Lapszabász-állvány körfűrészekhez

Szerencsére ma már nem probléma, ha bútorlapokat kell méretre vágatnunk, a lapszabászatok készséggel állnak a rendelkezésünkre. Gondban csak akkor vagyunk, ha otthon kell egy hosszú darabot kettévágnunk. A fűrészgépet ilyen esetekben nehéz pontosan megvezetni, ezért a vágás ritkán lesz egyenes. Bútoralkatrészeknél azonban a pontosság és az egyenes vágás egyaránt fontos követelmény, ezért ilyenkor jól jönne egy lapszabász állvány (címkép), amellyel már gond nélkül vághatunk egyenesre akár 2300 mm hosszúságú darabokat is.
Természetesen elég helyigényes egy ilyen szerszám-kiegészítő, viszont ha már megvan, használhatóbb, mint a megszokott asztali körfűrész, mivel kisebb beszabásokra, darabolásra is igénybe vehetjük, mégpedig ideális testhelyzetben. A termetes saját szabászgép természetesen csak műhelyben, vagy garázsban helyezhető el, mivel a helyigénye majd egy falnyi, de csak ha valóban nagy táblákat szabunk le vele. Kisebb munkadarabok esetén azonban csak az állványnak kell helyet biztosítanunk.
Ez végső soron egy kiegészítő eszköz, amely a körfűrészgépünk pontos megvezetésére szolgál, mégpedig kb. 2400 mm hosszúságban. A gép vezetéke egy zártszelvényű idomokból kialakított keret, amelynek hosszanti szárain mozgatható a felfogólapja, azaz a szán. A keretvezeték alá szabászasztal is kell, amely a leszabandó anyagok és a vezetőkeret felerősítéséhez egyaránt szükséges. A szabászasztalt a hosszmérete miatt célszerű a falra erősíteni, de a hulladékok, vagy szerszámok tárolására alkalmas, nyújtott háromszögű szekrényre is felfogható. A körfűrészgép könnyű mozgatását az asztal mögé függesztett ellensúllyal biztosíthatjuk, így a fűrészgép bármely helyzetében nyugalomban marad.
Először a vezetőkeretet készítsük el. Anyaga 25x25, vagy 25x50 mm-es zártszelvényű acélcső. A szálak kiválasztásánál egymásra fektetve ellenőrizzük a csövek egyenességét, mert ez alapfeltétele a hosszú egyenes vágásoknak. A csövek 2500 mm hosszúak legyenek, az összekötőcsövekhez elég egy 600 mm-nyi maradék csődarab is. A két hosszú csövet fektessük síklapra, majd távtartóléc segítségével állítsuk be pontosan párhuzamosra mindkettőt. Ha téglalap keresztmetszetű csőből készítjük a vezeték keretét, akkor a csöveket a keskenyebb oldalukra fektessük le. Az egyik végükre pontosan derékszögbe állítva hegesszünk egy 300 mm hosszú csövet, a másik végükbe pedig M6-os menettel ellátott acéltömböt. A menet a szelvény középpontjában legyen. Az összekötő cső végeit is acéltömbök behegesztésével zárjuk le, majd készítsük el a felfogócsavarokhoz szükséges 6,2 mm-es furatokat. Az összekötőt ezt követően már a helyére csavarozhatjuk (1).
Következő lépésben a szánt készítsük el. Alaplemezét 4-5 mm-es alumíniumlemezből vágjuk le. A szán megvezetéséhez szükséges négy csúszkát simára csiszolt 6, illetve egyik oldalon 15 mm vastag laposvas darabokból állítsuk össze. Méretpontosságukat a zártszelvényű cső egy darabjára illesztve biztosítsuk. Élük mindig merőlegesen álljon a csőélekre, a hegesztési varratok kialakításához egymásra fekvő élüket pedig reszeljük ferdére. A négy csúszka hegesztési varratait reszeljük síkba, majd fúrjuk ki a felerősítésükhöz szükséges M4-es meneteket. A csúszkákat húzzuk a két hosszú vezetőidomra, ideiglenesen fogjuk alájuk a szán alaplapját, majd jelöljük át a csavarok helyét. A lyukak kifúrása után a felfogólemezt csavarozzuk a helyére, majd a hosszvezeték alapján, a fűrészgép talpát ezzel párhuzamosra állítva, a tárcsa számára szükséges nyílás kontúrját is jelöljük fel a lemezre. A nyílást fűrészeljük ki, a talp széle mellé pedig fúrjunk két-két M5-ös menetet a leszorítótalpak számára. A gépet azonban csak csavarokkal is felerősíthetjük, de ehhez a talpát is át kell fúrnunk, és az alaplemezbe hajtott csavarokkal rögzíthetjük szilárdan a szánra.
