Az új "ruha" 3. rész

Öreg bútordarabok felújítása

1Előző számainkban régi, de nem antik fa bútor- és más fa használati tárgyaink felújításának előmunkálataihoz, pontosabban kopott, vagy mázolt bevonatuk eltávolításához, sérült részeik kijavításához, szerkezetük megszilárdításához adtunk tanácsokat. Ezek bizony elég sok piszokkal járó, és csak a végén ígéretesnek látszó feladatok, amelyekre a felújítás sikere érdekében alapvetően szükség van. Az ilyen munkák befejező fázisa a letisztított bútordarabok új bevonatának a kialakítása. Ezek már némileg könnyebb és főként látványosabb műveletek, amelyekhez most adunk tanácsokat.

Mindenekelőtt szeretnénk megemlíteni, hogy előfordulhatnak olyan esetek is, amelynél nincs szükség a teljes bevonat eltávolítására, egy alapos felületi takarítás és a bevonat felfrissítése is elégséges lehet. A ritkán ápolt fényezett felületekre ugyanis idővel kezünkről egyre vastagabb zsírréteg rakódik le, ami jó tapadást biztosít a pornak, és egyéb szennyeződésnek. Ezt a kellemetlenül tapadós, feketés réteget azonban viszonylag könnyen eltávolíthatjuk. 2 No, nem a hagyományos bútorápoló szerekkel, mert azok e célra nem elég hatásosak. Ide most speciális bútorápoló és felújító folyadékra van szükség, a Kiraviv Raviveure. A portól megtisztított, besötétedett felületeket e szerrel átitatott tiszta flanel ronggyal áttörölve hamar fellazítja, leszedi a fényezett bevonatokra rakódott, testes piszokréteget (1). A tisztítószerrel alaposan letisztított felületet száraz ruhával áttörölve újra a régi fényében fog ragyogni. A szer ugyanis nemcsak letisztítja a régi bevonóréteget, hanem annak anyagába beépülve feldúsítja az eredeti bevonóanyag felső rétegét. Ezt a szert bármilyen sellakkpolitúros, vagy más bevonatú bútornál sikerrel használhatjuk, sőt a nem túl régiek is mindig szépek, ápoltak és kellemes tapintásúak lesznek, ha félévente ezt a tisztító folyadékot használjuk az ápolásukhoz.
Térjünk azonban vissza a nyers fáig letisztított felületek újbóli felületkezeléséhez. Ilyenkor már fémvereteknek, pántoknak, fogantyúknak nincs helyük a bútoron, mert ezek nemcsak akadályoznák a munkánkat, de peremük mellett többnyire a bevonóanyagból testes gyűrű képződne köréjük, a fém kellékek pedig elszennyeződnének. A nyers, csiszolt fafelületek átvonásához többféle felületkezelő szer közül választhatunk, amelyeket azonban más és más módon használhatunk fel. Az alábbiakban csak egyszerűen, bedörzsöléssel, ecseteléssel felhordható bevonóanyagokat ajánlunk, amelyekkel viszont bárki jó eredményeket érhet el.
A legegyszerűbb megoldások egyike, ha a fafelületeket Lignatur keményviasszal vonjuk be. Ez kellemes tapintású, de selymesen lágy fényű víztaszító bevonatot biztosít a fafelületeken. Előtte azonban a simára csiszolt felületeket Lignatur keményolajjal, vagy keményalapozóval kell előkezelni. Az utóbbit akkor célszerű használnunk, ha a fa színtónusát páccal szeretnénk módosítani (2), mert e vizes bázisú alapozóba belekeverhetjük az Allendo lakkpácot. Egyenletes felhordását szivacshengerrel, puha ronggyal, ecsettel végezzük el. A keményolajos alapozás viszont felélénkíti a natúr fa színtónusát, és a bekenését követő acélgyapotos olajcsiszolással a pórustömítést is elvégezhetjük (3). A lecsiszolt olajos anyag feleslegét természetesen el kell távolítani a felületről.
6 A 24 óra alatt megszáradt fafelületet - újbóli lehúzása után - nagyon vékonyan, labdázással felterített viasszal vonjuk be (4), 5-6 óra múlva pedig keféljük át a felületet (5), majd legalább egy napig hagyjuk száradni. Ezt követően újabb viaszréteget kell rádörzsölni, majd keféléssel egyenletesen eloszlatni az új, hajszálvékony keményviasz bevonatot. A viasz teljes kikeményedése után (6-7 nap) lágy áttörléssel adhatjuk meg az így kezelt felületek lágy, selymes fényét. Nagyon fontos azonban, hogy a rétegek vékonyak legyenek, és a kikeményedésükhöz szükséges időt tartsuk be. Így csekély fáradsággal, nagyon kellemes tapintású, víz és portaszító tulajdonságú, könnyen javítható bevonattal láthatjuk el a bútordarabjainkat. Az esetleges sérülések helyét kell csak acélszivaccsal felcsiszolni, és a kijavított részt újból beviaszolhatjuk. A javítás helye nem vehető észre, és a javításhoz nem szükséges az egész bevonatot felcsiszolni. Az így felújított és felületkezelt bútordarab a régi állapotához (6) képest megszépül, e mellett régies jellege is hangsúlyosabb lesz (7). (A Lignatur keményviasz használatát lapunk 1999/10. számában részletesen ismertettük.)
