Belsőépítészet, lakberendezés fémmel

Szeptemberi lapszámunk fémből készült kapuk, kerítések összeállításában már jeleztük, hogy ezt a témát folytatni szeretnénk, és - az évszakhoz is igazodva - a lakberendezési, belsőépítészeti lehetőségeket kapcsoljuk össze a fémmel. Most sem feltételezzük azt, hogy átlagolvasónknak komplett kovácsműhelye van otthonában, és a kovácsolt vagy esetleg öntött fém alapelemeket maga készíti el. A témában pont az fogott meg bennünket, hogy a készen megvásárolható alkatrészekből mi mindent tervezhetünk meg, állíthatunk össze akár házilagosan is. Ehhez ugyanis már nem szükséges speciális műhely, elegendő a fémmunkák alap-szerszámozottsága, amivel viszont jó néhány barkácsoló társunk és lapunkat olvasó kisiparos rendelkezik.

Legfontosabb ezek közül egy jó ívhegesztő készülék, ami sokkal könnyebben elérhető, mint a lánghegesztés. Kisebb teljesítményű hegesztő transzformátorok már akár 10 ezer forinttól kaphatók, ami a következőkben bemutatott tárgyak ponthegesztéseihez elegendő. A hegesztés persze mindenképpen műhelyt, vagy szabad teret igényel, de ez a lehetőség sokaknak rendelkezésére áll. Az ívhegesztésen kívül szóba jöhet a keményforrasztás is, amihez szintén léteznek olcsóbb, illetve amatőr kategóriájú készülékek, ezek leginkább a réz és bronz díszítőelemek rögzítésénél válhatnak be. Nem kell egészen lemondanunk a lánghegesztésről sem, léteznek ugyanis kifejezetten kis méretű acetilén és oxigén-palackok, amelyeket könnyű mozgatni, és a nagyokkal teljesen egyenértékű hegesztési varratok készíthetők velük. Bár ennek használata már komolyabb szakértelmet igényel. Egyéb szerszámok kapcsán csak a szeptemberben már megírtakat ismételhetnénk meg. A kivitelezésben ugyanis majdnem mindegy, hogy kaput, ablakrácsot, vagy lépcsőkorlátot akarunk készíteni.
A lényeg a tájékozódás: ismerjük meg pontosan, hogy milyen kovácsolt és öntött alkatrészek vásárolhatók meg készen, amelyekből "építkezni" tudunk majd. Ehhez el kell zarándokolnunk a megfelelő szakkereskedésbe - mint a címlapunk hirdetésében is szereplő Kling Kft. - és ott alaposan tanulmányozni kell a katalógusokat és árjegyzékeket. Ezt kell összevetnünk egyéni elképzeléseinkkel, amihez a következőkben képes példákat, ötleteket kívánunk adni. Egy-egy használati tárgy kapcsán nem tudunk most belemenni a teljes technológia leírásába - hegesztésről, forrasztásról korábban is sokat írtunk már, és ezután is fogunk majd - mostani célunk inkább az ötletadás. 


Belső lépcsőkorlátok kovácsolt elemekből 

A húzott, egyforma ívekre hajlított, csavart kezdő és díszítő oszlopok, közbülső díszítők, sőt az egész korlát tartókerete is a kapukéhoz nagyon hasonló lehet. Mások persze a méretek, nem használunk csúcsdíszeket - legfeljebb legalul és legfelül - és természetesen más a rögzítés is. Ez utóbbira különös gondot kell fordítani, mert amilyen biztonságot adhat egy stabil korlát, olyan veszélyes lehet egy labilis. Ugyancsak alapvető szempont a biztonság a fémből készült erkély- vagy galéria-korlát esetében is. A látvány azonban annyira lenyűgöző, hogy egy galéria-építésnél mindenképpen érdemes kalkulálni ezzel a lehetőséggel is.
Igen attraktív lehet egy kovácsolt elemekre épített üveglapú dohányzóasztal. A képen látható lábelemekhez nagyon hasonlóak kaphatók ún. kosároszlopként, de szóba jöhetnek könnyűbarokk díszek is (ilyeneket is Kling Kft. árujegyzékében láttunk). Ez utóbbihoz levéldíszek is párosíthatók. Az asztallap fém keretét nehéz lenne elkészíteni, de ez nem is szükséges; mindenképpen félgömbölyűre lecsiszolt üveglapot, lehetőleg készen kaphatót használjunk. Ekkor az üvegszél szabadon maradhat.
Látványelemként is gyönyörű egy ilyen kovácsoltvas polcállvány, különösen akkor, ha az étkező berendezésénél amúgy is elköteleztük már magunkat a kovácsoltvasnak. A hosszú tartóelemek a legegyszerűbb díszoszlopok lehetnek, a tartókonzolok hajlított könnyűbarokk díszek. Az üvegpolcokat tartó keretek L-acélból készülhetnek, egy kis "álkovácsolással" igazítva a valódi kovácsolt elemekhez.
Egy már meglévő fém keretes, ovális tükör díszítése is lehetséges kovácsoltvas díszekkel. A méretekkel meglehetősen meg vagyunk kötve, de a hajlított díszek ívei kis mértékben módosíthatók, és ezzel kialakítható az ovális keretet pontosan körülvevő barokk díszítés. A hegesztéskor természetesen a tükröt el kell távolítanunk, és a munka utolsó fázisaként a fémszerkezetet azonosra kell színezni; pl. matt feketére, vagy bronzosra festeni.
Ez a gyönyörű állólámpa is leutánozható egy kis ügyeskedéssel. Kiinduló alapja egy fém állófogas lehet, amelynek talpát és középső oszlopát tarthatjuk meg, és erre erősíthetjük fel az öntött díszítő elemeket, a csúcsot és a fém foglalatot. A kötések ennél süllyesztettfejű átmenő csavarokkal történhetnek. Az egész állólámpát az azonos bevonat egységesíti majd. Fém állványról lévén szó, a lámpa elektromos szerelését mindenképpen - az érintésvédelmi szempontok betartásával - szakemberrel végeztessük.
Lényegesen egyszerűbb és veszélytelenebb apró dísztárgyakat, használat tárgyakat készíteni. Ilyen lehet az asztali gyertyatartó, melynek talpa egy ún. aljzatrozetta, gyertyafoglalata pedig az oszlopok "közbenső dísze" lehet. Több munkánk lesz az asztali palacktartóval, de ez elsősorban az egyszerű barokk díszek összeválogatásából és a hegesztésből áll majd. Sok lehetőséget kínál a nyitott kandalló, amelyhez díszítő és használati tárgyként is kelléktartó állvány, fatartó, vagy a szikra kipattanását meggátló üvegbetétes paraván készíthető.
A cikk megírásához a Kling Kft. (1106 Budapest, Gránátos utca 6., telefon: 262-6933, www.kling.hu) nyújtott segítséget, ahol a szükséges alapelemek is kiválaszthatók és megvásárolhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri ajtó választása

A lakások beltéri ajtói a legmindennapibb használati tárgyaink közé tartoznak, a lakás használati komfortját illetően meghatározó szerepük van. Az építkező, felújító mégis gyakran nem veszi...


Milyen legyen a kerti medencénk?

Ki ne szeretne a kertjébe egy kültéri medencét, melyben egy hosszú nap vagy mozgalmas hét fáradalmait kipihenheti. Építse meg néhány nap alatt kerti medencéjét, és alakítsa a medence környezetét...