Adatátvitel számítógépek között

Gyakran van rá szükség, hogy fájlokat, dokumentumokat vigyünk át egyik számítógépről a másikra két irodai gép között, esetleg otthoniról a munkahelyi gépünkre. Kisebb adatmennyiség (1-2 MB) esetén szóba jöhet a floppylemezes megoldás, ez azonban nagyon lassú, és a lemezek meghibásodási valószínűsége is túl magas.

Ha mégis e mellett maradunk, akkor a floppylemezeket érdemes alufóliába (vagy más mágnesesen szigetelő anyagba) csomagolni (1), így kivédhetjük a - pl. a metróban, villamoson előforduló - káros elektromos és mágneses tér hatását.
Sokkal jobb megoldás a hordozható winchester (2) használata, mely a leggyorsabb és legnagyobb kapacitású adathordozó. Egyetlen hátránya talán, hogy a fiók nem fér el a zsebünkben (ehhez túl nagy), és az üzembe helyezéshez a számítógépet ki és be kell kapcsolnunk. Ha nagy távolságra kell sok adatot elvinni, akkor ez a legjobb megoldás. A winchesterek kapacitása egyre csak nő, akár 100 GB feletti darabokkal is találkozhatunk. A 10-40 GB közötti merevlemezek ára 15000-25000 Ft körül mozog. 2 Mindenki kalkulálja ki a számára optimális ár/méret arányt. A technika fejlődésével, az előbbiek mellett, rengeteg új, praktikusan használható megoldás született az adatátvitel megoldására. Jellemző tendencia, hogy az új adathordozók egyre kisebbek, viszont egyre gyorsabbak és nagyobb kapacitásúak.

