Kerti szerszámgép újdonságok

6-os képÁttekintésünkben nem a legelterjedtebb, legáltalánosabban használt kerti szerszámgépekkel foglalkozunk. Más rovatainkban foglaltuk már össze a fűnyírók,
sövényvágók vagy akár a láncfűrészek legfontosabb tudnivalóit, és természetesen továbbra is lesznek hasonló cikkek az Ezermesterben. Most azonban kuriózumokat, érdekességeket kerestünk a hazai forgalmazók áruválasztékából. Nem gondoljuk, hogy olvasóink egyik-másik újdonsággal találkozva azonnal a szaküzletbe szaladnak, de jó tudni, hogy ilyenek már léteznek. Aki talán csak most
kezdi tervezni a nagyobb beruházásait, az számolhat a legújabb lehetőségekkel is.

7-es képA fűnyírógépeket tanulmányozva nem árt például megismerkednünk az ún. mulcsozással. A mulcsozó fűnyírók speciális késének vágóéle feldobja a levágott füvet, a második, magasabban fekvő él azt finomra összedarabolja és visszafújja a talajra (1). Ezzel egy lépésben végezhető el a fűnyírás, és a gyepfelület biológiai trágyázása. Az aprított fű a talajon gyorsan komposztálódik. Ilyen mulcsozó fűnyírót gyárt például az ALKO (2), de hasonló elvet használ a GARDENA "mulchut" vágórendszere is (3), ahol a vágómű négyszeres vágással (elő- és utóvágással és négy széllapáttal) működik. A felaprított fűőrleményt nyáron azonnal vissza lehet juttatni a gyepfelületre (4), tavaszi és őszi vágáskor viszont a fűtartályba gyűjthetjük össze a komposztáláshoz (5).
8-as képA Gardena fűnyírójával kapcsolatban még egy szakkifejezést kell megtanulnunk: a Hattrick-elvet. Ez tulajdonképpen egy forgó hengert jelent, amelyből rugós acéltüskék állnak ki (6). Ez a forgó tüskés henger megszabadítja a gyepszőnyeget a mohától és a gyomoktól. Természetesen igény szerint be- és kikapcsolható.
A fűnyírógyártók azokra is gondoltak, akik számára fárasztó a fűnyírógép kézi tologatása. Lejtős terepen ez még a jobb kondícióban lévő kertápolók számára is gondot jelenthet.
A Viking például egy külön hajtómű beépítésével segít ezen a gondon (7), melynél az előrehaladás sebessége 3 fokozatban állítható.
A Viking egyébkén még egy érdekes, meglepő fűnyíró-konstrukcióval rukkolt elő. A háromkerekű (8) megoldás előnye a kitűnő manőverező képességben, jó fordulékonyságban rejlik, ami bizony sűrűn beültetett kis kertekben nem elhanyagolható szempont.
Fűnyíróval kapcsolatos ötletekben úgy tűnik, kifogyhatatlanok a gyártók, a Husqvarna két újdonságára azonban még az edzettebb idegzetűek is valószínűleg felkapják a fejüket. Az egyik igazi érdekessége az, hogy akkumulátorral működik (9). Ha belegondolunk, akkor ez végtelenül kézenfekvő, hiszen a megoldás egyesíti a benzinmotoros és az elektromos fűnyírók minden előnyét. Csöndes járású, nem bocsát ki semmilyen szenynyező anyagot, kicsi a karbantartási igénye, ugyanakkor nincs az elektromos hálózathoz kötve, nem vághatjuk el a kábelt, és természetesen az áramütés veszélye sem áll fenn. Ha valaki ezek után arra gondolna, hogy valami pofás kis játékszerről van szó, akkor eláruljuk, hogy téved. Az akkus gép 1000 W teljesítményű, és ezt a teljesítményt 3 órán keresztül képes leadni, ami alatt akár 1400 m2 füvet is levághatunk. Bizony nem akármilyen akkumulátor lehet benne!
