Rönk transzporter

A korszerű fűtésrendszerek mellett ma is igen kedvelt a hagyományos fafűtés. A hazaszállított farönköket még fel is kell darabolni, hasogatni, majd a fáskamrába szállítani.

A rövidebb szállításokhoz nagyon hasznos egy olyan transzporter - régies nevén saroglya -, amellyel nemcsak a farönköket a fűrészgéphez hanem a már összevágott fahasábokat is a kályha mellé lehet vinni. Nem is kell más hozzá, mint négy, 2 m hosszú, 30x50 mm-es keresztmetszetű fenyőstafli, 8 darab M6x120-as kapupántcsavar, 4 darab M6x40-es anyáscsavar és négy, 1,5 mm vastag lemezből hajlított lemez sarokvasalat.
A transzporter két hossztartójának végeit 170 mm hosszban kerekítsük le, hogy később majd jól megmarkolhassuk. A két hossztartóra csavarozzuk fel a lábként is szolgáló támbakokat. Ezek lábrésze 250 mm-re nyúljon túl a lécek élén, a hossztartók lemunkált része pedig felülre kerüljön. A hevederléceket a lábak élére, egy-egy szeglettel, valamint egy-egy kapupántcsavarral fogassuk fel. A lábakat állítsuk függőlegesbe, majd a hevederek vasalatát csavarozzuk a két hossztartó belső oldalára. E célra használjunk M6x40 mm-es anyáscsavarokat. A saroglya támbakjai közé erős acélhálót, vagy 20x20 mm-es léceket erősítsünk a hossztartóra. Így a saroglya más egyéb dolog szállítására is alkalmas lesz, és jobban ki tudjuk majd használni. A nyers fafelületeket azonban ne feledjük el vastag kültéri falazúrral bekenni, hogy a szélsőséges időjárási hatásoknak ellen tudjon állni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: rönk, farönk

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fadöntési egyszeregy

A kiszáradt, vagy pusztulófélben lévő, esetleg veszélyessé vált fák kidöntésének egyik legjellemzőbb időszaka a február. Ezúttal néhány apró, ám annál lényegesebb ötlettel szeretnénk olvasóinkat...


Kreatív megoldások farönkből

Minden kertben eljön az idő, amikor meg kell válnunk egy-egy korosabb fától, mely akár évtizedeken keresztül volt a kert szerves része. Haszeretnénk valamit megőrizni ezekből, jó megoldást...