Az igazi profiknak

Kress kétkezes sarokcsiszolók

Nem akarjuk áltatni a barkácsolókat, a Kress kétkezes sarokcsiszolói nem nekik készültek. A két újdonság profi szerszámgép; a kisebb kék színe a "szakmai iparos" programra, a nagyobb piros színe az "ipari" programra utal (1). Ezt sejtetik a tekintélyes méretek, a 2200, ill. 2400 W teljesítmény is, de talán általánosságban is elmondható, hogy a kétkezes sarokcsiszolók inkább a komolyabb lakatosműhelyekbe, az építőiparba és a fémiparba valók.

Mindezek ellenére az egy- és kétkezes gépeket nem úgy kell megkülönböztetni, hogy a kicsik amatőrök, a nagyok profik. Bizonyos fémipari munkákhoz - akkor is, ha azt egy kisiparos műhelyében végzik - kétkezes, nagy teljesítményű, robusztus felépítésű sarokcsiszoló szükséges. Ezekbe már 230 mm átmérőjű tárcsák foghatók, amelyek valóban igénylik a nagy teljesítményű meghajtómotort. Cserében viszont a csiszoló és vágó teljesítmény is drasztikusan növekszik. A nagyobb keresztmetszetű betonacélok, acél tartószerkezetek, csövek és zártszelvények vágásához, a hosszú hegesztési varratok lecsiszolásához bizony szükség is van erre. Ehhez az egykezes gépek nem alkalmasak.
A Kress két új gépe - a kék színű WSE 2200, és a piros 2400 WSE mindenképpen a fenti feladatokhoz való. A két sarokköszörű szinte ikertestvéreknek tekinthető; a színtől eltekintve kívülről teljesen azonosak. Közös jó tulajdonságuk, hogy szerszám nélkül, egy bajonettzáras szerkezettel állítható, illetve le és felszerelhető a védőburkolat rajta (2), a pótmarkolat három különböző helyzetben csavarozható be (3), és ehhez igazodóan a főmarkolat ugyancsak elforgatható. Gyakorlatilag az a rész, ami a képeken pirosnak, illetve kéknek látszik, kapcsolóstól, reteszelőstől elfordítható 90, illetve 180 fokkal (4). Ez az optimális munkavégzéshez is praktikus, és a jobb-, balkezesség kérdését is megoldja. A gyors tárcsacsere kedvért természetesen mindkét Kress sarokcsiszoló nyomógombos tengelyreteszelőt kapott (5).
A motor szénkeféje mindkét gépnél egy könnyen levehető kis ablak mögött kapott helyet. Ezek ún. motorvédő, lekapcsoló szénkefék (6), ami a gyakorlatban úgy működik, hogy a szénkefék nyomórugója egy bizonyos kopottsági szintnél felütközik, és az érintkezőt nem nyomja a kommutátorra. A kefék cseréje is igen egyszerű; az előbbi ablakon keresztül, a készülék szétszerelése nélkül lehetséges.
A komoly elektromos teljesítményfelvétel miatt természetesen mindkét gépet ellátták lassú felfutást biztosító elektronikával. Ez védi az elektromos biztosítót és a gép kezelőjét egyaránt. A gyakorlatból is mondhatjuk, hogy a tárcsa 4-5 másodperc alatt fut fel a maximális (üresjáraton 6500-as) fordulatra, és egyáltalán nem akar kiugrani az ember kezéből. Az ilyen nagy tehetetlen tömegnek viszont a leállásához is idő kell; szép lassan pörög le a gép. Szükség esetén erre az időre stabilan letámasztható az alumínium hajtóműházon kiképzett támasztékra (7). (A pótfogantyú középső állásában viszont nem.)
A két gép közötti különbség csak tudható, de nem látható. Ilyen a 200 W-os teljesítménykülönbség, a speciális tekercs- és motorvédelem a por és a szennyeződések ellen, a túlterhelés kijelző és az állandó fordulatszámot biztosító "Power-Plus-Elektronika", amelyekkel csak a piros színű 2400 WSE rendelkezik. Ez utóbbi gépet egy tekintélyes méretű, strapabíró műanyag kofferral lehet megvásárolni, amiben ugyan a tárcsavédőn és a szerelőkulcson kívül semmi más nincs, de rengeteg a hely, így elférnek majd a tárcsák, a biztonsági felszerelések (védőszemüveg, kesztyű stb.) és még sok más tartozék is. Mindezek meglehetősen mobillá teszik a 2400-as szettet. A műhelyben talán elég a kék gép papírcsomagolása is, hiszen ott a sarokcsiszoló helye bizonyára egy zárható szerszámos szekrényben lesz majd. Nem kis értékekről van ugyanis szó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kombinált csiszológépek

A csiszolás a különféle felületek finomításának egyik fontos művelete. Kézzel ez fárasztó és időigényes, ezért aki teheti, igyekszik ezt a munkát is gépesíteni. Igen ám, de a csiszoló munkák...


Csiszoló anyagok

Bármit készítünk, a munkadarabok felületének simasága többnyire alapvetően fontos. Az alapanyagok megmunkálásakor a szerszámok nyomokat hagynak maguk után, és a használt alapanyagok felülete is...