9 Az egyszerűen kivitelezhető viaszolt bevonatokat illetően természetesen más lehetőségeink is vannak, használhatunk Kiraviv UV-szűrős folyékony viaszt. Ez a méhviasz származékú bevonóanyag magas - kb. 30% - szárazanyag tartalma miatt már vékony rétegben is kiváló bevonó képességgel bír. Az alap száraz, tiszta, zsír- és szennyeződésmentes legyen. Erre 2-3 rétegben szórással, vagy finomszőrű ecsettel (8) kell egyenletesen felhordani a sűrű felületkezelő anyagot. A megfelelő felületi védelem miatt a pórusos fafajoknál feltétlenül több rétegben ajánlott felhordani.
A folyékony viasz igen gyorsan, 20 °C fokon 3-5 perc alatt megszárad. A bevonat viszonylag magas gyanta tartalma miatt selymesen fénylő lesz. A Kiraviv folyékony viasz transzparens, dió, tölgy világos, érett cseresznye és sötét dió színben kapható, így egyben a fa tónusát is módosítani tudjuk. A különböző színű bevonóanyagok egymással keverhetők, ezáltal a kívánt köztes színárnyalatokat is kikeverhetjük belőlük. Ilyen esetekben azonban mindenkor vegyük figyelembe, hogy az egymásra kent rétegek tónusa a bevonat vastagságának a növekedésével mélyülni fog. A kiválasztott szín tónusértékét ezért a kívánt rétegvastagság alapján határozzuk meg. A folyékony viasszal bevont bútordarabok felülete a keményviasz bevonatoknál fényesebb lesz. A régi, festett komód (9) felújítása a Kiraviv folyékony viasz bevonatának köszönhetően viszszanyerte az eredetihez hasonló meleg tónusát, és fényét (10). Az új bevonat azonban már ellenálló, vízlepergető hatású, szemben a sellakk politúros bevonatokkal, amelyek viszont érzékenyek a nedvességgel szemben.
11 Régi bútoraink felületeinek a kikészítéséhez Bondex Deco fapácokat is használhatunk. Ezek is különféle színekben kerülnek forgalomba, s kimondottan nyers, simára munkált fafelületek dekoratív bevonására alkalmasak. E vízzel hígítható akrilbázisú színező anyagok nem adnak kopásálló bevonatot, ezt csak Bondex színtelen lakkal, vagy faviasszal átvonva biztosíthatjuk. Az ismertebb fafajok színeit utánzó pácokat hosszúszőrű akrilecsettel, vászon ronggyal, vagy szivaccsal egyenletesen felhordva, 1-2 rétegben használjuk. A nemesebb fafelületeknél 1:1 arányban vízzel hígítva alkalmazzuk, és csak teljes száradása után vonjuk át 2-3 rétegben színtelenlakkal. A faanyagok színtónus korrekcióihoz használhatjuk a Deko falakkokat, amelyek színválasztéka a Deko fapácoknál bőségesebb. Ezt is 1-2 rétegben felterítve célszerű alkalmazni, és kopásállóságát ugyancsak Bondex színtelen lakkal átkenve biztosíthatjuk. A színtónusokat mindig rétegpróba során határozzuk meg, mert az egymásra felhordott rétegek egyre teltebbek, sötétebbek lesznek. A fapáccal, falakkal kezelt öreg bútorok mindenkor gondosan ápolt antik darabokként hatnak (11), ha felületüket faviasszal tesszük kopásállóbbá. Ez a viaszbázisú, vízzel hígítható bevonóanyagot puha törlőruhával, vagy rövidszőrű puha ecsettel több rétegben célszerű felhordani. Vigyázat, a viasz színezet, és bár az alapfelület áttetszik a viaszolt rétegen, az alapszínt mélyebbé teszi a felkent rétegek arányában.
12 Aki pedig magas fényű bevonatra vágyik, az választhatja a Bondex Klarlack-ot. Ez vízzel hígítható akril-poliuretán bázisú, színtelen bevonófesték selyem és magasfényű lakk, amely jól terül, s ecseteléssel is felhordható. Bármilyen ép és finoman megcsiszolt régi bevonatra is felkenhető, és már egy rétege is jó kopásállóságú bevonatot ad. Falakkokkal kezelt bútorfelületekre viszont feltétlenül Bondex pácot használjunk fedőrétegként, mert 1-3 rétegben felkenve jó kopásállóságú fényes, vagy selyemfényű bevonatot képez. Könnyen eldolgozható, jól terül, és meleg tónusúvá változtatja még a jellegtelen fafelületeket is. Előnyösen használhatjuk ülőbútorok farészeinek a felújításához, mivel a használat miatt ezek felületei erőteljesebben vannak kopásnak kitéve. A belakkozott széken pl. még erős fényben sem bántó a lakkbevonat (12). Utófényezést, polírozást nem, csak rendszeres tisztítást igényelnek a lakkozott felületek.
Végezetül még csak annyit, hogy a sok fáradsággal felújított avítt bútordarabok fokozottan igénylik felületeik rendszeres tisztítását, amihez viaszos bútorápolót, vagy faápoló olajat használjunk. A használatuk során óhatatlanul bekövetkező kisebb-nagyobb felületi sérüléseiket pedig mielőbb javítsuk ki. Továbbá nem árt, ha elővigyázatosabbak vagyunk velük szemben, mert a valódi fa érzékenyebb a mechanikai behatásokra, mint a laminátos felületek. Ám ha a karcokat, kihasadásokat kitöltjük viasszal, az öreg kötések meglazulását pedig megerősítjük, felújított köntösű régi polcaink, székeink, szekrényeink, megszokott és becses íróasztalunk (13) továbbra is meghitté teszik szűkebb környezetünket, az otthonunkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.