Alkor öntapadó fóliák otthoni felújításokhoz

Alkor öntapadó fóliák otthoni felújításokhoz

Az utóbbi időben a megszokottnál gyakrabban igényelnénk szűkebb otthoni környezetünk, pl. konyhánk munkapultjának, polcaink, szobaajtóink némelyikének a teljes felújítását, megváltoztatását, de a várható költségek ezt általában megtorpedózzák. Kaphatók viszont olyan speciális öntapadó fóliák, pl. az Alkor gyártmányok, amelyek speciálisan e célokra készülnek, és ennek megfelelően kiváló tulajdonságúak.

1-es képAz Alkor fóliák teljes választéka közel 500 mintából és színből áll. Az egyszínű és ún. fadecor fóliák sokfélesége igazán meglepő, ez utóbbiak szín- és erezetrajz tekintetében megtévesztően valóságosnak tűnnek. A fóliák 45, 67,5 és 90 cm széles tekercsekben kerülnek forgalomba, ill. 1,50 és 2 m hosszúságúra, a 90 cm széles ajtófóliák pedig 2,1 m hosszúságúra vágva szerezhetők be. Ha azonban ezeknél hosszabb fedőfóliára van szükségünk, akkor szélességüktől függetlenül, tekercsből leszabva is megvásárolhatjuk. Sokféle változatuk közül főként azok jöhetnek számításba otthoni munkáinkhoz, melyekkel gyorsan tudunk látványos eredményeket elérni.
Használatuk alig tér el a szokványos öntapadó műanyag tapétákétól, ám anyaguk és ragasztórétegük - igazodva a speciális felhasználási feladatokhoz - tartósabb az általános célokra használtakénál. Fontos, hogy milyen legyen a felület, amelyre fel szeretnénk ragasztani. Nos, bármilyen teljesen sima, száraz és pormentes felületre felragaszthatók. Az egyenetlen felületű anyagokat mindenképpen simára kell csiszolni, és csak alapos portalanítás után burkolhatók be Alkor fóliával. Ha régebbi laminált, lakkozott, mázolt felületre szeretnénk felragasztani, akkor ezeket teljesen tisztítsuk meg az esetleges szennyeződésektől. E célra jó a zsíroldó mosogatószer is, de erősen elszennyeződött felületek letisztításához használhatunk más, nagyobb hatású tisztítóanyagot is, ha az nem hagy maga után nyomot. A fóliaszabást megkönnyíti a védőpapír négyzethálós beosztása, amelyet nagyobb felületek lefedésekor csak kb. 10 cm szélességben célszerű lehúznunk, majd a fólia fokozatos felsimítása közben távolítsuk el teljesen. A felragasztott fóliát középről kezdve a szélek felé simítsuk a felületre puha textíliával.
7-es képAz esetleges légbuborékokat tűvel felszúrva, a levegő kinyomásával tüntethetjük el. Ha netalán ránc képződne a fektetés során, a fóliát még frissiben húzzuk le, és korrigáljuk a hibát. A teljes tapadás ugyanis csak néhány óra múlva következik be, addig pedig a fóliát megnyúlás nélkül óvatosan felhúzhatjuk, és újra leragaszthatjuk. Nedvesen még könnyebb az anyag felragasztása, ám ennek feltétele, hogy a felület ne szívja magába a nedvességet, így a szükséges igazításokat könnyűszerrel el tudjuk végezni. Néhány óra múlva a nedvesen felsimított fedőfólia is tökéletesen a hordozófelületre ragad.
Ha felsimításakor a fóliákat a kelleténél erősebben nyújtottuk, ez később visszazsugorodik. Ezért az egymás mellé fektetett lapokat 5 mm-es átfedéssel ragasszuk egymásra, így biztosan nem keletkeznek majd a burkolatsávok között fedetlen csíkok. Ez alól kivételek a Brillant fóliák, amelyeket egymás mellé illesztve is felragaszthatunk.
A szélek felválását különféle megoldásokkal akadályozhatjuk meg. A fólia eleve oldalanként legalább 5-5 mm-rel szélesebb legyen, a felsimítást követően éles késsel, pontosan az éleket követően levághatjuk a felesleges részeket, és körömmel vagy simítócsonttal jól nyomjuk a hordozó anyag szélére. Ha pedig az éleket is le kívánjuk fedni, akkor a szélborítást méretre szabott csíkkal fedjük le, majd az elsimítását követően gyengén megnyomva vasaljuk le. A vasalót a legkisebb fokozatra állítsuk, és a talpa alá helyezzünk papírcsíkot. A melegtől a fólia tartósan és szilárdan a keskeny élekre tapad. Az is megoldás lehet, ha pl. polclap élén a fólia felválását szegélyléc felerősítésével akadályozzuk meg, vagy a lap hátsó, nem látható élére ragasztva levasaljuk.
Fazonos lécek lefedésére is használhatjuk a fóliákat, ám akkor előbb a középső részére simítsuk rá a bő ráhagyással leszabott fóliacsíkot, majd a két oldal felé folyamatosan és gondosan a mélyedésekbe, domború részekre simítva burkoljuk be a lécet, végül a hátoldalán is legalább 5-8 mm szélességben lehajtva, majd levasalva akadályozzuk meg a szélek felválását. Az ilyen lécek lefóliázása kissé körülményes, de ezáltal teljesen azonos anyagúnak fog látszani a sík felületű darabokkal. Ezt a hatást natúr faanyagokkal nagyon nehéz elérni. A különféle fautánzatú fóliákkal bármilyen sima felületű anyagot a kívánságunknak megfelelő nemes fává változtathatunk. A megfelelő "faanyag"  kiválasztása sem okozhat gondot, e fóliák választéka bőséges. Ezekből akár egyszerűbb faberakásokat is készíthetünk, vagy más, pl. terméskő, esetleg márvány mintázatú fóliával párosítva legalább olyan különleges lesz a hatás, mint a lécezett bútorlapot utánzó fóliával bevont bútordarabé.
