AL-KO sokoldalú dekopírfűrész-gépe

dks_02.jpg (15139 bytes)Manapság a precíz munka már szinte elképzelhetetlen jó gépek nélkül, különösen, ha a minőség mellett a termelékenység is lényeges. Fontos ez akkor is, ha nem iparszerű, hanem csak hobbi jellegű tevékenységünk megkönnyítéséhez kívánunk gépet választani. Ám, ha kimondottan apró tárgyak, vagy modellek készítése a passziónk, olyan gépet kell választanunk, amellyel a legkülönfélébb darabok kiszabását, csiszolását, fúrását, marását is el tudjuk végezni, tehát többfunkciós kis dekopírfűrészre van szükségünk; pl. az AL-KO DKS 400-as Vario-jára.

E kis gép műszaki adatai kellően ígéretesek, hálózati feszültséggel működtetett motorja 50 W-os, löketszáma 1000-4500 között fokozat nélkül állítható. Legnagyobb vágómagassága 50 mm, vágószélessége pedig 390 mm. Asztala 240x500 mm-es, 0-45 fokig dönthető, fűrészpengéi pedig csak 0,5 mm vastagok. A nagyoló munkákhoz a 3,8 mm, a finomabb kivágásokhoz pedig az 1,8 mm széles, sűrű fogazású penge való. Szinte mindenféle anyag - kemény- és puhafa, rétegeltlemez, faforgácslap, PVC, gumi, vastag bőr, polisztirol, kemény habanyagok, plexi, alumínium, réz - vágására is alkalmas. Ezen kívül a meghajtómotor tengelyére csiszolótárcsa és külön tartozékként megvásárolható hajlékonytengelyes, tokmányos marokfúró csatlakoztatható, amelybe a különféle csiszoló és polírozó szerszámokon kívül más forgácsoló szerszámok, pl. kis méretű marók és csigafúrók is befoghatók. Tagadhatatlanul ígéretes kis gép, ezért személyes próbának is alávetettük a DKS 400 Vario-t.
dks_01.jpg (12831 bytes)Természetesen előbb a gép "fő tevékenységére", a fűrészelésére voltunk kíváncsiak. A kidobozolt gép összeszerelése csupán röpke perceket vett igénybe. Az acéllemezből sajtolt asztal két csavarral rögzíthető a tartóbakjára, s mihelyt a fűrészlapot a befogópofák fészkébe helyeztük, no és az átlátszó védőburkolat is a helyére került, a fűrészgép már üzemkész volt. A fűrészpenge helyére illesztését a rugós előfeszítésű pofa lenyomása könnyíti meg, ehhez csupán a burkolat tetején levő tolókart kell előrehúzni. Lényeges, hogy a penge fogai lefelé álljanak. A vágási irány hossz- és keresztirányú is lehet, ami akkor előnyös, ha terjedelmesebb anyagból kell valamit kivágnunk. Maga a gép műanyag burkolatba öltöztetett, három rezgéscsillapító gumilábon áll, ami egyenes felületen jó stabilitást biztosít munka közben is.
Ezek után következtek a próbavágások. A helyes löketszám megválasztásához "szabad kezet" kaptunk, mivel a használati utasításban csupán annyi utalást találtunk erre vonatkozólag, hogy megválasztása a vágandó anyagtól és annak vastagságától függ. Így azután előbb 5, 10, és 15 mm vastag fenyőfát próbáltunk szálirányban, majd erre merőlegesen egyenesen levágni. A fordulatszám a vékonyabb fenyőfa esetében a középső tartományban volt a legmegfelelőbb, az anyagot pedig óvatosan, a fűrészlapot éppen, hogy megterhelve toltuk előre. A fordulatszám növelésével a haladási sebesség is gyorsabb lett, ám a vastagabb faanyagban vissza kellett vennünk az előtolást, és kissé növelni kellett a löketszámot. A vágandó anyagot mindenkor erősen az asztalra szorítottuk, mert amint kissé gyengült a leszorító erő, rezegni kezdett a faanyag. A vágások elég jól sikerültek. A szélesebb és durvább fogú fűrészpenge is elég finom vágási felületet adott. Ezzel csak kb. 6 mm-es sugárban tudtunk befordulni. Azonos vastagságú keményfákban elég lassan lehet vele haladni, a löketszámot pedig ajánlatos a középtartomány közepére állítani. Műanyag vágásához a kisebb löketszám nagyon visszafogott előtolás mellett volt megfelelő. A fémanyagok közül mi csak az alumíniummal boldogultunk, de azzal is csak 2,5 mm vastagságig próbálkoztunk. Azt még jól vágta, de természetesen csak a finomabb fogú fűrészlappal, és petróleumos kenés mellett.
