Mágneses övek szegekhez, csavarokhoz

Módosítva: 2008-07-13 17:50:02

Az ablakon túl a természet már hangol a szokásos tavaszi nyitányhoz, és tagadhatatlanul van valami bizsergető a levegőben. Ez rám is hatással van, tervezgetek, hogy mi mindent kell az elkövetkező hónapokban pluszként csinálnom, úgymond aktív pihenésként. Eközben észrevétlenül becserkésznek az elmúlt nyár jelentéktelen, de vidám kis "munkatörténetei" is. Elkalandozom, és máris a Dunakanyarban egyensúlyozok egy ingatag létra tetején, hullámtetőt javítok, Zoli barátom pedig alulról figyeli, hogy sikerül-e lefogatnom a lázadó tetőszélt. Jelentéktelen munka volt, némi vidámsággal megsózva, és hogy mégis emlékezetes maradt, az néhány öreg mágneszárnak köszönhető.

Egyszóval szereltünk magyar módra. Egyvalaki tevékenykedik, a többiek - szomszéd, és a feleségek - pedig kíváncsian nézik, készen arra, hogy tanácsokkal lássák el. A létra tetején álló a foga között néhány csavarral, jobb kezében kalapácsot, a másikban meg csavarhúzót és a létra szárait fogva igyekszik stabil helyzetbe kerülni. Nem csoda, mert az a fránya lajtorja leng, mint nádszál a szélben, lévén jó 4 méter hosszú. Leszólnék valamit, de amint kinyitottam a számat, a csavarok úgy távoztak tőlem, mint a mesebeli holló csőréből a sajt, s azonnal a gyepbe diffundáltak. Kúszás le - szó szerint, mert a létra bizony elég meredek szögben áll a ház mellett, különben nem lenne elég magas - csavar betárazás, majd újra irány a meredek tető széle. Az első csavart sikerült behajtani, a következőnél viszont néhány újból meglép ajkaim közül, és némi fohász mormolása miatt teljesen kiürül a csavartár. Végül a hiányzó három csavar behajtásához kilencre volt szükségem. Jó lett volna egy harmadik kéz, de az meg a földszinten volt Zolinál. S akkor, ott fenn a magasban jutott eszembe a vonzó megoldás: a mágnes. Eső után köpönyeg, morogtam magam elé, ám másnap már megint hasznos lett volna, csak hogy nem volt mágnesünk. Azaz, nem verte ki a szemünket. A szeges zacskóban ugyanis egy jókora szeges sünre bukkantunk, ami valójában néhány régi nagy mágneszárat álcázott. Ez egy csapásra megoldotta a mágnes ügyet.
A porvasmagokat kifeszítettük a műanyag házból, és egy műanyag övhevederre ragasztottuk. Ezt szorítottam a derekamra, a mágnes pedig jól megtartotta a szegeket, csavarokat, mindig kéznél és nem a lábunk alatt voltak. Ez különösen a magasban való szereléseknél volt nagyon hasznos, mert a mágnes még a közepes csavarhúzók szárát is erősen magához vonzotta, így szerszámtartóként is szolgált. Az övhöz egy régi sporttáska 35 mm széles, csatos vállhevederét használtunk, és a nagyobb szerszámok nyele számára tűzőgéppel összefogott szemeket képeztünk. A mágneseket egymás mellé helyezve, pillanatragasztóval erősítettük a hevederre (1). Jól szuperált, de magas munkákhoz jobb lett volna egy mágneses csuklószíj. Nosza, legott készítettünk ilyet is (2), hogy teljes legyen a kelléktárunk. Szerszámtartóként gyengék voltak a mágnesek, élük mentén ugyan a kisebbeket elég jól megtartották, de a munka hevében gyakran lesodortuk a mágnesekről. Az öv mágneseit ezért csak kötőelemek kézügyben tartására használtuk, a szerszámoknak újabb és újabb méretes szemeket képeztünk az övből. A csuklósszíj azonban számtalan szerelési munkánál jó szolgálatot tett a kötőelemek kézközelben tartásában, és javítási munkákhoz, modellezéskor még ma is használom. Régi mágnest alkalmazok a parányi csavarok, csapszegek tárolásához is, mert az M1, 1,5, 2-es modellcsavarok kincset érnek, a mágnes pedig erős "vonzalommal" akadályozza meg szökési kísérleteiket (3). Persze csak a lágyacélból készültekét, amelyek azután át is mágneseződnek, így behajtani is könynyebb őket, mert nem esnek le a csavarbehajtó végéről.
A nyáron jött ötletnek epilógusa is kerekedett. Pár nap múlva reggel élvezettel mezítláb sétáltunk a harmatos fűben, mikor barátom egyszer csak felkapta a lábát, majd egyensúlyát vesztve a fűbe huppant. Segítségére siettem, de én is pórul jártam. Valami a talpamba szúrt, és ahogy egymásra néztünk, szinte egyszerre mondtuk: azok a nyavalyás csavarok. Felsántikáltunk a teraszra, és a tapaszok felhelyezése után szinte egyszerre villant fel bennünk az újabb ötlet. A fészerbe mentünk, ahol egy öreg rádió aludta csöndes álmát. Jó nagy hangszórója volt, amit legott kioperáltunk belőle, és ott helyben egy léc végére csavaroztuk. E hevenyészett szerkezettel azután nekifogtunk a gyepet pásztázni. A szomszéd megrökönyödve szemlélte ténykedésünket, és csipkelődve ránk kérdezett: tán csak nem kincset kerestek? Mert akkor beszállok! A mágnesre tapadt szegek és csavarok láttán azonban lemondóan legyintett, majd eltűnt a sövénysor mögött. Folytattuk a "kincskeresést", amelynek során jó néhány "mini taposóaknát" - elbitangolt szeget és csavart - szedtünk össze, könnyedén, hajlongás nélkül. Az ilyen-olyan mágnesek tehát esetenként nagyon jó szolgálatot tehetnek a barkácsolóknak, ha nemcsak a kezüket, de az eszüket is használják. A fentebb említett eszközöket nagyon rövid idő alatt el lehet készíteni, és adott esetekben nagyon hasznosak lehetnek.
Az övtartó anyaga 30-50- mm széles szövött textilheveder, vagy kiszuperált bőröv legyen. A mágnesként régi mágneszárak, esetleg hangszórók erős mágnesezésű porvasmagja a legideálisabb. Tapasztaljuk ki, hogy melyik éle mentén a legerősebb a vonzásuk, és ellenkező oldaluknál fogva erősítsük a hevederre pillanatragasztóval, a nagyobbakat pedig vékony huzallal. Csat helyett viszonylag hosszú tépőzárat varrjunk a heveder két végére, hogy biztos legyen a tapadása, és a kellő méretszabályozásra is módunk legyen. Lehetőleg több mágnest erősítsünk egymás mellé. A csavarfelszedőhöz erős hangszóró mágnest, kisebb változatához ajtócsappantyú betét is elég. A hangszórós csavarszedőnél - ami feltehetően csak ritkán szükséges - a kosárhoz fogassuk hozzá a tartórudat, és az eszköz könnyebb kezelhetősége érdekében a nyelének közepére célszerű fogantyút hurkolni vastag zsinegből. Kisebb változatához egy köldökcsap rúdra ragasszuk fel a mágnesezett tömböket, amelyek a lehullott kötőelemek, és egyéb elkóborolt apró, acélból készült alkatrészek gyors megkeresésében otthonunkban is nagyon hasznosak lehetnek.
A fenti történetecskének még slusszpoénja is van. A minap angol társlapunk, a Practikal Hausholder egyik újdonságokat bemutató ismertetésében két ügyes és vonzó eszközre lettem figyelmes! Az egyik csuklóra csatolható mágnes volt, melyet kis acél alkatrészek, szerszámok, csavarok ideiglenes tárolására ajánlottak (4), a másik eszköz pedig a földre, gyepre hullott kötőelemek mágnessel való gyors összegyűjtését könnyíti meg (5). A nagy szériában készülő, gyári termékek szó se róla, csicsás cuccok, ám a design-nak meg is kérik az árát, ugyanis a mágneses eszközök mindegyike hajszál híján 10 fontba, azaz kb. 4300 forintba kerül! Hja kérem, nincs új a Nap alatt, csak egyre többe kerül.

