Dísztárgyak a kertben

Januárban viszonylag kevesebb a munka a kertben, így marad időnk a tervezgetésre is. Az igazi kertbarát mindig még szebbnek szeretné látni kertjét. Az épített kerti elemeken és a szépen gondozott növényeken kívül számos olyan tárgy akad, amellyel egy időszakra, vagy akár egész évre még látványosabbá tehetjük kertünket. Ezekről a dísztárgyakról gyűjtöttünk össze néhány gondolatot.

A dísztárgyak fajtái

A kert berendezési tárgyai, növénytartók és dísztárgyak között elmosódik a határvonal. Azokat a tárgyakat nevezzük dísztárgynak, amelyek gyakorlati hasznosításuktól függően esztétikai értékkel is bírnak.

A kertben mindenképpen kell lennie olyan díszítőelemnek, amely optikailag hangsúlyos és az összképnek mintegy csúcspontját képezi. A dísztárgynak nem csupán optikai súlypontot kell képeznie a kertben, hanem lehetőleg a házból is jól láthatónak kell lennie. Egy-egy érdekes kerti díszítőelemet jól elhelyezett reflektorokkal éjszaka is megvilágíthatunk. Ezzel új dimenziót adunk a ház lakóterének, és az egész belső-külső téri koncepciót egységbe foglaljuk.

Rengeteg féle kerti dísztárgy létezik. Modern kialakítású kertbe jól illik egy meghökkentő absztrakt plasztika, hagyományos stílusú kerthez pedig illenek a figuratív jellegű szobrok. A szobrokon kívül díszítőelemek lehetnek még a szökőkutak, napórák, madáritatók, urnák, terrakotta edények, különböző figurális díszek, régi öntöttvas lámpaoszlopok vagy szélkakasok. Ezek helyett megfelelő lehet egy szép cserép vagy cserépegyüttes, vagy néhány érdekes formájú nagyobb kő. Akármit választunk is, fontos, hogy figyelemfelkeltő legyen és esztétikus megjelenésével bizonyítsa létjogosultságát a kertben.

Régebben a főúri kastélyok parkjában a kert közepére helyezték az életnagyságú szobrokat. Manapság kevés kert rendelkezik azzal a szimmetriával, ami ehhez a klasszikus elhelyezéshez szükséges. A díszítőelemnek feltétlenül kiemelt helyre kell kerülnie, de nem szükséges, hogy uralkodó legyen. Ha a díszítőelemet az adott felület egyik oldalára helyezzük, az mozgalmasságot teremt a kertben.

Szobrok, figurális díszek

A szobor kifejezést olyan alakos vagy nonfigurális alkotás megjelölésére használjuk, amely talpazaton vagy emelvényen helyezkedik el (1). Nagyon drágák a kőből faragott, vagy bronzból, illetve vörösrézből öntött eredeti szobrok. Olcsóbbak a jó minőségű műkőből vagy műgyantából készült reprodukciók, friss vagy patinázott felülettel, aranyozott, jade utánzatú, ónozott kivitelben. Nem könnyű eltalálni a szobor megfelelő méretét, hiszen tervezett helyétől távol kell kiválasztani. Próbáljuk különböző tárgyak segítségével odaképzelni, majd lemérni a leendő szobor maximális szélességét és magasságát. A szalmakalapos kislány szobra (2) remekül beleillik a növények buján teleültetett kert hangulatába.

Figurális díszekkel is próbálkozhatunk, amelyek lehetnek bájos állatfigurák, mint a medence szélén ülő vadkacsa (3), emberi alakok, mint a tóparti stégen ülő kislányszobor (4) vagy a tó melletti kagylószerű tavacska oldalán összebújó gyerekek (5). Az árnyékot adó fa különleges tartóperemén angyalka hasal, a formára nyírt dézsás örökzöldet pedig madár szobrocska díszíti. Égetett anyagból készültek, mint a virágtartó edények (6). A kerti pihenőt szájukban kosarat tartó két kutya őrzi (7). Szoborszerű hatást kelt a téglákból, kövekből összeállított alapzaton levő kőből készült víztartó, amely a madarak itatására is szolgálhat (8). A japán teázó kert nélkülözhetetlen kelléke a kőlámpás, amelynek több fajtája is van (9).

Urnák, cserepek, növénytartók

Egy dekoratív cserép vagy cserépegyüttes is szobrászati hatást kelthet. Egy félig földbe süllyesztett szép kerámiaedény beültethető kövirózsával (10). A víz mellé állított, szép formájú korsó megkétszereződik a víztükrön visszaverődve, és igazán hatásos látványt nyújt (11). A növényekkel dúsan beültetett agyagedények közé néhány üreset is állítottak (12). A kőből készült medence partját muskátlival beültetett tartók teszik hangsúlyossá (13). Érdekes esztétikai élményt nyújt a veranda falán felszerelt polcon elhelyezett, piros muskátlival beültetett cserepek sokasága (14). A kovácsoltvas virágállványt egyforma lila árvácskával beültetett cserepek díszítik (15).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs L. B.


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csavaros metamorfózisok

Mindenki által közismert oldható kötőelemekből készült egyedi kompozíciók láthatók a képeken. Készítőik a csavarokat, anyákat és alátéteket alkotóelemekként, egyedi kis fémplasztikák...


Képek és dísztárgyak

Minden lakás és ház hosszú tervezés után nyeri el formáját és sok ember összetett munkájának eredménye. A látható kép akkor lesz teljes, ha személyessé is válik. A személyesség lényege, pedig a...