Karácsonyi növények

Az ünnep főszereplője a feldíszített karácsonyfa (amely a paradicsombeli fát jelképezi), de otthonunk többi részét is karácsonyi hangulatúvá varázsolhatjuk örökzöld füzérekkel, koszorúkkal. Ez az ősi szokás már jóval a karácsony ünneplése előtt népszerű volt: a téli napforduló, a hosszú téli éjszakák rövidülése örömére díszítették fel a házakat. Sok díszítésre használt növény jelképes értelmet hordoz. A magyal szúrós levelei Krisztus töviskoszorúját idézik, piros bogyói vére cseppjeit. A fagyöngy szerencsét hoz, a borostyán a szeretet jelképe.

A karácsony színei a zöld és a piros. Ilyen színben pompázó cserepes növényekkel fokozhatjuk lakásunk ünnepi hangulatát. Piros virágú cikláment vagy kankalint, piros levelű Mikulásvirágot, vagy piros termésű korallbokrot, díszpaprikát helyezhetünk otthonunk egy-egy pontjára. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tudnivalót ezekről a dekoratív szobanövényekről.

karacs_06.jpg (32259 bytes)Mikulásvirág

A téli időszak egyik legismertebb dísznövénye, a mutatós Mikulásvirág, Mexikó trópusi vidékeiről származik. Lágy szárú, elágazó növény, melynek díszítő értékét élénk színű fellevelei adják. Ezek lehetnek élénkpirosak, krémszínűek vagy rózsaszínűek. A Mikulásvirág fellevelei akkor színesednek be, ha ősszel két hónapon át naponta 10 óránál kevesebb nappali fényt kap. Egyenletes, kellemes szobahőmérsékletet igényel, hideg helyen leveleit hamar elveszti. Fűtött lakásban gyakran öntözzük, permetezzük. Elvirágzás után vágjuk vissza a növényt 15-20 cm-re. Tavaszig tartsuk 12-15 °C-on, keveset öntözzük. Az új hajtások megjelenésekor ültessük át friss földbe, és tegyük melegebb helyre. Májustól novemberig rendszeresen öntözzük, és kéthetente tápoldatozzuk. Ha karácsonyra színes levelű növényt szeretnénk, októbertől 2 hónapon át minden nap takarjuk le a cserepet 14 órára valamilyen fényt nem eresztő kartonnal.

karacs_03.jpg (15289 bytes)Szobakankalin

A szobakankalin már a tél közepén lakásunkba varázsolják a tavaszt. Levelei lekerekítettek, hullámosak és zöldek. A virágok (piros, rózsaszín, fehér, narancssárga) fürtökben nőnek és magasan a levelek fölé emelkednek. Kéthetente egyszer tápoldatozzuk a bimbók megjelenésétől az elvirágzásig. A száraz leveleket és hervadt virágokat távolítsuk el. Világos, hűvösebb helyet igényel. Földje legyen mindig nedves.
 

karacs_05.jpg (23604 bytes)Paprika

Ez a csucsorfélék családjába tartozó, bokros kis növény paprikához hasonló termést hoz, amelynek színei lehetnek piros, sárga, narancssárga vagy lila. A karácsonyi díszítéshez a piros termésű illik a legjobban. A növény sok fényt igényel, még egy kevés közvetlen napfényt is elvisel. 13-15 °C-on marad a legtovább mutatós, de a 17-18 °C-ot is elviseli. Termésérés idején gyakori öntözést és tápoldatozást igényel. A túlérett terméseket távolítsuk el.
 

karacs_02.jpg (31510 bytes)Korallbokor

A korallbokor, amelyet Angliában "karácsonyi cseresznyének" neveznek, a csucsorfélék családjába tartozó 30-40 cm magas bokros növény. Levelei kicsik, hosszúkásak. Egyszerű fehér virágaiból gömbölyű, koktélparadicsomhoz hasonló termések fejlődnek, amelyek kezdetben zöldek, majd bepirosodnak. A korallbokor a világos, napsütéses helyet kedveli. Nyáron kihelyezhető a szabadba. A lakásban a hűvös 14-16 °C-os hőmérséklet a megfelelő számára. A bogyók tovább maradnak a növényen, ha hűvös helyen tartjuk. Naponta bőségesen öntözzük, hogy földje ne száradjon ki. A korallbokor igazi ékessége mutatós bogyótermése, amelyek lehullása után a növény nem nyújt igazán izgalmas látványt. Ha meg szeretnénk őrizni jövő évre, tavasszal ültessük át a növényt laza, tápdús földbe, és vágjuk vissza 1/3-ára az előző évi hajtásokat. Nyáron tartsuk a szabadban, gyakran öntözzük és tápoldatozzuk, valamint permetezzük vízzel a leveleiket, ha a virágok már lehullottak. Kora szeptemberben visszavihetjük a lakásba.

karacs_04.jpg (23955 bytes)Szobaciklámen

A szobaciklámen pillangóra emlékeztető selymes szirmú virágai magasan, a szív alakú, ezüsttel erezett zöld levelek fölé nyúló hosszú kocsányon fejlődnek. Ősztől tavaszig bőségesen nyílnak piros, rózsaszín, fehér vagy cirmos színekben. A ciklámen virágzása alatt világos környezetet, és alacsony 15-18 °C-os hőmérsékletet igényel. Hetente tápoldatozzuk. A virágzás végeztével fokozatosan csökkentsük az öntözést és függesszük fel a tápoldatozást. Az első sárga levelek megjelenésekor hagyjuk abba az öntözést, és tegyük a cserepet hideg, fénytől védett helyre. Az elsárgult leveleket egytől-egyig távolítsuk el, mert a gumó rothadását okozhatják. Ősszel amint megjelennek az első levelek, ültessük át a szárgumót laza, jó vízáteresztő földbe. Ezután helyezzük a cserepet hűvös, világos helyre. A levelek kifejlődése után kezdjük újra az öntözést és a tápoldatozást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hónapról, hónapra a kertben - szeptember

A szeptemberi időjárás általában még nyárias, de az ősz jelei is megfigyelhetők alkalmanként, főleg az éjszakai lehűlésekkor. Az őszi munkacsúcs ilyenkor még nem kezdődik el, de néhány dolog már...


A szobanövények jelzései

A különféle szobanövényeknek egészséges fejlődésükhöz megfelelő feltételekre van szükségük. Ha viszont a körülményeik a számukra ideális állapotoktól eltérőek, akkor erre többnyire alevélzetük...