Forma és funkció egysége a világításban

vilag_06.jpg (12815 bytes)A nyolcvanas évek végétől jelentősen megnövekedett a választék hazánkban a kereskedelmi forgalomban megvásárolható lámpatestekből. Ha a vásárló betér egy világítótesteket forgalmazó üzletbe, könnyen elbizonytalanodik a sok-féle termék láttán, és a konkrét vásárlási szándék ellenére sok esetben döntésképtelenné válik. Bízunk abban, hogy cikkünk hasznos útmutatást ad az olvasóknak, mint vásárlóknak e dilemma eldöntésében.

A lámpatestek jelentős csoportját alkotják a csillárok. Szobák és nagyobb helyiségek megvilágítására szolgálnak, éppen ezért több izzólámpát építenek bele a gyártók. A legkevesebb három (1) de nem ritkán öt (2), hat (3), nyolc (4) izzós változatok 12-40 négyzetméter alapterületű szoba megvilágításához elegendő fényt képesek szolgáltatni.
Vásárláskor érdemes figyelembe venni az energiával való takarékosság szempontjait. Két lehetőség adódik: a takarékosság legegyszerűbb és legolcsóbb megoldása, olyan csillárt választani, amelyben két független áramkör lett kialakítva, így a megvilágítás szükségletei szerint tudjuk a működő izzók számát csökkenteni.  Hátránya, hogy csak hat izzós kialakítástól kezdődően, és általában csak páros számú égőfoglalattal alkalmazott megoldás.
Következő lehetőséget közvetlenül a csillárfoglalatba becsavarható kompakt fénycső jelent. Ez a megoldás nagyobb anyagi ráfordítást igényel, viszont folyamatosan, jelentős energia-megtakarítást eredményez. A fénycső - gyártmányától függően - az izzólámpákhoz viszonyított energia-megtakarítás mértéke akár 75-80% is lehet. Figyelembe kell venni viszont a vásárláskor, hogy a kompakt fénycső ne lógjon ki az üvegburából, mert az jelentősen rontja a csillár esztétikumát.
vilag_06.jpg (12815 bytes)Ez a probléma nem jelentkezik az ún. korpusz függesztékeknél (5), amelyek háromizzós változatban készülnek. Az izzókat alulról egy íves üvegkorong fedi. Nagy előnyük, hogy a megvilágított térben egyenletes, szórt fényt adnak, viszont hátrányként róható fel, hogy a háziasszonyok számára a vízszintes üveglap jelentős porgyűjtő hely.
A csillárok általában vascsőből készülnek a divatirányzatoknak megfelelő hajlítással és díszítéssel. A díszítés lehet vékony fémhuzal, stilizált fém levél, fa vagy üveg rátét (6, 7). A felület kikészítése galvánbevonattal és festéssel, vagy ezek kombinációjával készülhet. A hazai vásárlók kedvelik a sárgaréz bevonatot. Ez igen tetszetős, de a takarítás során nagyon óvatosan kell kezelni, hogy a csillár felületén lévő lakkréteg - mely az oxidációtól védi a rezet - meg ne sérüljön.
A felhasznált festékek terén jelentős fejlődések történtek. Nagyon sok új színnel és festési eljárással - pl. márványos festéssel (8, 9) -, próbálják a gyártók, a lakásokba megvásárolható bútorokhoz illesztve, saját termékeiket létrehozni. A festékbevonatok igen stabil, és hosszú ideig fennmaradó, tetszetős, jól takarítható felületet adnak.
vilag_09.jpg (7070 bytes)A vásárlói szokások is állandóan változnak Egyre inkább keresik a természetes anyagokat, fém, fa, üveg alapú csillárokat (10), de érdekes módon a teljes faanyagból készült termékek nem keresettek. Hozzá kell tenni azt is az igazság kedvéért, hogy ezek igen drágán gyártott termékek, mert magas fajlagos anyagfelhasználás jellemzi gyártásukat a sok hulladék miatt. Természetesen minden gyártónál, minden csillárnak (11) van falikarja (12), álló- (13) és asztalilámpája (14), melyek külön-külön megvásárolhatók a vevők igényei, kívánságai szerint, hogy az adott lakáshoz, annak bútorzatához megfelelő legyen.
Kisebb lakóterek megvilágítására szolgálnak az egyizzós kivitelű láncos vagy vezetékes függesztékek (15), és az egy- vagy kétizzós mennyezetlámpák (16). A függeszték nagy előnye, hogy a lakótér belmagassághoz lehet a lánc segítségével beállítani a belógási hosszt. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha pl. egy tetőtérbeépítéses lakásnál nincs meg a szokásos belmagasság.
