Fúrás vasalt betonban

Módosítva: 2015-01-19 16:00:03

A betonfúrás nehézségeit valószínűleg minden panellakásban lakó ismeri. Az erős vasbeton szerkezet a legbiztosabb, legerősebb alapot szolgáltatja mindenféle dübeles rögzítéshez, a pontos fúrás viszont sokszor nehézségekbe ütközik. Valljuk be, gyakran kényszerből vagy tájékozatlanságból nem a megfelelő eszközöket, szerszámokat használjuk a művelethez.

Legelőször is szögezzük le, hogy a betonpanel fúrásához fúrókalapács (tehát pneumatikus fúrógép) kell. A körmöstárcsás ütvefúrók egy-egy kisebb furat - vagy nagyobb, de több lépcsőben történő - kifúrására alkalmasak csak, az sem tesz túl jót nekik. Az sem baj, ha a furat pontos helye nem meghatározott, így ha fémkeresővel előre, vagy fúrás közben sajnos utólag betonvasat találunk, akkor kissé arrébb próbálkozhatunk újra. Egy furatsorozatnál viszont erre nincs lehetőségünk. Például egy IKEA tükörmozaik felszereléséhez szükséges furatok helye tizedmilliméterre meghatározott. Ehhez már csak a pneumatikus gépek jöhetnek szóba, vídiabetétes betonfúróval, de még ezekkel sem mehetünk 100%-os biztonságra.

fischer SDS-Plus Driller
fischer SDS-Plus Pointer

A két "nagy ellenfél" a kavics és a betonvas. A klasszikus módszer, hogy ha a fúró megakad - forog-forog, de nem megy előre - akkor meg kell állnunk (mielőtt a vídiabetétet leolvasztjuk a fúrószárról), és a furatba bevilágítva, hegyes tárggyal megkapargatva el kell döntenünk, hogy melyik ellenféllel állunk szemben. Ha kavics van a furat mélyén, akkor hegyes pontozóval, kalapáccsal össze kell törnünk, majd utána folytathatjuk az ütvefúrást. Ha betonvasba ütköztünk, a betonfúró szárat ki kell cserélnünk egy HSS fém spirálfúróra, ki kell kapcsolnunk a kalapálást, és lassú fordulaton át kell fúrnunk a betonvasat. Sajnos ilyenkor gyakran előfordul, hogy a vas eldeformálja, elviszi a furatot. Ha érezzük, hogy a fúrószár mindenképpen el fog mászni, akkor legalább azt igyekezzünk elérni, hogy a furat torkolata ne táguljon ki, inkább a fala ferdüljön kissé el.
A fischer cég három új kalapácsfúró-szára nagyban leegyszerűsíti ezt az összetett és bonyolult műveletsort. A "SDS-Plus Driller" fantázianevű fúró speciális három élű, keményfém lapkás hegyet, és hármas hornyú, mart fúrószárat kapott. A lapkák anyaga olyan, hogy élesre köszörülve elforgácsolja az acélt, de a betonban kalapálva sem életlenedik el. Belemar és elforgácsolja a kavicsot is, így egyetlen műveletben lehet nagy biztonsággal elkészíteni a furatot vasbetonban is.
Ugyanez vonatkozik az SDS-max kalapácsfúróra is, amelynek mart, nemesített fúrószára és speciális, hat élű, háromlapkás, ún. "Booster" feje van. A keményfém lapkákat nagyhőmérsékletű forrasztással rögzítették a fúrószárra, így erősen felmelegedve sem olvadnak le. Ugyancsak csak nagy a tűrőképessége a golyószórt felületkezeléssel készült fúrószárnak is. A fej- és a szárkialakítás igen kiegyensúlyozott, így felesleges rezgések nem keletkeznek, a fúrónak jó a megvezetése és hosszú az élettartama.
Az "SDS-Plus Pointer" szárának kialakítása és a fúróhegy geometriája is szokatlan újdonság. A hegyen lévő kis csúcs nagyon jó megvezetést ad a fúrónak még a legkeményebb B50-es beton fúrásakor is. A keményfém betét nem csak élezett, hanem önélezős, ami a teljes élettartama alatt azonos fúrási teljesítményt eredménye.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esztrich aljzatok

Az aljzatok feladata ma már a teherelosztáson kívül a szigetelő- és burkolóanyagok megtartása és egyéb speciális funkció ellátása is. Ezeknek megfelelően különféle műszaki igényekhez igazodó...


Betonvágás kézi eszközökkel

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő...