Jön a szúnyogháború

5-ös képÚgy tűnik, minden együtt van ahhoz, hogy idén bőséges szúnyogtermésünk legyen. Volt és van elég víz, a jelek szerint melegből sem lesz hiány, és a kettő elég szokott lenni a kellemetlen kis bestiáknak, hogy megkeserítsék az életünket. Készüljünk hát fel időben ellenük, hogy ne akkor kelljen kapkodnunk, amikor már elárasztották a lakást. Cikkünkben a védekezés lehetőségeit vesszük sora, és - kissé szubjektíven - véleményt is mondunk a szóba jöhető megoldásokról.

A legalapvetőbb feladat a lakás védelme. Optimális esetben megakadályozni, hogy a szúnyogok bejussanak a zárt térbe, vagy ha már bent vannak, akkor elpusztíthassuk őket. Az utóbbi esetben szóba jöhetnek a különböző szúnyogirtó spray-k, de hatásuk rendszerint rövid ideig tart, és az első szellőztetés után kezdődik minden előlről. Lényegesen tartósabb eredményt adnak a konnektorba dugható, és hatóanyagukat folyamatosan párologtató készülékek, függetlenül attól, hogy a hatóanyag folyadék formájú, vagy cserélhető lapocskákban (1) van impregnálva (pl. Vape gyártmányok).
Tapasztalataink szerint ezek igen hatékonyak, és folyamatos használatuk mellett akkor is távol tartják a szúnyogokat, ha reggeltől reggelig szellőztetünk. Egyeseket viszont zavar a hatóanyag erőteljes szaga, bár ez rendszerint nem kellemetlen.
Beltéri szúnyogriasztásra szánták a magas hangfrekvencián sípoló különböző zümmereket, melyeknek telepes és hálózati változataik is vannak (2). Gyengébb idegzetű külföldi szúnyogok ellen talán hatásosak lehetnek ezek a készülékek, de a harcedzett hazai fajták, úgy tűnik, rá se hederítnek. Tapasztalataink egészen rosszak. Miként az ibolyakék színnel világító, kis teljesítményű elektromos csapdákkal kapcsolatban is. Néhány öngyilkos szúnyog kétségtelenül néha beleütközik a nagyfeszültségű elektromos vezetékekbe, de a többi renitenskedővel bizony sok baj van. (A kültéri használatra szánt nagy teljesítményű változatok lényegesen hatékonyabbak. Ezekkel csak az a baj, hogy hiába semmisítenek meg óránként több ezer szúnyogot, ha néhány tízezer mindig marad mellettük.)
A lakás védelmére azért ma is a leghatékonyabb egy jól felépített szúnyoghálórendszer. Azért kell rendszerben gondolkoznunk, mert a szellőztetésre használt ajtók, ablakok közül egy sem maradhat ki, valamennyit fel kell szerelnünk hatékony védelemmel. Ehhez viszont rengeteg praktikus, egyszerűen szerelhető megoldás szerezhető be.
Közülük is a legegyszerűbb az öntapadó keretszalag és a finom szövésű műanyagháló, melyet percek alatt fel lehet szerelni. A szalagot az ablakkeret belső hornyába ragasszuk fel, oda, ahová az ablakszárny rázáródik (3). A könnyű szúnyoghálót egyszerűen a keretszalag tépőzáras felületére kell nyomni. Ez a megoldás elsősorban befelé nyíló ablakokhoz lett kitalálva, és egyidényes megoldásnak tekinthető.
6-os képA különböző keretes megoldások már több évet is kiszolgálnak. Egyszerű léckeretet fenyőlécből, L-alakú sarokacél idomokkal összekötve készíthetünk magunk is. A szúnyoghálót (ilyet pl. a nyergesújfalui Zoltek gyárt Magyarországon) erre felszerelhetjük kapocsbelövővel, de alkalmazhatjuk az előbbi öntapadós keretszalagot is. A kényelmesebbek számára kész műanyagkeretek kaphatók, amelyeket csak a megfelelő méretre kell lerövidíteni (fémfűrésszel levágni), és a sarokelemekkel percek alatt összeállítható a keret (4). (Ilyet gyárt például a Marley vagy a Windhager, és barkácsáruházakban megvásárolható.)
A keretes megoldásnak több előnye is van. Részben univerzálisabban szerelhető fel akár kifelé, akár befelé nyíló ablakokra, sőt pántra rakva még nyithatóvá is tehetjük (5, 6). Praktikus, hogy ősszel leszerelhetők, eltárolhatók, így évekig használhatók.
