Forma és funkció egysége a világításban

vilag_06.jpg (12815 bytes)A nyolcvanas évek végétől jelentősen megnövekedett a választék hazánkban a kereskedelmi forgalomban megvásárolható lámpatestekből. Ha a vásárló betér egy világítótesteket forgalmazó üzletbe, könnyen elbizonytalanodik a sok-féle termék láttán, és a konkrét vásárlási szándék ellenére sok esetben döntésképtelenné válik. Bízunk abban, hogy cikkünk hasznos útmutatást ad az olvasóknak, mint vásárlóknak e dilemma eldöntésében.

A lámpatestek jelentős csoportját alkotják a csillárok. Szobák és nagyobb helyiségek megvilágítására szolgálnak, éppen ezért több izzólámpát építenek bele a gyártók. A legkevesebb három (1) de nem ritkán öt (2), hat (3), nyolc (4) izzós változatok 12-40 négyzetméter alapterületű szoba megvilágításához elegendő fényt képesek szolgáltatni.
Vásárláskor érdemes figyelembe venni az energiával való takarékosság szempontjait. Két lehetőség adódik: a takarékosság legegyszerűbb és legolcsóbb megoldása, olyan csillárt választani, amelyben két független áramkör lett kialakítva, így a megvilágítás szükségletei szerint tudjuk a működő izzók számát csökkenteni.  Hátránya, hogy csak hat izzós kialakítástól kezdődően, és általában csak páros számú égőfoglalattal alkalmazott megoldás.
Következő lehetőséget közvetlenül a csillárfoglalatba becsavarható kompakt fénycső jelent. Ez a megoldás nagyobb anyagi ráfordítást igényel, viszont folyamatosan, jelentős energia-megtakarítást eredményez. A fénycső - gyártmányától függően - az izzólámpákhoz viszonyított energia-megtakarítás mértéke akár 75-80% is lehet. Figyelembe kell venni viszont a vásárláskor, hogy a kompakt fénycső ne lógjon ki az üvegburából, mert az jelentősen rontja a csillár esztétikumát.
vilag_06.jpg (12815 bytes)Ez a probléma nem jelentkezik az ún. korpusz függesztékeknél (5), amelyek háromizzós változatban készülnek. Az izzókat alulról egy íves üvegkorong fedi. Nagy előnyük, hogy a megvilágított térben egyenletes, szórt fényt adnak, viszont hátrányként róható fel, hogy a háziasszonyok számára a vízszintes üveglap jelentős porgyűjtő hely.
A csillárok általában vascsőből készülnek a divatirányzatoknak megfelelő hajlítással és díszítéssel. A díszítés lehet vékony fémhuzal, stilizált fém levél, fa vagy üveg rátét (6, 7). A felület kikészítése galvánbevonattal és festéssel, vagy ezek kombinációjával készülhet. A hazai vásárlók kedvelik a sárgaréz bevonatot. Ez igen tetszetős, de a takarítás során nagyon óvatosan kell kezelni, hogy a csillár felületén lévő lakkréteg - mely az oxidációtól védi a rezet - meg ne sérüljön.
A felhasznált festékek terén jelentős fejlődések történtek. Nagyon sok új színnel és festési eljárással - pl. márványos festéssel (8, 9) -, próbálják a gyártók, a lakásokba megvásárolható bútorokhoz illesztve, saját termékeiket létrehozni. A festékbevonatok igen stabil, és hosszú ideig fennmaradó, tetszetős, jól takarítható felületet adnak.
vilag_09.jpg (7070 bytes)A vásárlói szokások is állandóan változnak Egyre inkább keresik a természetes anyagokat, fém, fa, üveg alapú csillárokat (10), de érdekes módon a teljes faanyagból készült termékek nem keresettek. Hozzá kell tenni azt is az igazság kedvéért, hogy ezek igen drágán gyártott termékek, mert magas fajlagos anyagfelhasználás jellemzi gyártásukat a sok hulladék miatt. Természetesen minden gyártónál, minden csillárnak (11) van falikarja (12), álló- (13) és asztalilámpája (14), melyek külön-külön megvásárolhatók a vevők igényei, kívánságai szerint, hogy az adott lakáshoz, annak bútorzatához megfelelő legyen.
Kisebb lakóterek megvilágítására szolgálnak az egyizzós kivitelű láncos vagy vezetékes függesztékek (15), és az egy- vagy kétizzós mennyezetlámpák (16). A függeszték nagy előnye, hogy a lakótér belmagassághoz lehet a lánc segítségével beállítani a belógási hosszt. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha pl. egy tetőtérbeépítéses lakásnál nincs meg a szokásos belmagasság.