9-es képAz ablakok sima átlátszó, unalmas üvegét a számos tej, illetve katedrál mintázatú üvegfóliával percek alatt, az eredeti üveg cseréje nélkül változtathatjuk teljesen egyedivé. A transzparent fóliák a színes üvegmozaik hatását keltik (1), és tejüveg mintázatokkal is könnyen párosíthatók. Ezeket főként hangulatos világításokhoz, lámpaernyőkhöz célszerű használnunk.
Újdonság a napfényvédő fólia, amely védelmet ad a tűző nyári napsütés és az UV-sugárzás ellen (2). A bronz 42%, az ezüst színű fóliák pedig 76%-os hőáteresztő képességűek, és különösen tetőtéri lakások ablakain nagyon hatásosak.
Ha Alkor bevonó fóliákat használunk környezetünk felújításához, akkor arra is lehetőségünk van, hogy teljes harmóniát teremtsünk otthoni tárgyaink között. Ha pl. Alkor fóliával fedjük le éltes, de megszokott íróasztalunkat, akkor a környezetében levő képek keretét is könnyűszerrel azonos fából készültre varázsolhatjuk (3). A megszokott tálcáinknak csak az alját kell lefóliáznunk, és az azonos mintázatú anyag még a legkülönfélébbeket is egymáshoz tartózóvá teszi (4).
Ahová különleges csillogás és felületvédelem szükséges, oda a Brillantfólia való. Ez poliészterréteggel védett felületű, ezért rendkívül ellenálló a karcolásokkal szemben, emellett magasfényű, hőálló a felülete. Szélessége 67,5 cm, és 2 m hosszúságú tekercsekben kapható, mégpedig igen jellegzetes, szép anyagmintázatokban.
Nagyon meggyőzőek pl. a márványutánzatúak, amelyek bármely konyha munkapultján (5) vagy fürdőszoba polc lapjain elegáns hatásúak. Hasonlóan attraktívak a különféle kőutánzatok, a velúr vagy a parafafóliák (6). Az ajtófelújításokhoz pedig nagyon jól használhatók a kimondottan e célra készített ajtófóliák, amelyek 90´210 cm-es nagyságúak.
Aki pedig kedveli a csillogó fém felületeket, bizonyára kedvét leli az ún. high-tech fóliákban, illetve az ezekkel könnyűszerrel megvalósítható bútorborításokban (7).
10-es képAz öntapadó bordűrök önmagukban is mutatós díszítésekre alkalmasak. Kétféle, 5,3 és 10,3 cm szélességűek, és 10 m hosszúságú tekercsekben kaphatók. Bármilyen sima felületre felragaszthatók, még a falakra is, ám ezek felületét előzőleg keféléssel portalanítsuk. A bordűrök gazdag szín- és mintaválasztékából mindenki könnyen kiválaszthatja az ízlésének megfelelőket. A színes, mintás bordűrökkel nemcsak a nagy felületeket lehet változatosabbá, mozgalmasabbá tenni, hanem a berendezés különféle darabjainak az "összehangolását" is megoldhatjuk (8). Jellegtelen kellékeket is percek alatt egyedivé tehetünk velük (9), és nincs a lakásunknak olyan helye, ahol ne tudnánk előnyösen használni. A bordűrök használatához természetesen hozzátartozik a pontos sarokillesztés, amihez csupán egy 45 fokos iskolai háromszögű vonalzó és egy éles kés kell. A mintákat úgy illeszszük egymásra, hogy azok pontosan fedjék egymást, csak 90 fokban elfordítva. Ha a szalagot toldanunk kell, akkor 2 mm széles átfedéssel ragasszuk egymásra. A jól kiválasztott szalagok bárhol, bármilyen felületen jól mutatnak (10). Ötletszerűen is felragaszthatjuk, legfeljebb ha nem tetszik, leszedjük. Ha viszont koncepciózusan alkalmazzuk, szinte biztosak lehetünk a sikerben, és percek alatt hangulatosabbá tehetjük velük az otthonunkat.
Ezekről az ezermesterek által sokoldalúan alkalmazható öntapadó fóliákról bővebb információval az Alkor-Deco Kft. 2510 Dorog, Pf. 109, telefon: (06-33) 487-349, (06-33) 487-350, fax: (06-33) 487-170 szolgál, és számos barkácsáruházban, dekorációs, tapéta- valamint papírüzletben is megvásárolhatóak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: öntapadó, fóliák

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vinyl panelek a falon

Tavaly december-januári lapszámunkban már írtunk az univerzálisan használható, vízzáró és vízálló vinyl padlóburkolatokról. Most egy másik alkalmazásban – falburkolatként és csempét helyettesítő...


Öntapadó műanyag tapéták

Az öntapadó réteggel ellátott műanyag tapétákat mindenki ismeri, ám sokan mégis ódzkodnak a használatuktól. Pedig könnyen tisztíthatók, szín- és mintaválasztékuk bőséges, elvben pedig gyorsan...