Kifordítható asztal

2-es képÍróasztal mellett ülve természetes fénynél a legjobb dolgozni, csakhogy ez ritkán oldható meg. Az ablak előtt álló asztal akadályozza az ablaknyitást, az erős napfény pedig esetenként kellemetlen is lehet. Az ilyen problémák azonban megszüntethetők, ha az íróasztal mozgatható, például elfordítható. Így mindig a megfelelő helyre állítható (1), ha pedig nincs rá szükség, teljesen a fal vagy a polcos bútor mellé fordíthatjuk, így kevesebb helyet is igényel (2), de még így is használhatjuk.

Ilyen munkaasztal természetesen készen nem kapható, viszont elkészítése nem különösebben nehéz. Az asztallapját érdemes a szokványosnál különlegesebbre, kényelmesebbre formálni pl. vese alakúra, ami szinte körülveszi a használóját. Az íróasztal kialakításához még szükség van egy kb. 650 mm magas fiókos, görgős szekrényre, ami - lényegében az asztal egyik lába - tartalmazza az asztal fiókjait, és egy fékezhető bútorgörgőkkel felszerelt csőidom lábra, ami viszont az asztal mozgatásához szükséges. A fiókos szekrényt azonban lényegében helyettesítheti a szekrénysor megfelelő magasságú polca is.
Az asztallap legalább 19 mm vastag laminált felületű bútorlapból készüljön; nyers, nem alakra vágott mérete 900´1300 mm legyen. Ebből már az egyik hosszanti élének a sarkaihoz igazodva behúzhatjuk a 350 mm sugarú köríveket, amelyek az asztallap lekerekített végei lesznek, majd a köríveket vékony léc segítségével berajzolt ívekkel kössük össze. A felesleges részeket lyukfűrészgéppel vágjuk le, majd a lap élére ragasszunk élfóliát, vagy az él hosszanti felhornyolása után ún. beütős, domború műanyag élfedővel vegyük körül. Az ilyen élfedő anyagot a hosszabb domború él közepén pontosan összevágva illesszük össze. Az asztallap forgatásához szükséges tengelycsapot vastag falú acélcsőből vagy keményfa rúdból alakítsuk ki, és egy kb. 200 mm átmérőjű fakorong közepébe ragasztva csavarozzuk az asztallap aljára, a lekerekítés középpontjába. Egy másik ugyanilyen, de a közepén furatos fakorongot erősítsünk a fiókos szekrény vagy a polclap tetejére; ezek alapján most már megállapíthatjuk a csőlábak hosszát.
1-es képIlyen csőlábak készen is kaphatók, ám mivel az áruk meglehetősen magas, melegen alakra hajlított 25-30 mm átmérőjű acélcsőből vagy egyszerűbb formában, merőlegesen egymáshoz hegesztett darabokból is kialakíthatjuk. A csőlábra hegesszünk egy kisebb, 10-15 mm átmérőjű összekötőt is, amely egyben a rakodó polclap tartója. A csőláb idomot az áthidaló cső közepére hegesztett, derékszögben meghajlított támasszal is szilárdítsuk meg. A merevítő - ami egyben az alsó tárolópolc konzolja is - ugyancsak 10-15 mm átmérőjű legyen. Az asztallap aljára erősítését egy 2 mm-es lemezből kiszabott felfogó lap csővégre hegesztésével tegyük lehetővé. A csőláb vízszintes részére és a merevítő csőre is hegesszünk fel két ilyen lemezt. A bútorgörgők csapjának beerősítését a csőlábakba ragasztott fa- vagy műanyag hüvelyekkel oldjuk meg. A felszerelésre kész lábat csiszoljuk simára, majd fújjuk le alapozó spray festékkel. Ennek száradása után legalább két rétegben fújjuk be autójavító spray festékkel, mégpedig ezüstmetál színűvel. A krómozott felület kialakítása ugyanis csak nagyon nehezen megvalósítható, helyette a tompán fénylő metálbevonat is elegáns hatású lesz.
A festett csőlábat ezt követően facsavarokkal szereljük fel az asztal tengelycsapjával szemközti végére, majd az asztallap csapját a fiókos szekrény korongjába illesztve próbáljuk ki, hogy vízszintesen áll-e, és az asztallap könnyen forgatható-e a csap körül. Az adódó igazítások elvégzése után már csak az asztal alsó polcát kell leszabnunk 10-16 mm vastag laminált felületű anyagból. A polc lehet szabályos kör vagy négyzet alakú, és a támcsövekre hegesztett felfogó lemezek segítségével csavarozhatjuk a helyére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: asztal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Íróasztali lámpák

Az íróasztali lámpák szerepe tagadhatatlanul nagyon fontos szinte az év minden napján, különösen a fényszegény őszi, téli időszakban. A céljuk, hogy egyadott munkaterület ideális megvilágítását...


Karácsonyi szalvéta hajtogatása

A karácsonyi vacsora és ebéd a családok nagy részében kicsit más, mint a „szürke” hétköznapoké. Nem kell feltétlenül sem sok pénzt, sem sok időt rászánni arra, hogy ünnepivé tegyük az...