Kis távolságok áthidalása 

Amennyiben irodai vagy otthoni gépeink között akarunk kapcsolatot teremteni a legpraktikusabb megoldás Ethernet hálózat kialakítása. Ekkor minden egyes gépbe egy hálózati kártya (3) kerül, melyek hálózati kábellel vannak összekötve. Koaxiális kábelt alkalmazva a sebesség 10 Mbit/s, míg a modernebb UTP-kábeles megoldást alkalmazva 100 Mbit/s érhető el.
3 A helyi hálózat előnyei, hogy a számítógépek rálátnak egymás megosztott meghajtóira, onnan adatokat olvashatnak és esetleg írhatnak (jogosultságok szerint). Nem kell többet a nyomtatós géphez sem szaladgálni, mert a (megosztott) nyomtató a hálózat minden gépéről elérhető. További lehetőség az internetes kapcsolat megosztása, ekkor a világháló minden gépről hozzáférhető.
Egy számunkra tökéletesen megfelelő hálókártya ára 2000-4000 Ft között mozog, ha márkásat akarunk, az akár a háromszorosába is belekerülhet. A jövő a vezeték nélküli eszközöké, a boltokban kaphatunk már rádióhullámmal kommunikáló Ethernet kártyát is (4). Az ilyen hálózat kialakítása ma még elég költséges, de egy nagy irodaépületnél megérheti, mert itt a bekábelezés is sokba kerül.
Két gép összekapcsolása megoldható soros- vagy párhuzamos kábel segítségével is, a kábel két végét a gépek (5) megfelelő portjára kell csatlakoztatni. A kettő közül a párhuzamos portos változat a gyorsabb. Ahhoz, hogy adatokat tudjunk átvinni, még megfelelő programra is szükség van; ilyet találunk a Windows-ban (Közvetlen kábelkapcsolat), de a feladat megoldása a Windows Commander-rel is lehetséges. Soros vagy párhuzamos összekötőkábelt pár száz forintos méteráron kaphatunk.
5 Főleg hordozható számítógépek esetén célszerű megoldás az infravörös adatátvitel használata, mert majdnem minden notebook tartalmazza az ehhez szükséges infra-adóvevőt. Ez az eszköz asztali számítógépekhez is beszerezhető, két megoldás van: az infra-adóvevőt közvetlenül az alaplap megfelelő portjára csatlakoztatjuk vagy egy meglévő soros portra. Az utóbbi esetben a soros port átalakul infra-portra. Ez a megoldás kb. 8000 Ft-ba kerül, de pl. az ASUS alaplaphoz kapható infa-panel kiegészítő csak 3000-4000 Ft.
Hordozható eszközök széles köre támogatja ezt a fajta adatátvitelt, pl. nyomtatók, modemek, menedzserkalkulátorok, egyes digitális fényképezőgépek, mobil telefonok, kézi(marok) számítógépek.
Amennyiben két infravörös eszköz egymás hatótávolságán belülre kerül (6), automatikusan észlelik egymást és felépítik a kapcsolatot. Vigyázni kell azonban, mert ha a legkisebb dolog is kerül a fénysugár útjába, a kapcsolat megszakad. A Windows 9x, 2000, XP operációs rendszerekbe beépített program segítségével fájlokat küldhetünk vagy fogadhatunk 4 Mbit/s-os sebességen. Használható a fent említett "Közvetlen kábelkapcsolat" program is, ebben az esetben azonban az információáramlás egyirányú.
7 Kettő vagy akár több számítógép öszszeköthető USB porton keresztül is. Ennek előnye, hogy nem foglaljuk le feleslegesen a számítógép erőforrásait (nincs szükség kártya beépítésére), mindössze egy szabad USB port kell. (Egy port USB-HUB közbeiktatásával ez többfelé osztható, így könnyen elérhető). Az összekapcsoláshoz egy ún. USB Data Transfer Cable-t (USB adatátviteli kábel) kell beszerezni, ennek mindkét végén a szokásos lapos USB csatlakozó található (7), közte pedig egy elektronikát tartalmazó doboz. A kábelhez megfelelő szoftvert is kapunk (kettő együtt 8000-10000 Ft), mellyel minden hálózati funkció megvalósítható.
Másfajta, ún. USB Network Cable (USB hálózati kábel) segítségével akár 16 gépből álló hálózatot is kialakíthatunk. Az Univerzális Soros Buszon működő hálózat maximális sebessége 6 Mbit/s.

Adatátvitel nagy távolságra 

11Erre a problémára is több lehetőség kínálkozik. Az információ küldhető az Interneten keresztül, ennek legfőbb akadálya az, hogy Magyarországon a legtöbb helyen még nincs megfelelő sebességű Internet-kapcsolat.
Az adatokat szállíthatjuk nagy kapacitású floppylemezen, ezek a hagyományos lemezhez hasonlóan mágneses elven tárolják a biteket, ám sokkal nagyobb adatsűrűséggel dolgoznak. Ilyen adathordozó az LS-120 (vagy A: Drive), mely 120 MB-os lemezekkel dolgozik (8), és a hagyományos floppy-meghajtó helyére illeszthető be. Olvassa és írja az 1,44-es lemezt is. Legnagyobb hátránya, hogy nem elég elterjedt. Létezik már 240 MB-os válzozatban is (LS-240).
Hasonló meghajtó a ZIP-Drive, ezt azonban sok helyen használják, így jobb választás. A régebbi változat 100 MB-os lemezeket ír és olvas, az újabb boldogul a 250 MB-ossal is. A meghajtó létezik belső és külső (9) kivitelben is. Az utóbbi esetben tehát magát a meghajtót is magunkkal vihetjük. Az USB-s változatnak a sebességével sincs gond. Az LS-120-as ára 20 000 Ft körül (a 240-es változat még nem kapható), míg a ZIP-Drive-ok ára kapacitástól és kialakítástól függően 10 000-40 000 Ft között van, egy ZIP-lemezé 2000-3000 Ft.
Mivel ma már egyre több számítógépben található CD-író (köszönhetően az egyre lejjebb kúszó árnak), adatainkat írható vagy újraírható CD-n is szállíthatjuk, tárolhatjuk. A leolvasással pedig még kevesebb a gond, mert talán már nincs is olyan számítógép, amelyben ne lenne CD-olvasó. A modern CD-írók 5-10 perc alatt írnak tele egy 650 vagy 700 MB-os CD-t, a leolvasás még rövidebb ideig tart. 16000-20000 Ft-ért már 16x-os sebességű CD-írót kaphatunk, ennél gyorsabbra pedig nincs is nagyon szükség. Az írási sebesség növelésével az író hibázási valószínűsége nő, a modern CD-írókba azonban be van építve egy a buffer-kiürülés (ez a jelenség okozza leggyakrabban a hibát) elleni védelem. A 16x-os írók, már biztosan használják e technikát, ezért érdemes fontolóra venni, hogy megvegyük-e a lassabbat. Nagy adatmennyiség mozgatása esetén tehát ez a leggyorsabb megoldás. Még praktikusabb a CD újraíró (CD-RW), amelynél a lemez akárhányszor felhasználható.

