Fengshui és a növények

2023-03-13 11:27:55 | Módosítva: 2023-03-13 11:34:19

Aki növényekkel veszi körbe magát, az általában kiegyensúlyozottabb, hiszen már maga a zöld szín is nyugtatóan hat az emberre. A Fengshui-ban, azaz a térrendezés művészetében is hangsúlyos szerepet kapnak a növények, hiszen dekorálják a lakást, emellett párologtatnak, és tisztítják a levegőt, tehát számos hasznos tulajdonságuk beltérben is érvényesül.


A Fengshui az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában. Célja a legmegfelelőbb lakhely meghatározása a sikeres élethez, a környező táj és terepformák elemzésével. Jelenlegi alkalmazása a taoista hagyomány rendszerre is épül, de kialakulása jóval megelőzi azt. A jelenlegi kutatások szerint legkorábban a Jangsao és a Hungsan kultúrákban találták bizonyítékát a világegyetem és az ember kapcsolatának tanulmányozására és alkalmazására. A mágneses iránytű feltalálásáig a módszerek főként csillagászati megfigyelésekre épültek. 1988-ban a Honan provinciában folytatott ásatások során derül fény arra, hogy a kőkori kínaiak már akkor igyekeztek a sírokat az égtájak illetve a főbb csillagképek szerint kedvező módon elhelyezni és kialakítani. A hagyományos Fengshui máig őrzi ezen ősi módszer nyomait. A korai bronzkori palotáktól kezdve valamennyi nagyobb kínai város Fengshui elvek szerint épült, és rendezkedett be.

A hagyományos Fengshui több mint 3500 évet ölel fel a mágneses iránytű feltalálását megelőzően, alapvetően csillagászati és kozmológiai megfigyelésekből ered. Az ősi Fengshui mesterek koruk nagyra becsült tudósaiként az uralkodók szolgálatában álltak. Elsősorban a paloták, szentélyek és a sírok helyének kijelölése volt a fő feladatuk, de a hadászat területén is stratégiai jelentőségű számításokkal szolgálták a császárt.

Ma is népszerű

Napjainkban a kínai Fengshui célja a zárt terek berendezésének optimalizálása, ezáltal energiájának növelése. Ha ebben nem hisz valaki, azt azért nem tagadhatja, hogy az ember sokkal jobban, komfortosabban érzi magát egy esztétikus és rendezett helyiségben, mint ahol nagy a rendetlenség. E körülmények hatnak a közérzetre, az pedig a munkában a hatékonyságra, teljesítőképességre. A Fengshui segít otthonunkban tudatosan irányítani az energiát, és ebben a növények is egy lehetőséget jelentenek a harmónia megteremtéséhez. Van néhány általános érvényű szabály, ami a növényekre vonatkozik a térrendezés során.

Ne tegyünk növényt ajtó és ablak közötti vonalra, vagy két ajtó közötti képzeletbeli vonalra. A kemény levelű, szögletes formájú vagy éles levelű növényt, valamint szúrós vagy tűlevelű növényeket is tegyünk legalább egy méteres távolságra attól a helytől, ahol dolgozunk, pihenünk vagy alszunk. Csak olyan növényekkel vegyük körül magunkat, amelyek megfelelnek ízlésünknek, tehát a növények kiválasztását ne bízzuk másra, de arra figyeljünk, hogy az adott növények számára megfelelő-e a hely, amit biztosítani tudunk. Ellenkező esetben a növények nem a fajra, fajtára jellemző kinézetet mutatják majd, esztétikai értékük csökken, és egy haldokló növény látványa nem hozzátesz, hanem inkább elvesz abból a pozitív hatásból, amit szeretnénk elérni. Tehát az ajándékba kapott növényt, melyet nem találunk szimpatikusnak, azt mielőbb ajándékozzuk tovább olyannak, akinek tetszik…

A körülményekkel összhangban

A lakásban található éles peremeket, üres sarkokat, lépcsőfordulókat, kiszögelléseket, erkélyeket harmonikusabbá tehetjük növényekkel is, ide tegyünk csüngő szárú vagy kerek lombozatú növényeket. A Fengshui szerint a virágos, vagy termést hozó növények több energiával rendelkeznek, mint a levéldísznövények. A puha, kerek, lágy lombozat pozitív energiát sugároz, szemben a kemény, tüskés, hegyes levelekkel. Minél bujább egy növény, annál sűrűbb az „energiafelhő”. A koronás fácskák vagy a gömb formájúra nyírt növények is esztétikus látványt nyújtanak rendezettségükkel, szépségükkel, és pozitívan hatnak ránk.

