Nagy erő, kis súly

Bosch ROTAK fűnyírók

Azt gondolnánk, hogy a fűnyírók elvi működése között nincsenek nagy különbségek. Nos, a fejlődésben nincs megállás. Bizonyíték erre a Bosch ROTAK sarlós fűnyíró családja, melynél a nagynevű cég konstruktőrei eltértek a klasszikus módszerektől.

A kiskerti használatra szánt fűnyírók javarészét szinkronmotor hajtja, amelynek tengelyére közvetlenül van felerősítve a kés. Igen egyszerű megoldás, nincs áttételmű, a hajtólánc szinte semmiféle karbantartást nem igényel. A gyakorlatból viszont biztosan sokan ismerik azt a jelenséget, amikor a hosszúra megnőtt fű "megfojtja" a fűnyírót. A túlterhelés hatására ugyanis a fordulatszám csökkenni kezd, majd egy kritikus fordulatnál szinte megszűnik a nyomaték, és a kés egyszerűen megáll. Ha a késház nincs eltömődve, akkor általában elég a fűnyírót megbillenteni, üresen felpörgetni, és a munka folytatódhat tovább a következő megszorulásig. Jobb megoldás ilyenkor, ha a magas gyepet több lépcsőben nyírjuk le.
A ROTAK fűnyírók tehát eltértek ettől a hagyománytól, és a gépeket ún. "Powerdrive" hajtóművel látták el. Ez egy nagyfordulatú kollektoros meghajtómotort, és egy lassító (nyomatéknövelő) áttételt jelent, amelynek következtében a késtengelyen leadott nyomaték a sokszorosára növekszik (az 1200 W-os gépnél 18 Nm-re, a kisebbik, 850 W-osnál 9 Nm-re). Összehasonlításként; egy direkthajtású, hasonló teljesítményű fűnyírónál ez az érték 1-2 Nm körül van. Ennek az a hatása, hogy a ROTAK rendszerű fűnyírót szinte lehetetlen lefojtani. Még az erősen megnőtt, elgazosodott kertet is gond nélkül viszi, és ehhez nem kellett nagyon nagy teljesítményű és súlyú meghajtómotort beépíteni.
Az ütésálló műanyag burkolatú gépek súlya mindössze 7-12 kg között van, így a tetején kialakított fogantyú segítségével könnyedén, egy kézzel felemelhetők. Lejtős terepen is könnyen mozgathatók.
A hazai forgalomban a ROTAK gépek két változata kapható. A ROTAK 34 típusjelű 1200 W teljesítményű, 34 cm vágási szélességű. A nyírási magasság állítás példásan van megoldva ennél a gépnél; egyetlen kar segítségével 20 és 70 mm között, 11 fokozatban szabályozható a ház, és ezzel a vágókés magassága. A tolófogantyú magassága külön állítható két fokozatban.
A ROTAK 32 vágószélessége 2 cm-rel kisebb, és a hajtómotor teljesítménye 850 W-os. A nyomatékkal azért ennél a gépnél sincs gond. Itt némileg leegyszerűsödött (ezáltal bonyolultabbá vált) a vágási magasság állítása. Erre kerekenként, külön-külön, 3 fokozatban van lehetőség. A mai igényeknek megfelelően mindkét gép fűgyűjtővel van felszerelve; a kisebbik 27 literessel, a nagyobbik 40 literessel. A praktikusan kialakított ventilátorház hatásaként a levágott füvet hatékonyan gyűjtik be a tartóba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Oldalkidobós elektromos fűnyíró

Kertemben az elektromos fűnyíró használat alkalmával gyakran meg kellett szakítani a munkát, mert a fűgyűjtő megtelt. Ez egyrészt lelassította a munkát, másrészt gondot okozott a levágott fű...


Bosch világújdonság

Rotak 43 LI és Rotak 37 LI – a világ első lítium-ion akkumulátoros fűnyírói: olyan erősek, mint a hálózati készülékek, 40%-kal könnyebbek a hagyományos akkumulátoros fűnyíróknál, az akkumulátor...