk össze. A ragasztót a kereszt és hosszanti hornyokba, vagy a csapokra terítsük fel (14). A panelek hézagmentes illesztését szerelővassal, illetve ütőfával és kalapáccsal szorosan összeütve biztosítsuk, a kitüremlett ragasztót pedig nedves ronggyal azonnal töröljük le. A lapok ragasztásához vízálló ragasztó szükséges. Minden forgalmazott termékhez az ajánlott anyagot célszerű használni, különben oda a garancia. Az összeragasztott kezdő soroknál összehúzatva 2 órán át hagyjuk a ragasztót kötni. Ezt követően már szakaszosan, a paneleket továbbra is nagyon pontosan illesztve, összehúzatva alakítsuk ki az egész padlóburkolatot. Befejezéskor ne feledkezzünk el a falmenti hézagolásról, amit kiékeléssel biztosíthatunk. Az utolsó sorban levő lapokat hosszukban valószínűleg fűrészeléssel kell méretre szabnunk, ám e daraboknak a szélessége 5 cm-nél keskenyebb ne legyen. Beszabásukkor a paneleket fektessük az utolsó előtti padlósorra, majd helyezzünk rá egy másik, falig tolt lapot. Ennek élét jelöljük át a beszabandó lapra (15), majd leszabásuk, ragasztásuk után kiékelve rögzítsük.
Csőáttöréseknél a lyuk felezőjének vonalában kettévágott lapokból kanyarítsuk ki a két félkerek nyílást (16), vagy V-alakú bevágással teremtsük meg a lyuk kivágásának a lehetőségét (17). Az ajtókereteknél pedig a legegyszerűbb, ha a panel vastagságában levágjuk a tokkeret alját, és a parkettapanelt alája csúsztatjuk. Falhézag azonban itt is szükséges. Mivel pedig a padló szintje megemelkedett, az ajtó aljából is le kell vágnunk, mégpedig annyit, hogy az alja sehol ne érjen a padló felületéhez.
A lerakott padlóburkolaton járni már lehet, de terhelni csak a ragasztó teljes megkötése, legkevesebb 12 óra múltán lehet. Az ékeket is csak ezután vegyük ki, és ezt követően fogjunk a zárószegélyek felerősítéséhez. A szegélyeket azonban soha ne a parkettához, hanem a falra rögzítsük, hogy a lapok a hőtáguláskor elcsúszhassanak alattuk. Így biztosan nem púposodik fel sehol sem az új padlóburkolat. A különböző gyártmányú padlókhoz természetesen színben és mintázatban azonos szegélylécek is tartoznak, ezek felerősítéséhez falra csavarozható műanyag tartóidomok valók, mint pl. a Gründorf (18) és a Meister Boden padlókhoz (19). Ezen kívül falra ragasztható, fólia-bevonatú, HDF alapanyagú Quick Step szegélylécekkel és öntapadó szegélysávokkal (20), vagy színben, anyagában és fazonjában más jellegű díszítő lécekkel, pl. Falco esetleg Abtico lábazati lécekkel is lefedhetők a falmenti hézagok.
15A sarokillesztéseket megkönnyítik a gyári szegélyléchez való kész sarok és toldóidomok (21, 22). A szegélyidomok mögött esetenként egy kettősszigetelésű tömlőkábel is elhelyezhető, de több nem, mivel ennek a rendszernek elsődlegesen nem ez a feladata. A szegélyléceket azonban alul mindenkor tömíteni kell, hogy a farostlemez maganyag ne szívhasson magába nedvességet. E célra csak elasztikus, színben megfelelő tömítőanyagokat, pl. Colorsealant használjunk. A különböző padlóburkolatok közötti dilatációs hézagokat pedig különféle fémprofilok felcsavarozásával tüntethetjük el (23), ezekkel az eltérő vastagságú burkolati anyagok közötti különbségeket is áthidalhatjuk.