Univerzális, precíz megoldás a rolóháló (7). Ez is összeállítható saját kezűleg, egy megmaradt, vagy frissen vásárolt rolómechanizmus felhasználásával. Fém rolócsőre műgyanta ragasztóval erősíthetjük fel a műanyaghálót, fára rövid tűzőkapocs használata a legcélszerűbb. A szúnyoghálós roló akkor lesz hatékony, ha két oldalt a szélét vezetősínben futtatjuk. A célnak megfelel egy-egy kívülről felszerelt takaróléc is. Mindez lényegesen precízebb kivitelben készen is megvásárolható; az egységcsomagban a keret, a szúnyogháló, a rolómechanizmus és az oldalsó megvezetés is megtalálható, felszereléséhez sem különösebb szerszám, sem szakértelem nem szükséges. A rolós szúnyogháló előnye még, hogy alapos szellőztetéshez felhúzható, nem fogja a levegőt.
Az ajtók védelmére eleve csak nyitható megoldások jöhetnek szóba.
Végtelenül egyszerű és tökéletesen hatékony megoldás a függönyháló (8). Az átfedéssel védő, csak felül, esetleg két oldalt felerősített könnyű, finom függöny tartását az adja, hogy aljára függősúlyokat erősítünk. Bizonyos szintű védelmet a szalagfüggöny is jelent a szúnyogokkal szemben (9). Mindezek  természetesen komplett készletben is megvásárolhatók.
A szúnyoghálót szerelhetjük műanyag vagy léc keretre is. A keretet pánttal erősítjük az ajtókeret egyik oldalára, és mágneses csappantyú zárja a túlsó oldalon.
Még tökéletesebb az oldalra elhúzható aluprofil keret (10). Ez már hosszú távú megoldás, legfeljebb a szúnyoghálót kell néhány évente kicserélni rajta. Természetesen a legkülönbözőbb ajtóméretekhez készen kapható, csak a felszerelése marad ránk. Az sem nagy ördöngösség.
A szúnyoghálók alkalmazásakor gondolhatunk arra is, hogy nem az egész lakást, csak valamelyik részét, esetleg a szabadban egy kis teret akarunk védeni a vérszívók ellen. A könnyű függönyhálók igen jó lehetőséget adnak egy babakocsi (11) vagy egy gyerekágy védelmére. Ezt minden kismamának ajánljuk. A nagyobb felület miatt költségesebb, de megoldható a hálószobai ágy védelme is (12), sőt kempingezéskor az egyre népszerűbb "szaletlik" szúnyoghálós borítása sem elképzelhetetlen (13).
A szabadban egyébként mindenképpen nehezebb a dolgunk a szúnyogok elleni harcban. Aki a szagokra kevésbé érzékeny, annak ajánljuk a cigarettaszerűen izzó füstölőspirált, amely tapasztalataink szerint egy szűk területen elég hatékony. A bőrre kenhető, fújható, dörzsölhető szerekkel kapcsolatban elég eltérőek a tapasztalataink. Volt olyan köztük, amelyik az egyik évben igen hatékonynak bizonyult, egy évvel később meg szinte vonzotta a szúnyogokat. Szaguk rendszerint túl intenzív, az érzékeny bőrűeknek pedig egyáltalán nem ajánljuk. A szúnyogcsapdákról és hangkeltő készülékekről már mondtunk véleményt, és ne feledkezzünk meg a legősibb módszerről sem; csapjuk le a fenevadat.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szúnyog, kártevő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         Szúnyogháló Áruház

Íme egy weboldal, ahol lehet rendelni sokféle szúnyoghálót: www.redonyalkatresz.hu

Sárga lap: segítség a kártevő előrejelzésben

A sárga ragacslapos csapdákat akertészetekben üzemi méretekben, de kisebb hobbikertekben is használják. A sárga szín sok kártevőt vonz, így nagyobb területeken az ilyen lapok kihelyezése...


Védekezés hívatlan vendég ellen

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert a hívatlan látogatók távoltartására. Hatékonyságukról nincs módunk meggyőződni, sokszor csak felhasználói és kereskedői véleményekre támaszkodunk. De...