Gyorsan olcsón!

Arculatváltoztatások otthonunk falain

alkor_01.jpg (28116 bytes)Az idő gyorsan múlik, és vele együtt ízlésünk is változik. Meglehet, hogy régebben kedveltük az egyöntetű, sima falfelületeket, visszafogottan mintázott csempeburkolatokat, ám manapság már a mozgalmasabb, különféle díszítő csíkokkal tagolt, motívumokkal megtört falfelületek a kedveltek. Az ilyen változtatások megvalósítását azonban késlelteti, hogy a festés, tapétázás nem olcsó mulatság, a csempeburkolat cseréjéről már nem is szólva. A régi, de még kifogástalan csempelapokat ugyanis nem sokan veretnék le csak azért, hogy divatosabbra változtassák. Ebben viszont segítségünkre vannak az Alkor dekorációs anyagai, nevezetesen az öntapadó dekorlapjai és bordűrszalagjai (1). A változtatásokat így nagyon gyorsan megvalósíthatjuk, mégpedig olcsón, és számottevő felfordulás nélkül. Akinek megtetszett az ötlet, annak néhány tanáccsal is szolgálunk.

Először is nem árt megismernünk az Alkor kimondottan az utólagos faldíszítési célokra kialakított kollekciójával. A csempealapokra ragasztható Deco Stickers lapok mérete egységesen 15x15 cm, tehát főként csak ezzel azonos méretű, illetve szélességű lapokból rakott burkolatokon célszerű használni. A dekorlapok 10 darabos egységcsomagokban vásárolhatók meg. A bordűrcsíkok pedig 5,3, illetve 10,6 cm szélesek, és egy tekercs 10 m hosszúságú. Mintázatuk folyamatos, és bármilyen méretű csempeburkolaton jól mutatnak. A mintázatok választéka igen bőséges, bárki könnyen kiválaszthatja közülük az ízlésének megfelelőt. Az már természetes, hogy a mintázat a lapokon és a bordűr-szalagokon színében és struktúrájában hasonló jellegű (2), így könnyű megteremteni a színbeli és ornamentális harmóniát a két díszítőelem és a burkolat között. A variációs lehetőségeket növelik a strukturált felületet imitáló mintanélküli lapok, amelyekből akár kisebb összefüggő felületeket is kialakíthatunk, és a fal további díszítő elemeiként más színű és mintázatú lapokat is használhatunk. A mintázatok bőséges választéka a különleges mintázatú díszítőlapokat és bordűr-szalagokat sem nélkülözi, így pl. mozaikhatású felületeket és keretezéseket is könnyűszerrel kialakíthatunk (4), amelyek egyébként valójukban megvalósíthatatlanok lennének a számunkra. E dekorációs termékeket azonban nemcsak csempékre, hanem festett falakra is felragaszthatjuk, ám ebben az esetben jórészt csak a bordűr-szalagok jöhetnek számításba (5). Az pedig, hogy mennyire élénk színvilágot teremtünk meg otthonunk falain az Alkor dekorációs csempelapjaival és különféle bordűr-szegélyeivel, az csak rajtunk és ízlésünkön múlik.
A hihetetlenül változatos mintájú és színű anyagokat a kiválasztásuk után magunknak kell felragasztanunk. alkor_03.jpg (10876 bytes)Mégpedig úgy, hogy ne kelljen a leválásuktól tartanunk, és a mintázat szabályos legyen. Az Alkor faldekorációs anyagai minden sima és tiszta felületen megtapadnak, ám ezt az alapfeltételt mindenképpen biztosítanunk kell a számukra. A csempék felületét tehát alaposan meg kell szabadítanunk a szennyeződésektől. Előbb erős zsíroldó hatású szerrel tisztítsuk le a felületüket, majd leöblítésük után töröljük szárazra, és máris hozzáfoghatunk a dekorációs lapok felragasztásához. Az első lap hátoldaláról húzzuk le a védőfóliát (6), majd a felső élét a kiválasztott csempelap széléhez igazítva a közepétől a szélei felé haladva simítsuk le. Ha esetleg az illesztést elvétettük volna, akkor a ferdén felragasztott lapot még frissiben húzzuk le, majd gondosabban illesztve újból simítsuk a csempére. Az öntapadó Alkor anyagok tapadása ugyanis csak néhány óra múlva lesz tökéletes. Az esetleges légbuborékokat a szélek felé kisimítva igyekezzünk eltávolítani, ám ha ez nem sikerülne, a buborékot szúrjuk ki gombostűvel, és ezután a felszúrt fólia alól már könnyen kiszoríthatjuk a levegőt, simára préselhetjük a dekoranyag felületét.
Ha bordűr-csíkot ragasztunk fel a hagyományos 15x15 cm-es csempékből rakott burkolatokra, akkor a szélét lehetőleg a csempe élére illesztve ragasszuk fel, mert így könnyebb a szalag egyenességét biztosítani. A sarokba illesztéseknél jobb elvágni a szalagot, mert különben azt a hajlatban nehéz lepréselni. A bordűr-szalagokat természetesen függőlegesen is a csempére ragaszthatjuk, ám arra nem árt ügyelni, hogy a sarkokon 45 fokban ferdére vágva kell majd összeillesztenünk, így nem mindig lesz teljes a sarokminta. Ez különösen a szabályos, vagy folyamatos motívumú szalagoknál lehet zavaró. Ezt ragasztás nélküli illesztéssel ellenőrizhetjük.
A bordűr-csíkokat festett és tapétázott sima falakra is felragaszthatjuk, ha azok sima felületűek, és nem szennyezettek. Ám itt már nem hibázhatunk, mert a festett falakra az öntapadó bordűröket csak egyszer ragaszthatjuk fel. A gyerekszobákba való szélesebb bordűr-csíkoknak még a maradékát is hasznosíthatjuk, ha az azokon levő figurákat kivágjuk, és színes kartonra ragasztva képként a falra akasztjuk (7). A bordűr-csíkokat, egyébként más használati tárgyaink díszítésére is felhasználhatjuk, ezzel növelhetjük a lakóhelyiségek egységesebb összhatását.

alkor_07.jpg (23719 bytes)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szokatlan faliórák

A faliórák nemcsak az idő múlását mérő szerkezetek, hanem egyben lakberendezési tárgyak is. Aki egyedi elképzeléseit szeretné megvillantani, az akár saját kezűleg is készíthet otthonába saját...


Falfestési tippek

Festeni ma már mindenki tud! Mármint elvben. Ez a munka azonban valójában sokkal összetettebb, mint gondolnánk. Ilyen munkához nemcsak elhatározásra, hanem némi szakismeretre is szükség van, bár...