Különleges díszítések

A messzi északon, ahol hosszú és kemény a tél, nagy hagyománya van virágzó hagymás és gumós növényeket elhelyezni a házban, karácsony idején.

kulon_01.jpg (31588 bytes) kulon_02.jpg (28324 bytes)

Angliában a karácsonyi asztalra élővirágokból készült gyönyörű csokrot is helyeznek. A különleges gyertyatartókba helyezett gyertyák fénye lágyan világítja meg a pasztellszínű rózsacsokrot.

A karácsony egyik jelképe az angyal, az antik keretű tükör előtt liliomokkal körülvéve ünnepélyes hangulatot áraszt. A cserepes angolmuskátlik a meleg szobában télen is nyitják érdekes virágaikat.

Karácsony idején a legszebb porcelánok, üveg-edéyek kerülnek elő. A magyal-mintával díszített régi tálra, ezüst serlegbe helyezett ciklámenek kerültek, körülöttük hasonló árnyalatú üveggömbök. Különleges asztali dísz a kuglófformába ültetett ciklámen és az üvegvázában csillogó karácsonyi gömb.

A bogyókból készített koszorú megalkotása meglehetősen időigényes feladat. A bogyókat, szárukkal együtt kötöződróttal kössük kis csokrokba, majd tűzzük bele a koszorúalapba, amely lehet tűzőhabból, szalmából vagy mohából.

 kulon_04.jpg (21363 bytes)

Érdekes és illatos karácsonyfadíszeket készíthetünk szárított virágokból, bogyókból, tobozokból, fahéjrudacskákból, vaníliarúdból a képen látható módon.

kulon_05.jpg (24977 bytes)

Szárított virágokból tartós szobadíszt alkothatunk. Egy műanyag cserép oldalaira ragasszunk szalmaszálakat. Ezután helyezzünk a cserép belsejébe egy megfelelő méretű tűzőhabot. A szalmaszálakra helyezzünk szárított kalászosokat, spárgával erősen kötözzük rá, ha szükséges, előtte ragasztóval is megerősíthetjük. A szárított virágokat egyenként szurkáljuk bele a tűzőhabba.

Ünnepivé varázsolhatunk egy egyszerű képkeretet is, ha arany festékkel befestett szárított virágokat, terméseket ragasztunk rá.

Különleges gyertyadíszt készíthetünk szárított rózsákból. A gyertyát drót segítségével illesszük egy kör alakúra vágott tűzőhab közepébe, majd a megdrótozott rózsákat koszorúformán szúrjuk bele.

Cukrozott gyümölcsök nyújtanak látványos dekorációt a gyönyörűen díszített hófehér gyertyacsoport mögött. Elkészítésük igen egyszerű. Enyhén verjünk fel 1-2 tojásfehérjét, majd ecset segítségével kenjük be az összes gyümölcs felületét úgy, hogy ne áztassuk el. Helyezzük zsírpapírra valamennyit, és szitáljunk rájuk egyenletes réteg kristálycukrot. Meleg helyen, 2-3 órán át, hagyjuk száradni. A gyümölcs éppen annyi ideig áll el így, mint friss állapotban.

kulon_09.jpg (20873 bytes)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fenyők és örökzöldek szaporítása

Karácsony táján a fenyőfák azérdeklődés középpontjába kerülnek, lévén mindenkinek van egy tuti tippje, melyik fajta a legjobb karácsonyfának. Van,amelyik kellemes narancsos illatot áraszt, más a...


Egy fenyőkomód felújítása, átalakulása

A facebook oldalon találkoztam afelhívással, miszerint a „Mutasdmeg a benned rejlő Ezermestert!” rovathoz várnak lelkes alkotókat. Az én kedvenc alkotási tevékenységem a bútor felújítás. Az...