Milyen növényeket ajánl a Fengshui

Majomfa (Crassula arborescens), gyertyavirág (Ceropegia woodii), nyílgyökér (Maranta leuconeura), lantlevelű fikusz (Ficus lyrata), kúszóka (Cissus-félék), begónia (Begonia-félék), murvafürt (Bougainvillea-félék), muskátli (Pelargonium hibridek), cserjés margitvirág (Chrysanthemum-félék), rózsamályva (Hibiscusrosa-sinensis). Ezek között vannak kifejezetten a szobai körülményeket kedvelők, vannak inkább télikerti, hűvösebb hőmérsékletet igénylők, és olyanok is, melyek inkább terasz és az ablakpárkány külső részére valók, mint a muskátli.

Az anyósnyelv szinte elpusztíthatatlan, így kezdőknek is ajánlott szobanövény. Annak ellenére, hogy hegyesek a levelei, a FengShui szerint védelmező energiával rendelkezik. A kör alakú levelekkel rendelkező növényeket pénzhozóként tartják számon, ezért ilyenekből is érdemes tartani. A bambusz szobai változata a szerencse bambusz, a növekedést és az alkalmazkodóképességet szimbolizálja. A Feng-shui szerint ha két csavarodás van rajta, akkor a szerelem területén történik változás, ha három csavar, akkor pedig boldogság téren.


Egy haldokló, elhanyagolt növény a Fengshui szerint képes negatív energiákat okozni. Emiatt is (és növényvédelmi okokból is) célszerű minél hamarabb eltávolítani a növény elszáradt, holt részeit. A műnövények szintén nem hoznak szerencsét és kedvező változásokat a lakásban. Nem csak a növény maga lényeges, hanem az is, hol helyezzük el. A bagua az otthon Fengshui térképe, amely megmutatja, hogy melyik helyiség melyik életterülethez kapcsolódik. A család (Zhen) területen elhelyezett növények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy mozgásba hozzák az energiákat, ha valahol elakadás van, vagy lelassulás van. A vagyon (Xun) területén elhelyezett szobanövény meghozhatja a növekedést, és az anyagi jólétet. Ha az egészségnek egy kis extra támogatásra lenne szüksége, akkor az otthon középső részén elhelyezett növény elősegítheti a gyógyulást az élet minden területén (egészség, TaiQui). A lakáson belüli egyéb külön területek: a gyerek, tudás, siker, karrier és partnerkapcsolat…

A növények élettere

A növények élettere, cserepük, kaspójuk színe, formája, anyaga is kihat a szobanövények energiarezgéseire, és az összhatásra. Erre is vannak útmutatásai a Fengshui rendszernek. A sok vizet igénylő szobanövényeket ne tegyük piros, vagy gömbölyű cserépbe, mert ez a szín és forma a tűz eleméhez sorolható.

A növényekből áradó pozitív energia kibontakoztatásának alapja az értő, szeretetteljes gondozás. A növényekkel foglalkozva összhangba kerül a test és a lélek, újra közelebb kerülhetünk a természethez. És ennek az ősi kínai filozófiának ez az egyik legfontosabb célja. A növények szép dekorációk, emellett „meghívják” a természet energiáját az otthonokba.


Anyósnyelv


Gyertyavirág


Lantlevelű fikusz


Majomfa


Margitvirág


Nyílgyökér

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Krizantém

Évekkel ezelőtt még csak "halottak napi virág"-ként ismertük, napjainkban azonban számos díszváltozata alakult ki, melyek kiváló vágott virággá és őszi virágágyásba való idénynövénnyé is emelték.


Őszi ereszcsatorna-karbantartás

Az őszi, intenzív levélhullás során az ereszcsatornák gyorsan megtelnek, tisztításukkal nem érdemes tavaszig várni. Ilyenkor célszerű elvégezni a hibás részek javítását is.