dks_03.jpg (11922 bytes)Amiben viszont nagyon jó a DKS 400-as, az a különféle egymásba illő, vagy bonyolult kontúrú darabok kivágása. E feladathoz a keskeny, finomfogú pengét használtuk, és nagyon precízen a kijelölt nyomvonalon tudtunk haladni. A lappal kb. 1 mm-es sugárban lehet "sarkosan" irányt váltani, és a vágási nyomvonal csupán 0,5 mm! Az anyagvastagság rétegeltlemez esetében maximum 6 mm, de ez már nagy figyelmet és nagyon visszafogott előtolást igényelt. Ez a munka a hagyományos lombfűrésszel nagyon fárasztó lenne, a pontossága pedig meg sem közelítené a VARIO-val kivágott darabokét. Az ilyen kivágásokat élvezet a dekopírfűrész-géppel végezni, hiszen most csak az anyag irányítására kell koncentrálni. A repülő és hajómodelleket építők, puzzle készítők nagyon tudnák értékelni a pontosságát a különféle bordák és egyéb idomos alkatrészek pontos kialakításakor. Az ilyen igényes vágásokhoz azonban csak a finomfogú, 1,8 mm széles fűrészpenge használható, amelyhez még a magasabb löketszám is megengedhető. A keményebb bükk, rétegeltlemezekben természetesen már viszszafogottabb tempóra volt szükség, ám még így is gyorsan kifűrészeltük az előrajzolt darabokat. Puhább anyagoknál, - mint pl. a sztirolhab - természetesen teljesen kihasználható a teljes vágásmagasság is.
Ami pedig a dekopírfűrész-gép plusz szolgáltatásait illeti, azok is jók. A motor tengelyére oldalról felerősíthető csiszolótárcsa igen hasznos segítség a sík felületek finomításához, esetleg vékonyításhoz, amihez azonban elengedhetetlenül szükségesek a finomabb szemcsenagyságú korongok is. A hajlékony tengellyel meghajtott tokmány egy kis fúrógépet helyettesít, amelybe különféle palástcsiszolók, csapos köszörűkorongok, kis marószerszámok és polírozó korongok foghatók. Különösen a palástcsiszolók nagyon hasznosak, amelyekkel az ívelt élek finomítását végezhetjük el. A hárompofás tokmányba egyébként bármilyen forgácsoló szerszám befogható, amelynek szára nem nagyobb 3,5 mm-nél, lomb_05.jpg (20245 bytes)és kézben tartva még kellően irányítani tudjuk. A hajlékony tengelyes befogót azonban csak a középső fordulatszám-tartományban szabad használni, különben túlterhelhetjük vele a motort. Ezt saját érdekében mindenkinek ajánlott megjegyeznie. A tengely menesztőhüvellyel csatlakoztatható a meghajtó tengelyre, és egy csavar szolgál a rögzítésére. Egyszerű megoldás, de a célnak megfelel.
Mindent összevetve a DKS 400 "Vario" dekopírfűrész-gép nálunk meggyőzően jól vizsgázott. A gép egyáltalán nem zajos, önrezgése - hála a remekül kiegyensúlyozott excenteres meghajtásnak - szinte alig észrevehető. A kezelése ugyan némi gyakorlást igényel, ám utána - a maga korlátjain belül - a precizitást igénylő munkákhoz is jól használható. Nemcsak "szóló" dekopírfűrészként, hanem az alapvető csiszoló-polírozó, maró-köszörülő és kisebb fúrási munkákhoz is. Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy ez végső soron egy barkácsgép, ami nem rendszeres és hosszantartó üzemre való. Ennek ellenére sokoldalúsága nemcsak a modellezők, ezermesterkedők, hanem a precíz, aprólékos feladatokra vállalkozó szakemberek számára is vonzó lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dekopír, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lombfűrészelés géppel

Manapság azt hihetné az ember, hogy a lombfűrész elfeledett szerszám, mivel ezt inkább a hobbi jellegű modellező munkákhoz használják, illetve a műbútorasztalosok, intarziakészítők speciális kézi...


Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.