Rönk transzporter

A korszerű fűtésrendszerek mellett ma is igen kedvelt a hagyományos fafűtés. A hazaszállított farönköket még fel is kell darabolni, hasogatni, majd a fáskamrába szállítani.

A rövidebb szállításokhoz nagyon hasznos egy olyan transzporter - régies nevén saroglya -, amellyel nemcsak a farönköket a fűrészgéphez hanem a már összevágott fahasábokat is a kályha mellé lehet vinni. Nem is kell más hozzá, mint négy, 2 m hosszú, 30x50 mm-es keresztmetszetű fenyőstafli, 8 darab M6x120-as kapupántcsavar, 4 darab M6x40-es anyáscsavar és négy, 1,5 mm vastag lemezből hajlított lemez sarokvasalat.
A transzporter két hossztartójának végeit 170 mm hosszban kerekítsük le, hogy később majd jól megmarkolhassuk. A két hossztartóra csavarozzuk fel a lábként is szolgáló támbakokat. Ezek lábrésze 250 mm-re nyúljon túl a lécek élén, a hossztartók lemunkált része pedig felülre kerüljön. A hevederléceket a lábak élére, egy-egy szeglettel, valamint egy-egy kapupántcsavarral fogassuk fel. A lábakat állítsuk függőlegesbe, majd a hevederek vasalatát csavarozzuk a két hossztartó belső oldalára. E célra használjunk M6x40 mm-es anyáscsavarokat. A saroglya támbakjai közé erős acélhálót, vagy 20x20 mm-es léceket erősítsünk a hossztartóra. Így a saroglya más egyéb dolog szállítására is alkalmas lesz, és jobban ki tudjuk majd használni. A nyers fafelületeket azonban ne feledjük el vastag kültéri falazúrral bekenni, hogy a szélsőséges időjárási hatásoknak ellen tudjon állni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rönk, farönk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Laskagomba pincéből és kertből

Bár egyszerűbb megvenni az üzletben, aki laskagombát szeretne otthon termeszteni két igen egyszerű megoldás közül is választhat. Termeszthetjük pincében perforált zsákon, vagy kertben fatuskóra,...


Kreatív megoldások farönkből

Minden kertben eljön az idő, amikor meg kell válnunk egy-egy korosabb fától, mely akár évtizedeken keresztül volt a kert szerves része. Haszeretnénk valamit megőrizni ezekből, jó megoldást...