Anno 1967

Hintaszék

(Részlet az EM 1967/1. számból)
...avagy egy örökzöld téma régi feldolgozásban!

Sok olvasónk figyelmét nemcsak a tv-re, de a hintaszékre is felhívta az a televíziót propagáló plakát, amely egy hintaszékben ülő tv-nézőt ábrázolt. A hintaszék valóban kényelmes ülőalkalmatosság. A tv-nézéshez hasonlóan kellemes benne a pihenés, az olvasás, beszélgetés is. S mivel üzletben hozzájutni jelenleg még kissé körülményes, készítsük el magunk. Jól használhatók erre a célra a kiselejtezett öreg bútorok megfelelő darabjai, amelyek már eredetileg furnérozottak voltak. Ha nincs nagyobb méretű falap, az ülőrész és a háttámla hengeres facsapokkal összeerősítve (enyvezve), több darabból is kialakítható. Hintaszék csőből is összeállítható. A csövet meghajlítani, majd kárpitozni viszont már nehéz feladat. Sokkal egyszerűbb, ha egy csővázas fotelt "fejlesztünk" tovább hintaszékké.

 

Papucs pót-pánt

(Részlet az EM 1967/1. számból)
  ...a takarékos javítgatásra mindig hajlamosak voltunk! 
A közkedvelt, otthon is használatos vietnami strandpapucs pántja rendszerint hamarabb elszakad, mintsem a talp elkopik. A sérült papucspánt helyett készítsünk újat, amely a lábunk ujját sem töri. Két bakancsfűző-szíj végére kössünk csomót, húzzunk rájuk egy megfelelő méretű alátétkarikát, s fűzzük be a lábujjak felőli lyukba. A két szíjra húzzunk 4-6 mm belső átmérőjű, 4-5 cm hosszú PVC-csődarabkát. A PVC-csőből vágjunk le újabb két darabot, s azokat húzzuk külön-külön a szíjakra, végül fűzzük át a két alsó lyukon. A szíjvégekre itt is alátétkarikák kerülnek, majd csomót kötünk rájuk, amelyet felülről megfeszítünk. Ezzel kész is az új, kényelmes papucspánt. Ötletdíj 100 Ft-os vásárlási utalvány.

 
 

ANNO 1977

A kocka nincs elvetve
(Részlet az EM 1977/8. számból)

 

A Rubik-féle Bűvös kocka barkács változata! 
...Az emberi találékonyság – úgy látszik – kimeríthetetlen, a kocka még távolról sincs elvetve. Ezt bizonyítja akkori hátsó borítólapunk színes képsora egy "lehetetlen" kockáról, amelyik minden síkban és irányban elcsavarható részekből áll. A szabadalmazott BŰVÖS KOCKA a játékboltokban 65 Ft-ért kapható. Feltalálója, Rubik Ernő főiskolai tanársegéd azonban kérésünkre egy egyszerűbbet, házilag is elkészíthetőt állított össze. Aki kedveli a fejtörőket, a térbeli rejtvényeket feladó furfangos tárgyakat, most igazi csemegét kap, mert a viszonylag könnyen elkészíthető kis játékunkkal sok örömet szerezhet önmagának gyerekeinek, barátainak. 

Cikkpályázatunkra érkezett!

Varrógépből barkácsgép

(Részlet az EM 1977/11. számból)
Tauber Elemér olvasónk egy öreg varrógépet alakított át dekopír fűrésszé, majd a gépet továbbfejlesztette egy 1400 fordulatú 130 wattos mosógépmotor rászerelésével. A szerzőt fotókkal illusztrált ötletéért 300 Ft-os vásárlási utalvánnyal díjaztuk. 

ANNO 1987

Trabantosoknak 6 V-ból 12 V
(Részlet az EM 1987/3. számból)
  Lassan már három éve annak, hogy – a világ autógyárai közül utolsóként – a zwickaui gyár is átállt a nemzetközileg elfogadott 12 V-os elektromos hálózatra. A K-s rendszámmal futó Trabantok zöme és valamennyi azoknál idősebb Trabi ma is 6 V-ról működik, s a kocsik tulajdonosai közül sokakat foglalkoztat a kérdés, érdemes-e átalakítani autójukat 12 V-osra. Cikkünk első részében néhány pro és kontra érvet vonultatunk fel. S ha valaki az átalakítás mellett dönt, akkor ahhoz is adunk egy rövid útmutatást.

Sövénynyíró kocsi

(Részlet EM 1987/8. számból)

 

Ember magasságúnál magasabbra nőtt sövényt még géppel is nehéz a létrán állva egyenesre vágni. Lényegesen megkönnyíti a munkát – különösen ha a sövény végighúzódik a telekhatáron – a talajon gördíthető, állítható magasságú állvány, amely a géppel felszerelve sövénynyíró kocsiként használható. 
A talajra három ponton felfekvő, kb. két méter magas állvány anyaga négyszögszelvényű acélcső, ill. rúd. Elkészítéséhez két kerékre, a sövénynyíró géphez illő méretű acéllapra, falemezre, csavaros gépkocsiemelőre kapcsolóra és dugaszaljzatra van szükség.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.