Sziklák kéregbetonból

Aki már járt a Fővárosi Állat- és Növénykertben, biztosan ismeri a parkosított területből kiemelkedő sziklaházat, amely a medvéknek, oroszlánoknak nyújt otthont, az egyéb patásoknak pedig egzotikus hátteret. Kialakításának módszere régóta ismert, és az építőiparban igen gyakran még ma is alkalmazzák. A kéregformázást azonban - a felemlített példánál sokkal kisebb méretekben - bárki alkalmazhatja, ha megfelelő alapanyagot használ. Ha természeteshez nagyon hasonló képződményeket, pl. sziklákat mesterségesen és könnyen szeretnénk kialakítani, a kéregbeton erre kiválóan alkalmas. Az ilyen alakzatok anyagigénye csekély, a szállítás nem okoz problémát, a forma pedig teljesen az adott igényekhez igazodhat. A szükséges alapanyagokat egy helyen, a Cs és Cs Kft.-nél lehet beszerezni. S hogy a kéregbetonból kialakított tárgyakat milyen könnyű elkészíteni, azt egy kerti csobogó sziklájának fázisfotói és e leírás bizonyítja.

Az egyértelmű, hogy ilyen célra csak nagy szilárdságot adó és stabil kéreganyagot célszerű használni, különben a formák vagy túl vaskosak, súlyosak lennének, vagy hamar tönkremennének. A dekorbeton glettanyag ilyen célra is kiválóan alkalmas, méretmegkötés nincs, csak megfelelő vázanyagot kell használni. A műgyantával modifikált alapanyag bekeverése után igen időtálló anyaggá szilárdul meg. Nedves állapotban jól formázható, szórható, és megfelelő hálós vázanyagra 5-10 mm vastagságban felhordva időtálló, változatos térformák kialakítására is alkalmas. Az így készített tárgyakhoz ezért igen kevés glett alapanyag szükséges, súlyuk pedig töredéke a tömör, de még az egyéb kéregtechnikával kialakított alakzatoknak is. A dekorbeton glettből készített formák tökéletesen vízállókká tehetők, így a szabadtéren is időtállóak. A formaképzésben pedig csak a fantáziánk és a kézügyességünk szab határt a glettanyag használatakor.
1 Mint minden kéreghéjalással készített üreges tárgy megformázásához, így a sziklához is maganyagra van szükség. Ezt a tárgy mérete alapján vastag sztirolhab táblák ragasztással összeerősített rétegeiből alakíthatjuk ki (1). E célra bármely olcsón beszerezhető, kis anyagsűrűségű hungarocell tábla is megfelel. Ragasztóként nagyobb foltokban kinyomott sziloplasztot, vagy más, vízálló, diszperziós ragasztót használjunk. Ezt követően a habtömb felületét késsel, rókafarkú fűrésszel, hőlégfúvóval formáljuk a kívánt formára. Csobogóhoz való terméskő, vagy szikla esetében az oldalán lefolyó víznek ajánlatos nem túl mély hasadékokat, azaz "medret" mélyíteni az anyagba (2). A felület formálásakor azonban lehetőleg kerüljük a túl mély és szűk hasadékokat, mert ezek később megnehezítik a munkánkat.
A már kinagyolt felületű habtömböt ezt követően üvegszövet hálóval kell beborítani (3). Ez elősegíti majd a dekorbeton glett feltapadását, és egyben a betonhéj vázanyagaként is szolgál. Hálóanyagként 5x5 mm-es sűrűségű, építőiparban használatos üvegszövet hálót válasszunk. Ezt lapolásokkal, redőzve, szegekkel erősítsük a magtömb felszínére, mégpedig úgy, hogy minél jobban kövesse a tömb felszíni egyenetlenségeit, a háló pedig a mélyedésekbe is kellően belesimuljon. A lapolt helyeken, mélyedésekben ferdén benyomott szegekkel fogjuk le szorosan a háló anyagát. A forma talpánál vágjuk körben le a felesleges hálóanyagot.
