Az igazi profiknak

Kress kétkezes sarokcsiszolók

Nem akarjuk áltatni a barkácsolókat, a Kress kétkezes sarokcsiszolói nem nekik készültek. A két újdonság profi szerszámgép; a kisebb kék színe a "szakmai iparos" programra, a nagyobb piros színe az "ipari" programra utal (1). Ezt sejtetik a tekintélyes méretek, a 2200, ill. 2400 W teljesítmény is, de talán általánosságban is elmondható, hogy a kétkezes sarokcsiszolók inkább a komolyabb lakatosműhelyekbe, az építőiparba és a fémiparba valók.

Mindezek ellenére az egy- és kétkezes gépeket nem úgy kell megkülönböztetni, hogy a kicsik amatőrök, a nagyok profik. Bizonyos fémipari munkákhoz - akkor is, ha azt egy kisiparos műhelyében végzik - kétkezes, nagy teljesítményű, robusztus felépítésű sarokcsiszoló szükséges. Ezekbe már 230 mm átmérőjű tárcsák foghatók, amelyek valóban igénylik a nagy teljesítményű meghajtómotort. Cserében viszont a csiszoló és vágó teljesítmény is drasztikusan növekszik. A nagyobb keresztmetszetű betonacélok, acél tartószerkezetek, csövek és zártszelvények vágásához, a hosszú hegesztési varratok lecsiszolásához bizony szükség is van erre. Ehhez az egykezes gépek nem alkalmasak.
A Kress két új gépe - a kék színű WSE 2200, és a piros 2400 WSE mindenképpen a fenti feladatokhoz való. A két sarokköszörű szinte ikertestvéreknek tekinthető; a színtől eltekintve kívülről teljesen azonosak. Közös jó tulajdonságuk, hogy szerszám nélkül, egy bajonettzáras szerkezettel állítható, illetve le és felszerelhető a védőburkolat rajta (2), a pótmarkolat három különböző helyzetben csavarozható be (3), és ehhez igazodóan a főmarkolat ugyancsak elforgatható. Gyakorlatilag az a rész, ami a képeken pirosnak, illetve kéknek látszik, kapcsolóstól, reteszelőstől elfordítható 90, illetve 180 fokkal (4). Ez az optimális munkavégzéshez is praktikus, és a jobb-, balkezesség kérdését is megoldja. A gyors tárcsacsere kedvért természetesen mindkét Kress sarokcsiszoló nyomógombos tengelyreteszelőt kapott (5).
A motor szénkeféje mindkét gépnél egy könnyen levehető kis ablak mögött kapott helyet. Ezek ún. motorvédő, lekapcsoló szénkefék (6), ami a gyakorlatban úgy működik, hogy a szénkefék nyomórugója egy bizonyos kopottsági szintnél felütközik, és az érintkezőt nem nyomja a kommutátorra. A kefék cseréje is igen egyszerű; az előbbi ablakon keresztül, a készülék szétszerelése nélkül lehetséges.
A komoly elektromos teljesítményfelvétel miatt természetesen mindkét gépet ellátták lassú felfutást biztosító elektronikával. Ez védi az elektromos biztosítót és a gép kezelőjét egyaránt. A gyakorlatból is mondhatjuk, hogy a tárcsa 4-5 másodperc alatt fut fel a maximális (üresjáraton 6500-as) fordulatra, és egyáltalán nem akar kiugrani az ember kezéből. Az ilyen nagy tehetetlen tömegnek viszont a leállásához is idő kell; szép lassan pörög le a gép. Szükség esetén erre az időre stabilan letámasztható az alumínium hajtóműházon kiképzett támasztékra (7). (A pótfogantyú középső állásában viszont nem.)
A két gép közötti különbség csak tudható, de nem látható. Ilyen a 200 W-os teljesítménykülönbség, a speciális tekercs- és motorvédelem a por és a szennyeződések ellen, a túlterhelés kijelző és az állandó fordulatszámot biztosító "Power-Plus-Elektronika", amelyekkel csak a piros színű 2400 WSE rendelkezik. Ez utóbbi gépet egy tekintélyes méretű, strapabíró műanyag kofferral lehet megvásárolni, amiben ugyan a tárcsavédőn és a szerelőkulcson kívül semmi más nincs, de rengeteg a hely, így elférnek majd a tárcsák, a biztonsági felszerelések (védőszemüveg, kesztyű stb.) és még sok más tartozék is. Mindezek meglehetősen mobillá teszik a 2400-as szettet. A műhelyben talán elég a kék gép papírcsomagolása is, hiszen ott a sarokcsiszoló helye bizonyára egy zárható szerszámos szekrényben lesz majd. Nem kis értékekről van ugyanis szó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...


Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...