A messzi északon, ahol hosszú és kemény a tél, nagy hagyománya van virágzó hagymás és gumós növényeket elhelyezni a házban, karácsony idején.
Angliában a karácsonyi asztalra élővirágokból készült gyönyörű csokrot is helyeznek. A különleges gyertyatartókba helyezett gyertyák fénye lágyan világítja meg a pasztellszínű rózsacsokrot.
A karácsony egyik jelképe az angyal, az antik keretű tükör előtt liliomokkal körülvéve ünnepélyes hangulatot áraszt. A cserepes angolmuskátlik a meleg szobában télen is nyitják érdekes virágaikat.
Karácsony idején a legszebb porcelánok, üveg-edéyek kerülnek elő. A magyal-mintával díszített régi tálra, ezüst serlegbe helyezett ciklámenek kerültek, körülöttük hasonló árnyalatú üveggömbök. Különleges asztali dísz a kuglófformába ültetett ciklámen és az üvegvázában csillogó karácsonyi gömb.
A bogyókból készített koszorú megalkotása meglehetősen időigényes feladat. A bogyókat, szárukkal együtt kötöződróttal kössük kis csokrokba, majd tűzzük bele a koszorúalapba, amely lehet tűzőhabból, szalmából vagy mohából.
Érdekes és illatos karácsonyfadíszeket készíthetünk szárított virágokból, bogyókból, tobozokból, fahéjrudacskákból, vaníliarúdból a képen látható módon.
Szárított virágokból tartós szobadíszt alkothatunk. Egy műanyag cserép oldalaira ragasszunk szalmaszálakat. Ezután helyezzünk a cserép belsejébe egy megfelelő méretű tűzőhabot. A szalmaszálakra helyezzünk szárított kalászosokat, spárgával erősen kötözzük rá, ha szükséges, előtte ragasztóval is megerősíthetjük. A szárított virágokat egyenként szurkáljuk bele a tűzőhabba.
Ünnepivé varázsolhatunk egy egyszerű képkeretet is, ha arany festékkel befestett szárított virágokat, terméseket ragasztunk rá.
Különleges gyertyadíszt készíthetünk szárított rózsákból. A gyertyát drót segítségével illesszük egy kör alakúra vágott tűzőhab közepébe, majd a megdrótozott rózsákat koszorúformán szúrjuk bele.
Cukrozott gyümölcsök nyújtanak látványos dekorációt a gyönyörűen díszített hófehér gyertyacsoport mögött. Elkészítésük igen egyszerű. Enyhén verjünk fel 1-2 tojásfehérjét, majd ecset segítségével kenjük be az összes gyümölcs felületét úgy, hogy ne áztassuk el. Helyezzük zsírpapírra valamennyit, és szitáljunk rájuk egyenletes réteg kristálycukrot. Meleg helyen, 2-3 órán át, hagyjuk száradni. A gyümölcs éppen annyi ideig áll el így, mint friss állapotban.