REHAU

rehau_00.jpg (21665 bytes)A következőkben egy újabb gyors csőkötési módot mutatunk be a lakásépítés vagy átépítés gondolatával foglalkozó olvasóinknak. Egyre több tervező és szerelő fedezi fel, hogy a REHAU rendszerrel értékes időt takaríthat meg, a tervezés egyszerűbbé válik a kevés rendszerelem miatt, a kivitelezés ideje pedig legalább 30 %-kal csökkenthető. A forrasztás, hegesztés, menetvágás már a múlté. Az új módszer egyszerűbb, és a szerelés végeredménye szemrevételezéssel ellenőrizhető.

A REHAU saját fejlesztésű, nem oldható, két elemből álló csőkötése (idom támasztóvállal és toldóhüvellyel), olyan csővezetést tesz lehetővé, amely a fémvezetékeknél már ismert. A csőkötés a VPE cső visszazsugorodási képessége (memóriaeffektus), és a toldóhüvely felpréselése miatt nem oldható. Ennek megfelelően, utólagos hozzáférés biztosítása nélkül, vakolat alatt elhelyezhető. A kötési technika előnyei minden építési módnál megmutatkoznak: felújításnál, új építésnél, készház építésnél és az előre gyártott épületgépészeti szerelésnél is. Ezt a programot egészítik ki a cinkkiválás-mentes sárgaréz alapanyagú idomok, menetes csatlakozók, könyökidomok, falikorongok és osztók. A rendszer további kiegészítői az egyéb hasznos tartozékok és a szereléshez szükséges szerszámok. Így a komplett szerelés akadály nélkül elvégezhető.

vágásVízvezeték rendszer toldóhüvellyel

Ez a rendszer hideg- illetve melegvíz max. 10 bar üzemi nyomáson történő vezetésre szolgál. A REHAU által erre az alkalmazási területre kifejlesztett HIS vízvezeték rendszer toldóhüvellyel 70 °C állandó üzemi hőmérsékleten ill. rövid ideig 110 °C-on is üzemeltethető. A HIS toldóhüvelyes komplett rendszer új szerelésnél, felújításnál és javításnál is alkalmazható.
A RAU-VPE (PE-Xa) alapanyagot a polietilén (PE) peroxidos térhálósításával állítják elő. Az alapanyag nagy molekulasúlyú, nagy sűrűségű és magas tartós szilárdságú PE. Emiatt már az alapanyag is különösen jó ütő- és fajlagos húzószilárdsággal rendelkezik. A térhálósítás magas hőmérsékleten és nagy nyomáson peroxid segítségével megy végbe. Eközben a polietilén egyes molekulái háromdimenziós térhálóvá kapcsolódnak. A térhálósítás során a PE anyag fontos tulajdonságai jelentősen javulnak. Ilyen a hőállóság, az öregedésállóság, az ütőmunka, a tartós folyáshatár és a visszaalakuló képesség (memóriaeffektus).
A nagynyomású térhálósítás olvadék állapotban, azaz a kristályok olvadáspontja fölött megy végbe. A térhálósítási reakció csőalakítás közben a szerszámban történik. Ez az eljárás vastag falú csöveknél is egyenletes térhálósodást biztosít az egész csőkeresztmetszetben.
tágításA REHAU toldóhüvelyes kötés nem oldható kapcsolat, ezért vakolat alatt és esztrichben utólagos hozzáférés nélkül is elhelyezhető.
A kötéstechnika alapja az úgynevezett "memóriaeffektus", azaz a RAUHIS cső visszazsugorodási képessége. Először húzzuk a toldóhüvelyt a RAUHIS csőre, úgy hogy a belső kúpos oldala a cső vége felé mutasson. Hidegen tágítsuk ki a RAUHIS csövet és csúsztassuk az idomra. A kitágított RAUHIS cső visszazsugorodása hamarosan megkezdődik. Az idom beigazítása után préseljük fel a toldóhüvelyt.
Ezt a toldóhüvelyes kötést csak a megfelelő méretű idomokkal és a RAUHIS csövekkel szabad létrehozni.
A REHAU cég a szerelőknek többféle toldóhüvelyes szerszámot ajánl. A különféle szerszámvariációk közül a kivitelező mindig ki tudja választani az adott körülményekhez leginkább megfelelőt. 

Toldóhüvelyes kötés létrehozása

metszetA tágításnál mindig be kell tartani a toldóhüvely minimális távolságát a csővégtől (a tágítótüske kb. 2-szeres hossza). A toldóhüvelynek nem szabad a tágítás tartományában lenni, mert a szerszám ill. a cső megsérülhet. A RAUHIS csövet tilos nem megfelelő méretű ill. sérült tágítófejjel tágítani, mert a cső csak egy oldalra tágul, ill. a cső anyaga túlnyúlik. Ha a tágításnál felesleges csőanyag türemkedik ki a toldóhüvely felpréselése közben, a préselést felütközés előtt kb. 1 mm-rel fejezzük be. A toldóhüvely kikelyhesedése a toldóhüvelyes kötés minőségét nem csökkenti. Ne használjunk kenőanyagot vagy vizet.  

A toldóhüvelyes kötés Szétszedése

Pótlólagos változtatások vagy csőhálózat javítás esetén a toldóhüvelyes kötés hőlégfúvóval történő egyenletes melegítéssel - a kerület mentén - oldható. A RAUHIS cső kb. 135 °C-os hőmérséklet elérésekor átlátszóvá válik, és ekkor a toldóhüvely az idomról lehúzható. A cső lehúzása után a fittinget meg kell tisztítani, és újra felhasználható. A toldóhüvely viszont nem használható fel még egyszer; a kitágított csővéget le kell vágni, és el kell dobni. Új kötés létrehozása előtt a felmelegített csőszakasznak teljesen le kell hűlnie (kézmelegre). A csővéget meleg állapotban tilos tágítani!
a készletMég egy több éve magas hőmérsékleten és nagy nyomáson üzemelő vízvezeték rendszernél is a memóriaeffektus biztosítja egy REHAU toldóhüvelyes kötéssel szerelt idom beépítését. Ha a toldóhüvelyt a több évi üzemelés után nem sikerülne felpréselnie a magas hőmérséklet következtében, a cső eredeti átmérőjét a következő eljárással vissza tudjuk állítani.

1. A RAU-VPE csővezetéket egy megfelelő szerszámmal merőlegesre le kell vágni, és sorjátlanítani.
2. A csővéget az idom támasztóvállának megfelelő hosszban, egy változtatható minőségű hőlégfúvóval, kb. 130 °C-ra egyenletesen fel kell melegíteni, amíg a cső átlátszóvá válik. A cső felmelegítése után visszanyeri eredeti méretét (a visszazsugorodás a memóriaeffektus következménye).
3. A csővég teljes lehűlése után a REHAU toldóhüvelyes kötés a megszokott módon kivitelezhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.