Bosch hántoló

2Ezt a praktikus kisgépet talán a véső gépi változatának nevezhetnénk. Megvásárlását és használatát is elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a famunkákat, azon belül is a fafaragást, a díszítő vésést. Ezt a tevékenységet könnyíti meg a rezgésszerűen, 2 mm-es löketeket előállító gép, így nem kell kalapálnunk, teljes figyelmünket magára a munkára, a penge vezetésére koncentrálhatjuk.

A PSE 180 E, típusszámából is következően, 180 W teljesítményű, és fordulatszám-szabályozó elektronikával ellátott. Ezen három fix rezgésszám (6500, 7500 és 8500/perc) állítható be (1). A szerszámgépen egyéb kapcsolókat nem is találunk - nincs is rá szükség - mindössze a gyors szerszámcserét segítő reteszelő gombot (2). Ennek segítségével a pengék valóban egyetlen mozdulattal válthatók, Bosch feliratos lapjuk mindig felül legyen. A gyári csomagolásban - gusztusos kis rétegeltlemez ládában - hat különböző vésőpengét kapunk, amelyek segítségével a legfontosabb vésőmunkák elvégezhetők (3).
3 A gyakorlati próbák során igen kellemes benyomásaink keletkeztek. Először a festéklekaparáshoz ajánlott széles pengét dolgoztattuk meg eredményesen (4). Persze ennél számunkra érdekesebb volt a véső funkció. A legfontosabbnak azt éreztük, hogy a vésőpengét megfelelő szögben és irányban tartsuk az anyagra. Ha a szög túlságosan meredek, akkor a penge "beássa" magát, és megsérti az anyagot, ha nagyon lapos, akkor nem "fog", kilép a felületből. A helyes szögnél - amely nagyjából a köszörült él és az anyagfelület párhuzamos helyzetében van - a gép egyenletesen tolható, és a forgácsleválasztás is egyenletes lesz (5). (Ugyanez persze a kézi vésésre is igaz.) A túl meredeken tartott gépet azonnal húzzuk vissza, ekkor még nem sérti meg túlságosan az anyagot. Keményfánál, illetve szálirányra merőleges vésésnél viszont arra is van lehetőség, hogy mélyebb bemarásokat hasítsunk ki az anyagból, több fogással. A gyakorlási időszakban lehetőleg sima, gyalult fenyődeszka felületén dolgozzunk. Ezen próbáljuk ki azt is, hogy előrajzolt vonalakat hogyan kell követnünk (6), nagyobb felületeket egyenletesen kimélyítenünk (7). Valódi munkadarabhoz csak azután fogjunk, amikor már érezzük a gép fogását, vezetését az anyagban.
6 Csak borotvaéles vésőpengékkel tudunk szépen dolgozni. Ezeket tehát folyamatosan ellenőriznünk és szükség esetén utánköszörülnünk kell. A köszörüléshez finomszemcsés, szabályos hengerpalástú köszörűkorongot használjunk, és a pengét sosem kézben tartva, mindig befogva köszörüljük élesre. A befogó szerkezet olyan legyen, amelynél a köszörült él eredeti síkja pontosan követhető, beállítható. A Bosch gyárt is ilyet (8), de házilag sem lehetetlen egy használható befogószerkezetet készítenünk.
7

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hántoló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.