Bútorok a kertben

1-es képA kertben való kényelmes tartózkodáshoz megfelelő bútorok szükségesek. Étkezéshez, napozáshoz, pihenéshez, olvasáshoz nem könnyű kiválasztani a leginkább környezetébe illeszkedő, kényelmes bútordarabot, hiszen a választék igen gazdag. Alábbi összeállításunkban a kerti bútorokkal kapcsolatban gyűjtöttünk össze néhány gondolatot.

Hogyan válasszunk?

Először természetesen el kell döntenünk, hogy a kert mely részében és milyen célra kívánjuk használni a bútort. Gondoljuk végig, milyen stílusú és milyen méretű bútor illik a kertünkbe, mennyi pénzt szeretnénk rááldozni, és hogy egész évben vagy csupán nyáron akarjuk majd használni. A kerti bútorok fontos követelménye a jó megjelenés, hiszen elsőként tűnnek az ember szemébe. A bútornak kényelmesnek és jól használhatónak kell lennie. Vásárláskor feltétlenül próbáljuk ki a bútort; ellenőrizzük a párnázás kényelmességét, a háttámla dönthetőségét, és hogy szilárdan fel lehet-e állítani az adott terepen.

Kerti bútorok főbb típusai

3-as képA kerti bútoroknak két főbb típusa van: az állandó és az összecsukható kerti bútorok. Az állandó bútordarabok egész nyáron a szabadban maradnak, legfeljebb a párnákat veszik le esténként. Ebbe a csoportba tartoznak a rögzített bútordarabok is. Ha azt szeretnénk, hogy a pihenő egész évben megőrizze lakótér jellegét, hogy a bútor mint tárgy a látvány központi elemét képezze, vagy éppen nincsen elegendő tárolóhelyünk, célszerű állandó bútort választanunk. A fa alá épített kőasztalka kőpadokkal (1), a futónövények alatt rejtőzködő kőpad (2), a fa törzse köré helyezett fából és vasból készült asztal székekkel (3), vagy a farönkökből összeállított szabadtéri "fotel" (4) egész évben kellemes látványt nyújt. Puha párnákkal varázsolható igazán kényelmessé. Állandó meglepetést okozó dísze lehet a kertnek a különös, szinte képzőművészeti alkotásnak tűnő modern fémpad (5), vagy a Viktória korabeli dús virágmintákkal díszített bútorokhoz hasonlító, kecses asztalka székekkel (6).

Anyagok és funkciók

8-as képA kertben szükség lehet: asztalra és székekre a szabadtéri étkezésekhez, pihenésre és beszélgetésre alkalmas kényelmes ülőkékre, valamint napozásra használatos nyugágyakra, heverőkre. Padok, hintaágyak is fokozzák a kert otthonos hangulatát. A fából készült bútorok a terasztól (7) a kertig (8) mindenhol szépen mutatnak. A puhafa asztalok és székek olcsóbbak ugyan, de veszélyezteti őket a korhadás. Ennek ellenszere a fa többször is megismételhető telítése, valamint a rendszeres mázolás vagy más favédelem. A keményfa magában vagy öntöttvassal kombinálva régóta az állandó kerti bútorok alapanyagának számít. Natúr színével gyönyörűen mutat a szabadban, és színes párnák még komfortosabbá teszik (9). A fából készült, klasszikusnak számító textil ülőkéjű nyugszékeket (10) egyre inkább felváltják a műanyagból készült bútorok. A műgyanta gyorsan vált a nyugágyak, székek és asztalok első számú alapanyagává, hiszen szilárdabb, mint a hagyományos műanyagok, nem reped, és a színe sem fakul meg. A műgyanta bútorok a magasabb árkategóriába tartoznak, de könnyűek, tartósak, karbantartásuk egyszerű, és állandóan a szabadban tarthatók. Manapság olyan műgyanta bútorok kaphatók, amelyekből árad a luxus, megjelenésükkel méltán felveszik a versenyt még a szobabútorokkal is (11). A jól tervezett fémbútorok nagyon kényelmesek lehetnek (12). Egyszerű vonalú, könynyed megjelenésű típust válasszunk. Nagy előnyük a tartósság. A festett fémbútorokat időnként újra kell festeni, a műanyag borításúak kevés ápolási munkát igényelnek. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kertibútor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti bútorok téli védelme

Sokakkal előfordul, hogy a tavaszi-nyári időszakban megvásárolt bútorok téli tárolására nem gondolnak. Pedig, ha nem összecsukható az asztal, vagy nem leszedhetők az asztal lábai az...