Kerti bútorok téli védelme

2020-01-01 19:45:43 | Módosítva: 2020-01-01 19:49:06

Sokakkal előfordul, hogy a tavaszi-nyári időszakban megvásárolt bútorok téli tárolására nem gondolnak. Pedig, ha nem összecsukható az asztal, vagy nem leszedhetők az asztal lábai az asztallapról, akkor komoly gondot jelenthet az elrakásuk. A székek is jelentős helyet foglalnak el, ha nem rakhatók egymásba. Ilyenkor sajnos nincs más megoldás, mint kint kell hagynunk a szabadban, de védelmükről nem feledkezhetünk meg, szépek és tartósak csak akkor lesznek, ha megfelelően tároljuk a téli hideg, csapadékosabb időben is.


A fém bútorokat elsősorban a rozsdásodástól kell védenünk. Ősszel nézzük át alaposan a bútort, ha szükséges javítsuk ki a festést, mert a festékkel nem védett helyek tavaszra biztosan csúnyábbak lesznek. Ahol lepergett már a festék, csiszoljuk le a festékmaradványokat, majd fémfestékkel kenjük át.


A műanyag bútorokat sem hagyhatjuk a szabadban következmények nélkül a téli hidegben, mert fakóvá és törékennyé válnak. A fehér bútorok megsárgulnak, vagy szürke foltok jelennek meg a felületükön. A rideggé vált anyag nem csak csúnya, hanem balesetveszélyes is, mert terhelés alatt törik.

A fa kerti bútorok felületvédelme a nyári időszakban is elengedhetetlen, mert a napsütés és az eső ellen is védeni kell, különben hamar elhasználódottá válik. Minden évben, ősszel érdemes kicsit átcsiszolni, átkenni gombaölő szerrel, páccal, fafestékkel, mert ha a fa a nedvességet magába szívja, ami aztán télen még meg is fagy, szétfeszíti az egész szerkezetet.


Tárolás

Bármilyen kerti bútorunk is van, védenünk kell a téli csapadéktól, a hidegtől, a párától. Legjobb, ha garázsban, pincében helyezzük el, de bárhol is tároljuk, nem tudjuk megvédeni a bútort avval, ha csak letakarjuk. Ráadásul egy nem jól szellőző anyaggal (pl. fólia) még ronthatunk is helyzeten, mert a pára nem tud kiszellőzni, befülled, a bútor nem tud megszáradni, és biztosan károsodni fog. Ezért, ha muszáj a szabadban hagynunk, tegyük szilárd burkolatra, és úgy takarjuk le, hogy át tudjon szellőzni, de csapadék ne érje.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Raklapok a kertben

A raklapokból saját kezűleg készített bútorok és egyéb használati tárgyak változatlanul nagyon kedveltek. Ám az is igaz, hogy nem árt az építésük előtt a feladatot alaposan átgondolni, mert...