A szánra még kell egy zsinórcsap is, ez egy az alaplapba hajtott M4-es csavar. A fűrészgépet rögzítsük a szánra, s próbáljuk ki, akadálytalanul és könnyen mozgathatjuk-e a vezetékkereten. Az apróbb igazítások elvégzése után a szabászasztalt és az állványt alakítsuk ki.
Az asztal és az állvány anyaga 19 mm vastag faforgácslap. Az asztallap közepébe vágjunk nyílást a fűrésztárcsa számára, alája pedig készítsünk teknőt a forgács összegyűjtéséhez (2), és 40x40-es lécből a vezetőkeret felerősítéséhez szükséges betéteket is csavarozzuk fel. A forgácsfogó vályú egyben szilárddá is teszi a hosszú asztallapot. Amennyiben van elég helyünk arra, hogy közvetlenül a falra fogassuk fel a szabászkeretet, úgy nincs szükségünk az állvány-szekrényre (3), viszont az asztal két szélét 60-100 mm széles magasító szegéllyel célszerű megerősíteni. A falra csavarozott két, 60-100x50x490 mm-es staflira már könnyen felerősíthető néhány nagyobb, átmenő facsavarral. Arra azonban ügyeljünk, hogy az ellensúly elférjen az asztallap mögött, és a gép kezelése közben akadálymentesen mozoghasson fel és le.
Az állványszekrénynek is megvan a maga előnye, ugyanis ferdén kényelmesebb a fűrészgépet kezelni, a szekrényben pedig számos szerszám elhelyezhető. Amennyiben ez kedvezőbb számunkra, akkor a leszabott hátlapra csapozva ragasszuk fel a teli háromszögű oldallapot, majd a másikból szabjuk ki a nyitható ajtót. Az oldallapokat középső részükön polclapokkal, alul-felül pedig egy-egy hevederléccel erősítsük meg. Ezután helyezzük rá az asztallapot, és beállítása után csavarokkal fogassuk az oldallapok élére.
Most már csak a fűrészgéppel felszerelt szán ellensúlyozását kell megoldanunk. Erre egy lapos, vízzel telt műanyag flakon is megfelel, csak az a fontos, hogy pont annyi legyen a súlya, mint a körfűrész és a szán együtt. A szán felső részére - a közepére - csavarozzuk fel a függesztőzsinór egyik végét. A gépet engedjük le ütközésig, majd az erős zsineget egy kétgörgős zsinórvezetőn átvetve másik végére hurkoljunk vízzel telt lapos műanyag flakont. Az ellensúly, ebben a helyzetben, közvetlenül a görgők alatt legyen. Ha az egyensúly megfelelő, a szánt könnyen tologathatjuk, és bárhol meg is állíthatjuk.
Az asztalra, az aljától kb. 500 mm-re, fogassunk fel két támlécet, ezek a leszabandó kisebb anyagok alátámasztását szolgálják. A vezető keretre merőlegesen álljanak. Szilárd felfogásukhoz azonban még két csavaros szorító is szükséges, hogy kizárjuk az elmozdulás lehetőségét. Ferde vágásokra is használhatjuk a leszabó készüléket, de ehhez pontosan a kívánt szögbe állítva kell a munkadarabot rögzítenünk. A kész szabászasztal jól helyettesíti az asztali körfűrészt. Általa a kisebb-nagyobb felületű faforgács, vagy más faanyagokat könnyen, kényelmesen és kellő pontossággal darabolhatjuk méretre, mégpedig az eddiginél pormentesebben, hiszen a vágáskor keletkező fűrészpor java az asztal vályújában gyűlik össze.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

pete istvan avatarja

pete istvan         Gépek, szerszámok, technológiák

Meg vagyok elegedve a szerszam kinalatal es anak leirasaval. Mukodesi utmutatoivl. udvozlet.

Bosch RotoZip spirálfűrész X-Cores(tm) betéttel

A RotoZip spirálfűrészek hatékony megoldást kínálnak az összes kemény járólap szabadkézi, bonyolult, száraz vágásához. Az új vákuumos keményforrasztású technológiának köszönhetően egyetlen X-Core...


Ha szeptember, akkor faipar

Minden év szeptemberében rendezik me a soproni faipari vásárt, ehhez igazodik minden szerszámkereskedő, és ebben a hónapban hirdetik meg a faipari akciójukat. Ácsok, asztalosok nélkülözhetetlen...