Meghökkentő polcok

A polcok otthonunk minden bizonnyal leggyakoribb tárolóhelyei. Változatosságuk elképesztő, a találékony bútortervezőket néha csak a barkácsoló emberek szárnyalják túl meghökkentő polckreációikkal. Kialakításukat tekintve a polcok pofonegyszerűek, vonzerejük nem is ebben, hanem a formájukban rejlik. Előző számunkban például trükkös, ferde elrendezésű polcok készítését ismertettük, most pedig ennek az örökzöld témának két másik érdekes reprezentánsát mutatjuk be olvasóinknak.

Egyensúlyozó polc

Első pillantásra legalább is azt hihetnénk, hogy a sarkán álló alkotmányt a könyvek tartják egyensúlyban, ám józan eszünk azonnal megsúgja, hogy turpisság van a dologban. Gyakorlatias barkácsoló ugyanis aligha kísérletezne ilyen labilis megoldással. Az az igazság, hogy az ágbogas dobozpolc kompozíció szilárdan a falhoz van erősítve. Formáját tekintve pedig tagadhatatlanul meghökkentő, attraktív darab. Nem is kell hozzá más csak négy darab egyforma dobozkáva, és ugyanennyi rövidebb polclap. Az építőelemeket 19 mm vastag laminált faforgácslapból, vagy 20 mm vastag lécekből álló tömör falapokból is leszabathatjuk. A doboz kávákat él-lap kötésben, köldök-, vagy lapos lamello-csapokkal megerősítve állítsuk össze. Ha tömör fából szabjuk le az alkatrészeiket, akkor 8 mm-es, sima palástú köldökcsapokat használjunk, és az alkatrészeket átmenő csapokkal fogassuk a szomszédos darabok élére. Ha mívesebb kialakításra törekszünk, akkor tömörfa esetében csapozás helyett ollós kötést alkalmazzunk, ám ez jelentős pluszmunkával jár, és csak akkor mutat igazán jól, ha a csapokat, fészkeket pontos illesztést biztosító marósablonnal készítjük el.
1 A dobozok mérete 300x300x300 mm legyen legalább. Minden doboz egyik oldalára erősítsünk fel egy 510 mm hosszú, sima polclapot, hátulról pedig ragasztva szegezzük fel a derékszögű hátlapot, amelyet 5-10 mm vastag rétegeltlemezből vágjunk ki. A hátlap rövidebb átfogója a doboz sarkáig érjen, míg a hosszabb a polclappal legyen azonos hosszúságú. Ügyeljünk arra is, hogy két jobbos és két balos dobozelemet állítsunk össze, amelyeken mindig a két oldallap közé kerüljenek a fedő- és fenéklapok. Ám ha ezt eltévesztjük, akkor sincs semmi baj, hiszen a dobozos elemek azonos méretűek, az él-lap kötések helye pedig nem olyan szembetűnő. Az viszont lényeges, hogy a polclap a doboz sarkával szintben legyen.
Ha elkészültünk mind a négy
azonos méretű polclapos dobozzal, akkor sík felületre fektetve hozzáfoghatunk a bútordarab összeállításához. Az első dobozra úgy illesszük rá a felette levőt, hogy a polclap kb. a doboz oldalának a középfelezőjére kerüljön, és ellentétes irányba nyúljon túl az alatta levő elemen. Összeerősítésükhöz 4x40-es facsavarokat használjunk. A csavarokat mindig az oldalkávák középvonalába, a dobozok belseje felől hajtsuk be, mégpedig előfúrt lyukakba. A lyukak kifúrásához csavaros szorítókkal fogjuk egymáshoz az elemeket, és lyukak középvonalát pontosan jelöljük be. A váltakozva egymáshoz csavarozott elemekből álló polcoszlopot most már akár a sarkaira is állíthatnánk, de a biztonság kedvéért 50x50 mm-es gyalult stafliból szabjunk alá a dobozokkal azonos hosszúságú talpat, amelybe ezt követően fűrészeljünk V-alakú sarok hornyot.
A dobozpolcot ezt követően a talpára illesztve toljuk a falon kiszemelt helyére, és úgy állítsuk be, hogy az alsó polclap a padlóval 45 fokos szöget zárjon be. A hátlapok sarokhoz közeli lyukait jelöljük át a falra, majd e helyekre fúrjunk lyukat a műanyag tiplik számára. Ha ezzel megvagyunk, akkor polcunkat már csak újból a helyére kell állítanunk, és a felfogó csavarok falba, illetve a tiplikbe hajtása után már szilárdan megáll a sarkán. A könyvek berakása már gyerekjáték, hiszen az egyenletes súlyelosztásra egyáltalán nem kell ügyelnünk. Ha pedig még egy-két dísznövénynek is helyet szeretnénk biztosítani, akkor a polclapok és a dobozok alkotta sarkokba helyezzünk derékszögű háromszög lábakra erősített lapokat, és a cserepek így már vízszintesen fognak állni.