2 Következhet a burkolóanyag, azaz a megfelelő konzisztenciájúra bekevert glettanyag felhordása. Ezt a leggyorsabban vakoló szórópisztollyal végezhetjük el, de kézi vakolatszóróval, vagy sűrűbb anyag esetén spatulyázva, esetleg gumikesztyűs kezünkkel tapasztva is felhordhatjuk a mintatömbre. A lényeg az, hogy a hálóba jól ágyazódjon be a glettbeton-massza. Szórásnál (4) a hígabb anyag miatt több rétegben lehet csak a kellő kéregvastagságot elérni, míg a spatulyás anyagfelrakás már egy-két rétegben felsimítva is kellő kéregvastagságot eredményez. Az anyagot jól tömörítsük, hogy a kéreg kellően szilárd legyen. A glettanyag felrakásakor a tárgy felületi struktúráját, formáját is igényünk szerint változtathatjuk. A lényeg az, hogy egységesen kb. 5-10 mm vastag réteget képezzünk a magtömbön, de helyenként ezt természetesen meg is növelhetjük, ha a felület formázása megkívánja. Azzal azonban számoljunk, hogy a szórással felhordott anyag felülete kissé rücskös hatású lesz, míg a spatulyával, simítólappal felrakott anyagfelületek a kopott kőhöz hasonlóan simák lesznek. Ezt az anyag felszórását követően átsimítva, vagy a spatulyázott kéreg felületét gyökérkefével megütögetve, esetleg kézi vakolatszóróval helyenként átszórva módosíthatjuk.
3 Következő lépésben a megszilárdult kéregbeton-forma homogén színű anyagát vízben oldott pigmentekkel színezve tegyük valóságosabbá. A felületi színezés is több fázisban történik, hiszen az erőteljes színeket visszamosásokkal halványíthatjuk, esetleg más színű foltokkal dúsíthatjuk, vagy a kiemelkedő anyagszemcséket kinyomott nedves ecsettel átsimítva tehetjük egyre természetesebb hatásúvá (5, 6).
Mivel az alkalmazott színezékek a víz hatására lemosódnának a kéregbeton héj felületéről, ezek tartósságát vizes mázzal befújva biztosítjuk. Egy testesebben felfújt réteg is kellő védelmet ad a színezésnek, s mivel esetenként ez fényesebb hatású lehet a kelleténél, mattítását vakolópisztolyból kiszórt homokkal lehet megoldani. A vakolópisztoly helyett használhatjuk a szitált, finom homokba nyomott nedves kefét is. Ilyenkor azonban ügyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük erősen a lakkot, mert így a kiemelkedő szemcsékről könnyen lekophat. A sima felületek fényét nedves, homokba mártott ruhával lágyan dörzsölve is könnyű elmattítani.
A kész sziklautánzatból már csak a maganyagot kell eltávolítani. Ezt legkönnyebben hőlégfúvóval és fűrésszel végezhetjük el. A forró levegő hatására ugyanis a habanyag összezsugorodik, és így már fokozatosan kiemelhető a szikla belső üregéből.
A kész üreges követ kis medencébe állíthatjuk (7), és a kerti szökőkúthoz szükséges szivattyú beszerelése után a kiszemelt helyére tehetjük. A csobogó medencéjét is kéregbetonból készíthetjük el, flóráját pedig az e célra kialakított üregekbe telepített dísznövényekkel tehetjük még valódibbá. Hasonló módon készíthetők sziklák akváriumokba, terráriumokba is.
Akinek megtetszett a fenti ötlet, a kéregbeton alkalmazását illetően minden anyagot egyszerre beszerezhet a glettanyagot gyártó Cs és Cs Kft. irodájában, 1143 Budapest, Semsey A. utca 12., tel: 220-8663 (bejárat az Ilka utca felől). Bővebb tanácsokkal is szívesen szolgálnak, hasonló szikla alakzatok, egyedi padlóburkolatok készítését is vállalják. A bemutatott mintadarab a Construma Építőipari Szakkiállításon, a CSés CS Kft. kiállítási standján megtekinthető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szikla, kéregbeton, beton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Örök darab: betoncserép

Divatirányzatok jönnek-mennek, de a Terrán Standard betoncserepek korszerű, stílusos megjelenést kölcsönöznek otthonának. A kedvező ár-érték arányú, kifogástalan minőségű, tartós tetőcserepek...


Önjavító beton

Gyorsan lehet nagy teherbírású szerkezeteket készíteni vasbetonból. Ezek azonban nem lesznek olyan tartósak, mint az ókori mesterek által készített kőépületek, mivel általában csak száz évre...