Kiegészítő asztal a DKS 400 Vario lombfűrészgéphez

dks_03.jpg (11922 bytes)Az AL-KO lombfűrészgépének kipróbálása közben megnehezítette a csiszolási munkákat, hogy nem volt hozzá megfelelő munkaasztal. Hogy pontosabbá tegyük ezt a többnyire fontos munkafázist, magunk pótoltuk a szerintünk fontos kiegészítő eszközt. Nem nagy munka az elkészítése, és mivel más, állványba fogható fúrógépekhez is szükség lehet hasonlóra, közreadjuk a leírását.

Mivel konkrétan a DKS 400-hoz igazodó asztalra volt szükségünk, és a gép burkolata a felerősítését nem tette lehetővé, ezért szilárd, a gépet mindig pontosan azonos helyzetbe hozó alaplapra gondoltunk. Ám, mivel a gépet úgyis sík lapra kell állítanunk, a gumilábak pedig jól rögzítik, ezért a sík felületre különálló asztal is felszorítható. Asztallapként 19 mm-es faforgácslapot választottunk, amelybe középen akkora nyílást vágtunk, hogy a csiszolótárcsa pont beleférjen, és hátsó élei a burkolathoz érjenek. Az elejét 100 mm-e sugárban íveltre fűrészeltük, hogy a szögbeállító vezetéket majd bármilyen szögállásban rögzíteni tudjuk. A tárgyasztal alá 10x10 mm-es lécből leszabott lábakat erősítettünk, majd erre 5 mm-es rétegelt lemezből levágott talpat ragasztottunk.
dks_02.jpg (15139 bytes)A szögbeállító lécvezeték 10x20 mm-es, végén 20x20 mm-es fatömbbel megvastagítva. Ez alá kerül a menetes leszorítólemez és az M3x20 mm-es recésperemű rögzítőcsavar. Másik végén facsavarral fogattuk fel a tárcsanyílás elé. A kellő szögértékek beállítását vékony műanyag lapból készült, készen vásárolható szögmérő tárgyasztalra ragasztásával könnyítettük meg. Az asztal ezzel készen is volt, és miután két csavaros szorítóval a munkaasztalra erősítettük, a csiszolótárcsával felszerelt fűrészgépet pedig szorosan az asztalka hátsó éléhez szorítva beállítottuk, már dolgozhatunk is vele. A csiszolás így sokkal könnyebb volt, különös tekintettel a pontosan beállítható szögértékekre. Ezt a lécet hosszcsiszoláskor le kell szerelni.
Hasonló gumitárcsákat az állványba fogható barkácsfúrógépekre is felfoghatunk, és a hasonló módon kialakított, de feltehetően magasabb lábakra szerelt csiszolóasztalnak ilyen esetekben is jó hasznát vehetjük. Közben azonban ügyeljünk arra, hogy az asztal szintje a csiszolótárcsa alsó felével kerüljön egy vonalba, és a tárcsa lehető legnagyobb csiszolási felületét "hasznosítsa". Így a csiszolótárcsa mindig a vezetéklécnek szorítja majd a munkadarabot, miközben az asztalhoz is szorítja.
Az igazán pontos munkákhoz azonban a síktárcsa az igazi, amit három 5 mm-es rétegeltlemezből kivágott korongból készíthetünk el. A korongokat dekopírfűrész-géppel nagyoljuk ki, majd a közepükbe fúrjunk 2 mm-es lyukat, és egy dks_03.jpg (11922 bytes)ugyanilyen átmérőjű csappal erősítsük egy deszkadarabra. A korongok méretre koptatását a csiszolóasztalra fogott deszkán percek alatt elvégezhetjük. Két korong furatába - nagyobbításuk után - anyákkal rögzítsünk olyan csapot, amelynek a végén M6-os menet van, majd ragasszuk össze mindhárom korongot. A tárcsa tengelyét pillanatragasztóval is biztosítsuk kilazulás ellen. A korongot, ezt követően forgassuk meg, homlokfelületét csiszolással hozzuk tökéletesen síkba, majd az élét is csiszoljuk pontosan koncentrikusra. A felületét többször fújjuk be akrillakkal, majd vízzel oldható - és nem oldószeres - ragasztóval, jól lepréselve rögzítsük fel rá a megfelelő szemcsenagyságú csiszolóanyagot. Ha pedig ez elkopott, alapos benedvesítés után másikat ragaszthatunk a helyébe. A tépőzáras megoldás jobb lenne, ám ez a nagy felület miatt nem megoldható. Ha két ilyen tárcsát készítünk akkor az egyikre durvább 60-80-as, a másikra 120-150-es papírt ragasszunk, és ezzel a csiszolási munkát is meggyorsíthatjuk, hiszen a tárcsák cseréje csak perceket vesz igénybe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lombfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fazekasné avatarja

Fazekasné        

Ez a típusú lombfűrészgépünk van és az utolsó fűrészlapot is eltörtük. Szeretném megtudni, hol lehet újakat beszerezni. Címem: picimari@gmail.com. Köszönettel.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Gépek az őszi kertbe

Az Einhell márka talán elsősorban a barkácsgépek, szerszámgépek tekintetében ismerős olvasóinknak, de egyre nagyobb kínálattal jelentkezik a kerti gépek területén is. Így az ősz táján megnéztük,...