Lépcsős sarokpolc 

A nagyításhoz KLIKK ide!Ez a polc sem nélkülözi a meghökkentő hatást, kialakítása pedig még egyszerűbb az előző változatnál. Igaz, egyenes falfelületet és pontosan derékszögű sarkot igényel, a kőművesek pontatlanságát azonban a függőleges lapok mögé helyezett egalizáló lécbetétekkel kiigazíthatjuk. A polc maga 380x380 mm-es lapokból áll, és két, eltérő színű laminált faforgácslapból elkészítve igazán hatásos a látványa. Minden "emeletét" azonos színű, él-lap kötéssel szilárdan összeerősített L-alakú elemek alkotják, de ezek felül csak három köldökcsappal, ragasztás nélkül kapcsolódnak a szomszédos elemek élére. A polc minden elemét egy-egy facsavar rögzíti a falhoz, így az egész polc szilárd és ugyanakkor szétszerelhető is lesz. Magassága tetszés szerint növelhető, és a könyveken kívül bármilyen közepes méretű dísztárgynak, növénynek helyet adhat.
A leszabott négyzetes darabokat párosítva, nagyon pontosan köldökcsapozva ragasszuk össze. Az L-alakú alkatrészek egymásra merőlegesen álljanak, összeragasztásukhoz kétkomponensű műgyanta ragasztót használjunk. Az elemeket ezt követően úgy párosítsuk, hogy az alsó elem tetejére 90 fokban elfordítva kapcsolódjon majd a felette levő polcidom. A köldökcsapokat és ezek fészkeit is ennek megfelelően alakítsuk ki. A csapfészkeket ajánlatos sablon segítségével kifúrni, hogy az elemek "csereszabatosak" legyenek. Minden függőleges lap közepébe fúrjunk lyukat egy-egy felfogó csavar számára.
A polc összeállítását a legalsó támlap falra erősítésével kezdjük el. A padló szegélylécét egy lap szélességében vágjuk ki, a hozzá csatlakozó lécet pedig csak annyira kurtítsuk meg, hogy a támlap szorosan mögé férjen. E műveletnél azonban vegyük figyelembe a fal egyenetlenségeit. Ezt függőónnal könnyen megállapíthatjuk, és a legalsó lapot ennek alapján állítsuk be, s csavarozzuk szilárdan a falra. Az elemből kiálló köldökcsapokra üssük fel a következő elem alsó szélét, majd állítsuk vízszintbe, és középső furatát jelöljük át a falra. Fúrjuk ki a lyukat, nyomjuk helyére a műanyag tiplit, majd a polcelemet illesszük vissza a helyére, és egy facsavar behajtásával rögzítsük. Amennyiben mögé fabetétet kellene helyeznünk, azt még az elem felillesztése előtt húzzuk a csavar szárára. A következő polcelemet ugyanígy szereljük a helyére, de a függőleges oldala most a szomszédos falra támaszkodjon, színe pedig az alatta levőtől eltérő legyen. Fokozatosan, emeletenként haladjunk felfelé, és ha az utolsó elem is a helyére került, már csak a szemrevaló sarokpolc berendezése van hátra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pihenő az ablakfülkében

Vastag falban az ablak alatti, szoba felőli oldal kihasználása eredetileg angolszász szokás. E holtér kihasználásának több előnye is van: igazi hangulatos pihenőhely alakítható ki, és tároló helyet...


14 ötlet a lépcsők alatti terek hasznosítására

Fiókos lépcső: az egyes lépcsőfokok alatti rész kiváló hely a cipők tárolására. Ez a megoldás viszonylag bonyolult, érdemes már a lépcső építésekor betervezni. Aszimmetrikus lépcső: elsőre fura...