Flash memóriakártyák

12Ez egy új technológia, mely a közelmúltban terjedt el, és ma is rendkívül gyorsan fejlődik. A flash memóriák az információbiteket elektromos töltés formájában tárolják. A kártya cellákból áll, egy adott cella töltöttségi szintje hordozza az információt. A legelterjedtebbek a Smart Media (SM), Memory Stick (MS), Compact Flash (CF) (10). A legutolsó abban különbözik a többitől, hogy itt a kártyára integrálva van a leolvasó elektronika, míg az első kettőnél a felhasználó hardvereszköz (pl. digitális fényképezőgép) tartalmazza azt. A CF kártya emiatt egy hajszállal vastagabb. A flash kártyák előnye a parányi méret, pénzérme méretűek, ennek ellenére több száz MB tárolókapacitásúak. Áruk csökkenő tendenciát mutat.
A flash memóriakártyát főleg digitális fényképezőgépek, MP3 lejátszók, diktafonok, marokszámítógépek (PDA-k) használják adatrögzítésre és tárolásra. Ezen eszközök nagy részét rendkívül felhasználóbarát módon kezeli a számítógép. A gép (kikapcsolás nélkül is) az USB porton csatlakoztatott eszközt a Windows plug&play ("magától működik") módon érzékeli. Általában új meghajtóként (saját betűjellel) jelenik meg rendszerünkben. Innen kezdve úgy viselkedik, akár a helyi merevlemez vagy CD-olvasó. Egy 64 MB-os CF kártya 7000 Ft, a 128 MB-os 14000 Ft, SM típusúban ugyanez egy picivel drágább.
A kártyát egy flash kártya író-olvasóba helyezve szintén lehetőségünk van bármiféle adat másolására. A hagyományos floppylemezzel ellentétben a flash kártyán lévő dolgainkat biztonságban tudhatjuk. Az univerzális kártyaíró és -olvasó eszközök (11) ára nem magas. Egyes MP3 játszó eszközök írni és olvasni is tudnak (12), így több funkciót is egyesítenek.
Nagy mennyiségű adat rögzítésére ma egyre inkább ún. microdrive-okat (13) használnak. Ezt úgy képzelhetjük el, mint egy apró winchestert, szabályos forgóalkatrészekkel. Alapterülete azonban egy gyufásdobozéhoz hasonló, akár 1 GB adatot is tárolhatunk rajta. A csatlakozója a CF kártyával kompatibilis, így a kártyaíró és -olvasó eszközökben a CF kártya helyére dugható.
A felsoroltakon kívül természetesen léteznek egyéb alternatívák is, ezek egy része professzionális célokat szolgál ki. Ez a terület a számítástechnika egyik leggyorsabban fejlődő ága, így naponta jelennek meg újdonságok.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Perényi Marcell


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.