vilag_14.jpg (8148 bytes)Konyhák, étkezők megvilágításához közkedvelt termék a hazai piacon a fehér vezetékes, állítható üveg függeszték (17). A függesztékre szerelt húzó segítségével bármikor kívánság szerint állítható a belógás mértéke. A 3 mm vastag üvegernyő fehér alapszínnel, számtalan, szebbnél szebb és változatos színösszeállítású mintával készül. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezek a lámpák szintén alkalmasak az energiatakarékos kompakt fénycsövek használatára. Mivel a családok otthoni szabadidejük jelentős részét a konyhában töltik, ezért az energia-megtakarítás mértéke itt a legnagyobb.
A beépített konyhabútor munkaasztalának közkedvelt világítóteste a SOFFITA (18) lámpa, mely freccsenő víz ellen védett, földelt csatlakozóaljzattal van ellátva, így a konyhai munka során nélkülözhetetlen bármilyen robotgép működtetéséhez.
A lámpatestek nagy csoportja a különböző helyi megvilágítást szolgáló asztali lámpák. Itt is nagyon fontos az esztétikai követelmény és a helyi megvilágítás mértéke. A gyermekek és irodai dolgozók jól tudják használni az írószerek és egyéb irodai szerek tárolására alkalmas, lámpához tartozó tároló részeket (19). Azt az igényt, hogy a megvilágítandó felület gyakran változhat, a gyártók úgy oldják meg, hogy a fényforrás gégecsövön, teleszkópon vagy állítható gémen van (20).
vilag_15.jpg (12638 bytes)A hagyományos izzóval szemben nagy teret hódított napjainkban a halogénizzó alkalmazása (21). Koncentrált, nagy fényereje mellett az energia-megtakarítás a legkiemelkedőbb pozitív tulajdonsága. Az energia-megtakarítás mértéke a normál izzólámpához viszonyítva 50%, ami annyit jelent, hogy egy 35W teljesítményű halogén- izzó közel annyi megvilágítást biztosít, mint egy hagyományos 60 W teljesítményű izzó. Mivel működése során igen sok hő keletkezik, nagy figyelemmel kell lenni vásárláskor a fej kialakítására. Figyeljünk arra, hogy legyen rajta szellőzőnyílás, főleg ha műanyag a lámpa feje. Így sok bosszúságtól menekülhetünk meg a használat során. Nagyon sok újfajta asztali lámpánál alkalmaznak fokozatkapcsolót, melynek segítségével két fényerőn működtethető a lámpa. Halogén asztali lámpáknál jelentősen megnövekedett kereskedelmi igény igazából a halogén izzóval működő csillároknál, más szóval az általános megvilágítást adó termékeknél nem jelentkezik.
Kültéri falikarokból, kandeláberekből, kerti lámpákból folyamatosan és jelentősen növekszik a belföldi kereslet. Ezek a termékek csak festékbevonattal készülnek, mert a szélsőséges időjárási viszonyokat a galvanizált felületek tartósan nem viselik el. Közkedvelt a fehér (22) és az antikolt zöld, annak ellenére, hogy a fehér a porlerakódás miatt nem a legszerencsésebb.
vilag_18.jpg (7316 bytes)A lakás belső részeivel ellentétben közkedvelt a műanyag alkatrészű lámpák alkalmazása (23) elsősorban azért, mert nem kell tartani a korróziótól, és gyakorlatilag a műanyag búrák törhetetlenek. Természetesen méreteik miatt ezek a kültéri lámpák alkalmasak kompakt fénycsövek használatára is. A kültéri lámpák egy része mozgásérzékelővel van összeszerelve, ezzel igen gazdaságosan üzemeltethetők, mivel állítható a működés tartománya, hogy az alkonyodás mely fokán kezdjen működni, és mennyi ideig maradjon bekapcsolva, ha az érzékelési zónába - ami a lámpától mérve akár 12 m is lehet - mozgást érzékel.
Napjainkban állandósult hatalmas kereskedelmi kínálat ösztönzi a gyártókat, hogy a piac követelményeit - ár, forma, minőség - állandó, céltudatos fejlesztői munkával kielégítsék.

Eczeti Mihály
okl. villamos üzemmérnök
műszaki fejlesztési osztályvezető

vilag_18.jpg (7316 bytes)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Funkció és automatizálás

Valljuk be őszintén, hogy a legtöbb ember otthona tervezgetésénél nem számol előre a kapcsolók esztétikájával, funkciójával már egyre többször, mert a praktikus kényelmi szempontokat fontosnak...


Hódító fények

Napjainkban a modern bútorok tervezésénél, a design és a korszerű anyagok kiválasztása mellett, különös hangsúlyt kap a világítástechnika is. Egy megfelelően megvilágított bútor nemcsak...