10-es képMost meg már tényleg a következő évezredbe kirándulunk át. Képzeljenek el egy kis robotot, melyet reggel megbízunk azzal, hogy vágja le a füvet, és este csak el kell raknunk. A Husqvarna Solar fűnyíróját (10) napkollektorok hajtják, természetesen csendesen és környezetbarát módon. A napelemes fűnyíró egy intelligens számítógép aggyal rendelkezik, amelynek segítségével a gép reggel automatikusan elindul, majd sötétedéskor kikapcsol. Munkaterületét egy szabályozó vezetékkel lehet behatárolni, melyben az alacsony feszültséget szintén napelem tábla biztosítja. Ezzel a szabályozó vezetékkel védhetők meg a bokrok és a virágágyások is. A gépnek egy mechanikus ütközésérzékelője is van. Ha szilárd tárgynak ütközik, egyszerűen megfordul, és más irányba folytatja a nyírást (11). Nagy kerekei révén az egyenetlen terepet is egész jól bírja.
11-es képKissé más irányban kalandozunk tovább, és a gyümölcsfák karbantartásához ajánlunk három kényelmes szerszámgépet. A Bosch akkumulátoros ágfűrésze segítségével több, mint 4 m magasan is levághatja a felesleges gallyakat anélkül, hogy létrát kellene használnia (12).
A parányi láncfűrész kényelmesen feltámasztható a vágandó faágra (13). A Husqvarna hasonló feladatra a nagyüzemi változatot is kifejlesztette. Nagy teljesítményű benzinmotorját a kezelő a hátán, kényelmesen tudja viselni (14), a tartórúdon lévő gallyazófűrészt pedig hidraulikus hajtóművel működteti. Ugyanez a hidraulika erős nyesőollót is mozgathat cserélhető adapterként (15). A Stihl magassági gallyazóját is benzinmotor hajtja, de mechanikus hajtóművön keresztül. A kihúzott teleszkópos szárral 3,2 m magasságig végezhetünk gallyazást, ágvágást (16).
A nagyobb magasságok elérése a bokrok, sövények karbantartásakor is gondot okozhat. A kertben a létra nem mindig biztonságos, és persze nem lehet folyamatosan mozogni vele. Ilyen feladatokhoz fejlesztették ki a magassági sövényvágókat. A Gardena teleszkópos sövénynyírójának magassága egyszerűen állítható az optimális szintre (17). Segítségével nemcsak a sövény magasan lévő teteje vágható le kényelmesen egyenesre, hanem ha szükséges, földközeli magasságban is dolgozhatunk vele görnyedés nélkül (18). Az előbbivel ellentétben benzinmotor hajtja a Stihl bozótvágót (19). Bár a vágófej felépítése hasonló, ezt a típust elsősorban bozót és talajtakaró növényzet ápolására szánták.
13-as képA tavaszi kerti munkák kapcsán említést teszünk azért egy géptípusról, amely nem számít igazi újdonságnak, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla. Kerti komposztálót szinte minden komolyabb gyártó készít. Segítségével minden kerttulajdonos szerves növényi hulladékokból saját kezűleg készíthet értékes komposzttrágyát. Megfelelő összetétel esetén (2/3 rész nitrogénben gazdag zöldhulladék, 1/3 rész széntartalmú fahulladék) a túlnedvesedés és a kiszáradás veszélye nem áll fenn, és a szerves hulladékból tápanyagban gazdag komposzt keletkezik (20). A szeletelés és az aprítás feladatát is képes ellátni a legtöbb kerti komposztáló (21). A szegedi Szavafém jóvoltából magyar gyártmányú is van köztük (22). És ha már a magyar cégről van szó, talán az egyszerű tolókapa ("Tolikapa") (23) is érdekli olvasóinkat. Könnyű csőváza és nagy átmérőjű kereke révén könnyen mozgatható, egyszerűen kezelhető.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szerszámgép

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hitachi szerszámgépek

Építkezéseken, szerelési vagy éppen bontási munkáknál gyakran előfordul, hogy hálózati áramot csak távolból, hosszabbító kábellel vagy generátorról lehet szerezni, ami a szerszámgépeknél vagy...


Elemek és akkumulátorok

Technikai környezetünkben lassan minden elemmel vagy akkumulátorral működik. Olyan készülékek, eszközök, berendezések is, amik régen elképzelhetetlenek voltak hálózati táplálás nélkül, már csak...