Fenyőbútorhoz ideális kiegészítő

Időmérős sarokpolc

Akik fenyőfából készült bútorokkal rendezték be a szobájukat, vagy esetleg a konyhájukat, bizonyára szívesen bővítik garnitúrájukat saját kezűleg kialakított darabokkal, például egy órával kiegészített sarokpolccal. Ez jól mutat szobában, konyhában egyaránt. Elkészítése könnyű és emellett még élvezetes munka is.

Alapanyagként a barkácsboltokban kapható tömör fenyőfából gyártott 19-20 mm vastag táblákat válasszuk. Először a szükséges alkatrészeket szabjuk méretre (1). Ezt követően az oldallapok és a polcok élét fűrészeljük a kívánt formára. A munkához használjunk lyukfűrészgépet (2). Ezt követően a darabok ívelt élét felsőmaróval munkáljuk fazonosra (3). Az oldallapokra jelöljük fel a polcok helyét, majd felerősítésükhöz fúrjunk lyukakat. A lyukakat kb. 10 mm mélyen 10 mm-es fúróval süllyesszük ki. A polclapokat 4x35-ös facsavarokkal megerősítve ragasszuk az oldallapokra (4). A csavarfejek eltüntetéséhez a leeső hulladék darabjaiból készítsünk farudakat. Ezeket kenjük be ragasztóval, majd üssük a lyukak süllyesztékébe. A síkból kiálló részüket a ragasztó kötése után véssük le (5), majd a fadugók tetejét csiszoljuk az oldallapokkal egy síkba.
Ha a polcon belül kis szekrénykét is szeretnénk kialakítani, akkor előbb a függőleges válaszfalat erősítsük a polclapok közé. A válaszlapot is csavarozzuk a helyére (6), és a csavarokat most is fadugókkal tüntessük el. Az ajtók élét marva formáljuk lekerekítettre, és ha elég jól kezeljük a felsőmarót, s megfelelő fazonú marófejünk is van, akkor keretmarással a felületüket is idomosra formálhatjuk. A kész ajtókat két-két sárgaréz bútorpánttal fogassuk fel az oldallapok élére (7). A pántszáraknak azonban előbb véssünk fészkeket. A másik polcot is hasonlóan állítsuk össze, és mindkettő mögé tegyünk 5 mm-es rétegeltlemezből leszabott hátlapot, amiket ragasztva és szegezve erősítsünk a polcok mögé. A polcok felerősítéséhez pedig az oldallapok élére csavarozzunk akasztólemezeket.

Ezt követően az elemes óra tartó- és számlapját alakítsuk ki. A tartólap leszabása után annak ívelt élét felsőmaróval formáljuk fazonosra (8), majd 8-10 mm vastag rétegeltlemezre szerkesszük fel az ellipszis alakú számlap kontúrját (9). A kivágott számlapot ragasszuk a tartólapra (10), majd készítsünk 20 mm mély, 10 mm átmérőjű vakfuratokat a számok helyére. A lyukakba ragasszunk 21 mm hosszúra vágott sima palástú köldökcsap darabokat, és a feleslegüket véssük le (11). Az elemes órát szereljük a helyére, majd a tartólap sarkaiba fúrjunk lyukat a felerősítő facsapok számára.
A polcokat falba hajtott facsavarokra akasztva függesszük fel a sarkot alkotó falakra. Oldallapjaik között az óratartó lap szélességével azonos távolság legyen. A felakasztott polcok közé csavarozzunk fel két 20x50 mm-es lécből levágott összekötőlécet. A lécek végét 45 fokban vágjuk ferdére, de legyünk résen, mert a sarkok soha nem pontosan derékszögűek. Két hosszabb kartoncsík egymásra ragasztásával ezt pontosan megállapíthatjuk, és a lécek végét ennek alapján vágjuk ferdére. A két összekötőlécet vízszintesbe, és egymástól 236 mm-re csavarozzuk a polcok oldalára. Az óratartó lapját helyezzük a polcok közé, és csapfészkeinek helyét fúrjuk át a lécek élébe. A tartólapba ragasszunk egy-egy keményfa csapot, amelyek a tartólap furataiba (15 mm mélyen) szorosan, de ragasztás nélkül rögzítik az órát. Így bármikor leemelhetjük a tartólapot, és beállíthatjuk a pontos időt, vagy kicserélhetjük az elemet.
A polcok felületkezeléséhez keményviaszt, vagy vékonyan felecsetelt színtelen bútoripari lakkot használjunk, ha pedig a polcokra súlyosabb tárgyakat rakunk, akkor az oldallapjaik közé és közvetlenül az alsó polclapok alá csavarozzunk a falra egy-egy támlécet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, szekrény, fenyő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

5 meggyőző érv, amiért imádjuk a műfenyőt

Nem túlzás azt állítani, hogy jelenleg reneszánszát éli a műfenyő. Míg néhány évvel ezelőtt a legtöbben szó szerint ízléstelennek vagy otrombának bélyegezték (sőt, szinte külön kasztba sorolták,...


Ágy a szekrényben

A bútorüzletek kínálata alapján azt hihetnénk, hogy mindenki minimum két nagy alapterületű szobát mondhat az otthonának. A valóság persze egészen más, sokan laknak kis lakásokban, amiket az...