Jó az öreg a háznál

"Ki mint vet, úgy arat", tartja a közmondás, ezért a kerti munkáknál a legnagyobb gonddal indítsuk el útjára a növényeket. A talaj előkészítését úgy végezzük, hogy gyommentes, fellazított, de ülepedett legyen. Az időjáráshoz igazodjunk egyrészt a talajhőmérséklet, másrészt a csapadék szempontjából.

A hőigényes növényeket Szent György nap táján (április 24) már vethetjük. Már az első magyar nyelvű szakkönyvünkben, Lippai János: Posoni kertjében (1664) olvashattunk a vetési idő megválasztásáról az égitestek állása szerint. Napjainkban a "Kertészkedjünk a Holddal", Claudia Graf írása 2002-ig ismerteti a vetési naptárt. A Biokultúra Egyesület gondozásában Dr. Mezei Ottóné fordítja minden évben M. Thun Vetési naptárát, aminek alapján a növények legkedvezőbb vetési időpontja megválasztható.
A vetéshez használt eszközök, szerszámok sora a kihegyezett bottól a pneumatikus vetőgépig terjed. A következőkben a vetés munkáját megkönnyítő, házilag is elkészíthető eszközöket ismertetünk.
Az egyenes sorokat kitűzőzsinórral vezetett sorvonalzóval, "vonyigóval" (vonigóval) jelöljük ki, a kívánt sortávolságra állítva a fogakat. A fából készült soroló gerendelyen egymástól 5-10 cm-re lévő furatokban a csaprésszel ellátott fogak függőleges irányba könnyen mozognak, hogy a talaj egyenetlenségét kiküszöböljék. Fémből is készülhet sorvonalzó, megfelelő kialakítással vetőbarázdát is nyithatunk vele.
A jól előkészített talajba a sorok helyét a gereblye nyelével is kijelölhetjük. Apró magvakat (sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma) sávosan is vethetünk, amihez egy nyéllel ellátott tetőléc alkalmas eszköz. A nyél egy sarokpánttal illeszkedjen a lécre.
Szeles időben biztonságossá és kényelmessé teszi a munkát egy tölcsérből és egy méternyi hosszú csőből készített egyszerű eszköz.
Vetőpuskának nevezik azt az ügyes kezű emberek találékonyságát dicsérő eszközt, amivel a kukoricát, babot vethetjük fészekbe, kellő mélységre. Azokon a területeken, ahol a takaratlan talajt elhordja a szél, a fedőnövények közé, a sorokat követve, vagy ha természetes növénytakaró, mint a tyúkhúr fedi a talajt, kijelölt sorba vethetünk vele. Hiányos sorok pótlására is alkalmas. A "V" formájú eszközt nyitott állapotban szúrjuk a földbe, összeszorítva a két szárat, kinyílik az eddig zárt fémből készült csőr, és az egyik szárra erősített ládikából egy lyukkal ellátott léc adagolja a magot.
Nagyobb területekhez már a kézi vetőgép használata indokolt. Az ekegerendelyre szerelhető, talajkerékkel hajtott vetőszerkezetű, házilag készült eszköz a múltat idézi. A készen kapható gépek között vannak ekekapálásra is átalakíthatók. A vetőmag adagolási rendszere lehet forgókefés vagy lyuktárcsás, ahol a magtartály alján álló, de különböző méretű furatok beállításához elforgatható furatos tárcsa szolgál.
Gömbölyű aprómagvak vetésére alkalmas a tengelyen lévő furatokkal ellátott, kézi vetőgép. A tolóhengeres gépeknél a tolóhenger a magvaknak megfelelően cserélhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Györffy Sándor

Címkék: talaj

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ásó, kapa... és a munkahatékonyság

Számos kéziszerszámot használunk kertünkben, melyek nagyon egyszerű kialakításúak. Talán gyakran emiatt nem is figyelünk oda kellően a részletekre. Pedig egy lötyögő ásónyél, vagy egy nem jól...


Tápanyagok utánpótlása

Előző lapszámunkban összefoglaltuk, hogy melyek anövények alapvető tápanyagai. Az alábbiakban pedig e tápanyagok utánpótlásának lehetőségeiről írunk. Akár kerti, akár cserepes növényről van szó...