vilag_14.jpg (8148 bytes)Konyhák, étkezők megvilágításához közkedvelt termék a hazai piacon a fehér vezetékes, állítható üveg függeszték (17). A függesztékre szerelt húzó segítségével bármikor kívánság szerint állítható a belógás mértéke. A 3 mm vastag üvegernyő fehér alapszínnel, számtalan, szebbnél szebb és változatos színösszeállítású mintával készül. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezek a lámpák szintén alkalmasak az energiatakarékos kompakt fénycsövek használatára. Mivel a családok otthoni szabadidejük jelentős részét a konyhában töltik, ezért az energia-megtakarítás mértéke itt a legnagyobb.
A beépített konyhabútor munkaasztalának közkedvelt világítóteste a SOFFITA (18) lámpa, mely freccsenő víz ellen védett, földelt csatlakozóaljzattal van ellátva, így a konyhai munka során nélkülözhetetlen bármilyen robotgép működtetéséhez.
A lámpatestek nagy csoportja a különböző helyi megvilágítást szolgáló asztali lámpák. Itt is nagyon fontos az esztétikai követelmény és a helyi megvilágítás mértéke. A gyermekek és irodai dolgozók jól tudják használni az írószerek és egyéb irodai szerek tárolására alkalmas, lámpához tartozó tároló részeket (19). Azt az igényt, hogy a megvilágítandó felület gyakran változhat, a gyártók úgy oldják meg, hogy a fényforrás gégecsövön, teleszkópon vagy állítható gémen van (20).
vilag_15.jpg (12638 bytes)A hagyományos izzóval szemben nagy teret hódított napjainkban a halogénizzó alkalmazása (21). Koncentrált, nagy fényereje mellett az energia-megtakarítás a legkiemelkedőbb pozitív tulajdonsága. Az energia-megtakarítás mértéke a normál izzólámpához viszonyítva 50%, ami annyit jelent, hogy egy 35W teljesítményű halogén- izzó közel annyi megvilágítást biztosít, mint egy hagyományos 60 W teljesítményű izzó. Mivel működése során igen sok hő keletkezik, nagy figyelemmel kell lenni vásárláskor a fej kialakítására. Figyeljünk arra, hogy legyen rajta szellőzőnyílás, főleg ha műanyag a lámpa feje. Így sok bosszúságtól menekülhetünk meg a használat során. Nagyon sok újfajta asztali lámpánál alkalmaznak fokozatkapcsolót, melynek segítségével két fényerőn működtethető a lámpa. Halogén asztali lámpáknál jelentősen megnövekedett kereskedelmi igény igazából a halogén izzóval működő csillároknál, más szóval az általános megvilágítást adó termékeknél nem jelentkezik.
Kültéri falikarokból, kandeláberekből, kerti lámpákból folyamatosan és jelentősen növekszik a belföldi kereslet. Ezek a termékek csak festékbevonattal készülnek, mert a szélsőséges időjárási viszonyokat a galvanizált felületek tartósan nem viselik el. Közkedvelt a fehér (22) és az antikolt zöld, annak ellenére, hogy a fehér a porlerakódás miatt nem a legszerencsésebb.
vilag_18.jpg (7316 bytes)A lakás belső részeivel ellentétben közkedvelt a műanyag alkatrészű lámpák alkalmazása (23) elsősorban azért, mert nem kell tartani a korróziótól, és gyakorlatilag a műanyag búrák törhetetlenek. Természetesen méreteik miatt ezek a kültéri lámpák alkalmasak kompakt fénycsövek használatára is. A kültéri lámpák egy része mozgásérzékelővel van összeszerelve, ezzel igen gazdaságosan üzemeltethetők, mivel állítható a működés tartománya, hogy az alkonyodás mely fokán kezdjen működni, és mennyi ideig maradjon bekapcsolva, ha az érzékelési zónába - ami a lámpától mérve akár 12 m is lehet - mozgást érzékel.
Napjainkban állandósult hatalmas kereskedelmi kínálat ösztönzi a gyártókat, hogy a piac követelményeit - ár, forma, minőség - állandó, céltudatos fejlesztői munkával kielégítsék.

Eczeti Mihály
okl. villamos üzemmérnök
műszaki fejlesztési osztályvezető

vilag_18.jpg (7316 bytes)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens otthon

Az emberi intelligencia az adott kultúrkörben való tájékozódási képességet jelenti. De vajon hogyan és mi felől tájékozódik, egy szóval mitől lesz intelligens egy ház?


Világítástechnikai kisokos

Egy lakásvilágításnak a megtervezése és kivitelezés sok szempont alapján kell, hogy történjen. Nem csupán energia-takarékossági és lakberendezési szempontokat kell figyelembe venni, mert az otthon...