Konyhai körhinta

A sütni-főzni szeretők jól tudják, hogy e munkához is megfelelő körülmények szükségesek. Jó, ha minden kéznél van, de nem a kezünk alatt. A fiókokban sok kelléket el lehet rakni, ám van néhány eszköz, amely terjedelmes, és gyakran is van rájuk szükség. Ezeket tehát nem célszerű a fiókokba tárolni, jobb, ha felakasztva tartjuk. Erre szolgál a konyhaszekrényeket összekötő, vagy kiegészítő galériára függesztetten felszerelt forgó eszköztartó. A közel 300 mm átmérőjű korong elébe hajtott menetes akasztóhorgokra mindazokat az eszközöket felakaszthatjuk, amelyek gyakorta használatosak.

A karusszel elkészítéséhez csak akkora 19 mm-es laminált faforgácslap darab kell, amelyből lyukfűrészgéppel kivághatjuk a megfelelő nagyságú korongot. Felfüggesztésére legalább 30 mm átmérőjű fa, vagy fémrúdra is szükségünk lesz. Hosszát a fakorong és a felerősítés helye alapján határozzuk meg. A ráakasztott eszközök kb. fejmagasságba kerüljenek, ne akadályozzák a munkánkat, de könnyen leakaszthatók legyenek.
A függesztőrúd számára a kiszabott fakorong közepére fúrjunk 30 mm átmérőjű lyukat, csiszolással kissé nagyobbítsuk meg, hogy a rúdon könnyen elforgatható legyen. A farúd végére csavarozzunk alátét fatömböt, amire majd a korong felül, és egyben a forgását fékezi is. A fémcsőbe viszont előbb szorosan beleilleszkedő két fadugót kell készítenünk, amely már megkönnyíti a fatömb és a rúd felcsavarozását. A függesztőrudat ezt követően a galéria, vagy a polclap aljára csavarozhatjuk fel. Megjegyezzük, hogy 100 mm-nél hoszszabb rúd esetében ajánlatos egy, a rúdra szorosan illeszkedő lyukkal ellátott felfogólapot alkalmazni, amely szilárdan megvezeti a rudat, és megakadályozza, hogy használat közben kiszakadjon a helyéről. A felfogólap legalább 19x80x80 mm-es legyen, és négy facsavarral erősítsük a tartólap aljára. A rudat egy hosszú facsavart felülről behajtva rögzítsük a fészkébe. Ezután már csak a korong élét kell felvasalható élfóliával lefednünk, az előfúrt lyukakba behajtani a menetes akasztóhorgokat, és a kész korongot a fatömb segítségével a rúd alsó végére erősítenünk. Erőteljesen azért nem ajánlott megforgatnunk, mert körhinta módjára fog viselkedni, és némelyik eszköz még le is repülhet róla.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: konyha, körhinta, hinta

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

10+1 konyhai ötlet

Néhány kreatív ötlettel egy kicsit átalakíthatjuk konyhánkat. Ezekhez nem szükséges túl nagy összeget elkölteni, és nem kell az egész konyhát kipakolni, felforgatni, mégis megújíthatjuk,...


Hogyan válasszunk hűtőszekrény-t

A drága hűtőszekrényt csak megvásárolni költséges, egy régebbi, magas fogyasztású típust lecserélve egy-két év alatt bejön az ára. Nem is beszélve az extrákról, melyek megkönnyítik az élelmiszerek...