Fenyőbútorhoz ideális kiegészítő

Időmérős sarokpolc

Akik fenyőfából készült bútorokkal rendezték be a szobájukat, vagy esetleg a konyhájukat, bizonyára szívesen bővítik garnitúrájukat saját kezűleg kialakított darabokkal, például egy órával kiegészített sarokpolccal. Ez jól mutat szobában, konyhában egyaránt. Elkészítése könnyű és emellett még élvezetes munka is.

Alapanyagként a barkácsboltokban kapható tömör fenyőfából gyártott 19-20 mm vastag táblákat válasszuk. Először a szükséges alkatrészeket szabjuk méretre (1). Ezt követően az oldallapok és a polcok élét fűrészeljük a kívánt formára. A munkához használjunk lyukfűrészgépet (2). Ezt követően a darabok ívelt élét felsőmaróval munkáljuk fazonosra (3). Az oldallapokra jelöljük fel a polcok helyét, majd felerősítésükhöz fúrjunk lyukakat. A lyukakat kb. 10 mm mélyen 10 mm-es fúróval süllyesszük ki. A polclapokat 4x35-ös facsavarokkal megerősítve ragasszuk az oldallapokra (4). A csavarfejek eltüntetéséhez a leeső hulladék darabjaiból készítsünk farudakat. Ezeket kenjük be ragasztóval, majd üssük a lyukak süllyesztékébe. A síkból kiálló részüket a ragasztó kötése után véssük le (5), majd a fadugók tetejét csiszoljuk az oldallapokkal egy síkba.
Ha a polcon belül kis szekrénykét is szeretnénk kialakítani, akkor előbb a függőleges válaszfalat erősítsük a polclapok közé. A válaszlapot is csavarozzuk a helyére (6), és a csavarokat most is fadugókkal tüntessük el. Az ajtók élét marva formáljuk lekerekítettre, és ha elég jól kezeljük a felsőmarót, s megfelelő fazonú marófejünk is van, akkor keretmarással a felületüket is idomosra formálhatjuk. A kész ajtókat két-két sárgaréz bútorpánttal fogassuk fel az oldallapok élére (7). A pántszáraknak azonban előbb véssünk fészkeket. A másik polcot is hasonlóan állítsuk össze, és mindkettő mögé tegyünk 5 mm-es rétegeltlemezből leszabott hátlapot, amiket ragasztva és szegezve erősítsünk a polcok mögé. A polcok felerősítéséhez pedig az oldallapok élére csavarozzunk akasztólemezeket.

Ezt követően az elemes óra tartó- és számlapját alakítsuk ki. A tartólap leszabása után annak ívelt élét felsőmaróval formáljuk fazonosra (8), majd 8-10 mm vastag rétegeltlemezre szerkesszük fel az ellipszis alakú számlap kontúrját (9). A kivágott számlapot ragasszuk a tartólapra (10), majd készítsünk 20 mm mély, 10 mm átmérőjű vakfuratokat a számok helyére. A lyukakba ragasszunk 21 mm hosszúra vágott sima palástú köldökcsap darabokat, és a feleslegüket véssük le (11). Az elemes órát szereljük a helyére, majd a tartólap sarkaiba fúrjunk lyukat a felerősítő facsapok számára.
A polcokat falba hajtott facsavarokra akasztva függesszük fel a sarkot alkotó falakra. Oldallapjaik között az óratartó lap szélességével azonos távolság legyen. A felakasztott polcok közé csavarozzunk fel két 20x50 mm-es lécből levágott összekötőlécet. A lécek végét 45 fokban vágjuk ferdére, de legyünk résen, mert a sarkok soha nem pontosan derékszögűek. Két hosszabb kartoncsík egymásra ragasztásával ezt pontosan megállapíthatjuk, és a lécek végét ennek alapján vágjuk ferdére. A két összekötőlécet vízszintesbe, és egymástól 236 mm-re csavarozzuk a polcok oldalára. Az óratartó lapját helyezzük a polcok közé, és csapfészkeinek helyét fúrjuk át a lécek élébe. A tartólapba ragasszunk egy-egy keményfa csapot, amelyek a tartólap furataiba (15 mm mélyen) szorosan, de ragasztás nélkül rögzítik az órát. Így bármikor leemelhetjük a tartólapot, és beállíthatjuk a pontos időt, vagy kicserélhetjük az elemet.
A polcok felületkezeléséhez keményviaszt, vagy vékonyan felecsetelt színtelen bútoripari lakkot használjunk, ha pedig a polcokra súlyosabb tárgyakat rakunk, akkor az oldallapjaik közé és közvetlenül az alsó polclapok alá csavarozzunk a falra egy-egy támlécet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, szekrény, fenyő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lépcső alatti holttér kihasználása

A lakásban sok helyen keletkezhetnek kihasználatlan holtterek. Ha van elég helyünk egy nagyobb lakásban ez még jó is, mert ha nincs minden tele, kellemesen szellős, rendezett lesz az...


Üvegajtók

Az üveg sosem veszített népszerűségéből. A tervezők is szeretik, és szívesen dolgoznak vele. Bármi legyen is az aktuális trend, használják és alkalmazzák, és még a műanyagok elterjedése sem...