Táblacsipesz, festőállvány szerepben

Kis tárgyak festésekor mindig gondot okoz, hogy a darabot mivel fogjuk meg, és a festék száradása alatt milyen állványra erősítsük. Ilyen esetekben csak a találékonyságunkra hagyatkozhatunk. Van, aki sztirol habtömböt használ talapzatként, mások ruhacsipeszekbe szorítják a darabból kiálló csavar szárát, ezek azonban labilis támasztékok. Akinek viszont van táblacsipesze, az a festéshez és a szárításhoz is jól használhatja, mert acéllemezes pofái közé helyezve jól rögzítenek bármit, a szárításkor pedig széthajtható huzal fogantyúi remekül stabilizálják a most állványként használt táblacsipeszt. Természetesen nemcsak festéshez, hanem bármilyen más szerelésnél, forrasztásnál vagy kisebb alkatrészek összeragasztásakor szorítóként is jól használhatjuk ezeket a nagy csipeszeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Babos János

Címkék: mágnes, szeg, csavar

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyag kerti szegélyek

Sokunknak ad lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre egy saját kert, melynek kialakítása során keressük azokat a megoldásokat, melyek nem rabolják amúgy is szűkös időnket, mégis időt állók és...


Vízkőmententesítés a háztartásban

Olcsó és hatékony megoldások léteznek vízkőmentesítésre, sokszor mégis a drága és nem környezetbarát szerekhez nyúlunk. Mi az a vízkő, hogyan védekezhetünk ellene? Ezekre a kérdésekre adunk választ.