Ragasztás nélkül

Van olyan laminált padló is, amelyet ragasztás nélkül fektethetünk le. A Quick Step Uniclic padlójának paneljei olyan csaphornyos kialakításúak (24), amelyek feleslegessé teszik a ragasztó használatát. Ez nemcsak a padló fektetését teszi gyorsabbá, hanem a padló felszedését is lehetővé teszi, a magas fokú vízállóság biztosítása mellett. A lefektetése csupán csak annyiban különbözik az előzőkétől, hogy a ragasztás nélküli elemeket folyamatosan rakhatjuk le, a fektetés kezdőiránya pedig lényegtelen. Egymáshoz illesztésüket ráhúzással, vagy csúsztatással végezhetjük el. A csaphornyok tökéletes illeszkedése biztosítja a felület vízállóságát.

Kész padlóburkolatok ápolása

17Mint minden padló, a laminált parketta is időnkénti ápolást igényel. A padlólapok tartósságának érdekében rendszeres porszívózás szükséges. Ha a padló felülete enyhén szennyezett, nedves ruhával töröljük fel. A felmosórongyot azonban mellőzzük, mert ez túl sok vizet juttat a padló felületére, és a feltörléshez is csak az ajánlott tisztítószereket használjuk. Az esetleg kiömlött festéket, ragasztót, olajat is könnyen eltávolíthatjuk a műgyanta réteg károsodása nélkül acetonnal, vagy mosóbenzinnel. Beszáradt, kikeményedett szennyfoltokat pedig a ragasztó eltávolító spray-vel tüntethetjük el. Mivel a melaminos padlólapok felülete rendkívül ellenálló, padlóviasszal, vagy polírozóval kezelni, lakkozni teljesen szükségtelen. A laminált padlók felületét azonban csiszolni tilos, mert ezzel a megsértjük a kopásálló védőréteget!

Szokatlan mintázatú padlókialakítások

24Mivel a gyártókat már nem kötik a valódi faanyagok tulajdonságai, a padlólapokon olyan erezetminták és színek is megjelentek, amelyek a hagyományos parkettákon elképzelhetetlenek voltak. Még a rendkívül változatos fautánzatok között is számtalan olyan faanyag képezi a lapok dekorrétegét, amely nagyon dekoratív, de parkettán eddig nem volt fellelhető, pl. a mahagóni. A szokatlan vörös, kék, zöld színű faerezettel ellátott mintázatok is gyakoriak. Megfelelő berendezés mellett a kék színű laminált padló sem meghökkentő (25). A színes famintázatok mellett megjelentek a különféle márvány-, gránitmintázatú panelek is. A pontos illesztéseknek hála, olyan egységes felületűvé teszik a padlókat, hogy a márvány- (26), vagy a gránitmintázatú padlók felületét sem zavarják meg a panelkontúrok, és a felület egységesnek, összefüggőnek tűnik (27). Sőt még arra is lehetőség van, hogy a helyiség padlófelületét azonos kopásállóságú, de eltérő mintájú, színű padlólapok kombinációjával tegyük változatosabbá. A különféle színek alkalmazása mellett a fektetési irány megváltoztatásával is fokozható a burkolat hatása (28). A gyártók pedig a felhasználók variációs lehetőségeit tovább bővítették a panelszélességgel azonos méretű négyzetes elemekkel. Ezek alkalmazásával megbontható a burkolat egyöntetűsége (29), ez különféle mintázatok kialakítására ad újabb lehetőséget (30).
Végezetül érdemes megemlíteni, hogy gyártanak olyan laminált padlókat is, amelyek felépítése azonos az előbb bemutatottakkal, de ezeknél a dekorréteg 0,6 mm vastagságú, eredeti színfurnér, és ezt préselik a HDF hordozólapra. Az ilyen padlólapok kopórétege azonban 11-szeres parkettalakk réteg kopásállóságával egyenértékű. A szokásos hajópadló mintázaton kívül ún. kazettás panelek teszik változatosabbá ennek az igényes Gründorf padlófajtának a választékát, amelyből nagyon dekoratív padló készíthető (31).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: laminált, padló, parketta

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyegek

Világszerte elterjedt melegburkolatok a padlószőnyegek. Lefektetésük egyszerűsége, viszonylagosan alacsony költségük és nem utolsó sorban kellemes, csendes járó­felületük miatt kedveltek a...


PVC padlók lerakása

A lakásfelújítás egyik alapvető kérdése, hogy melyik helyiségbe milyen új burkolat kerüljön. Nem is olyan régen a PVC padlók nem tartoztak a kedvelt burkolóanyagok közé, ám az újabb...