Kenhető vízszigetelések

Ragasztott hidegburkolatok alapfelületeinek előkészítése

Az utóbbi években különféle ragasztók építőipari felhasználása ugrásszerűen megnövekedett. A hagyományos módszereket felváltó ragasztási, vízszigetelési technológiák rengeteg előnyös, új lehetőséget nyújtanak. Óriási a kínálat a különböző vízszigetelő, ragasztó-, fugaanyagokból és az ezeket előkészítő, kiegészítő anyagokból (A). A gyártók és kereskedők kínálta hatalmas választékból sokszor nehéz kiválasztani az adott feladatra legmegfelelőbb ragasztóanyagot, illetve ragasztási rendszert.

A csemperagasztókat előállító vállalatok több évtizedes gyártói háttéren alapuló ragasztástechnikai rendszerei nagy segítséget nyújtanak a biztonságos, minőségi munkavégzéshez. Az első osztályú munkavégzés feltétele a feldolgozandó anyag kiváló minősége, a megfelelően előkészített alapfelület, valamint a burkolási szaktudás.
Ismertetőnkkel szeretnénk rövid tájékoztatást adni a ragasztott hidegburkolatok alapfelületeinek előkészítéséhez, valamint a kenhető vízszigetelésekhez használandó legújabb anyagokról, technológiákról.

A burkolás megkezdése előtt az alábbi alapfelületi tulajdonságokat kell megvizsgálni:

 • az alapfelület nagyobb egyenetlenségei,
 • az alapfelületen található repedések,
 • maradék nedvességtartalom,
 • az alapfelület szilárdsága,
 • az alapfelület szennyezettsége,
 • csatlakozó épületrészekhez való viszony,
 • padlófűtés esetén felfűtési jegyzőkönyv,
 • a burkolandó helyiség hőmérsékleti és légviszonyai.

A burkolási munka megkezdése előtt az alapfelület előkészítésére érdemes időt és energiát fordítani, mert ezáltal sok későbbi hibát előzhetünk meg. Az alapfelületről a csekély tapadású réteget (például laza cementtejet) el kell távolítani csiszolással. A por-, zsír- és olajszennyeződéseket úgyszintén el kell távolítani a felületről a megfelelő tapadás elérése érdekében. Fontos az aljzatban található repedések (zsugor- vagy hajszálrepedések) javítása. Az ilyen típusú (nem dilatációs) repedéseket hidegvágóval feltárjuk, majd a repedésirányra merőleges vágott varratképet alakítunk ki, pormentesítünk, végül kétkomponensű epoxi kiöntőgyantával erőátadó zárást alakítunk ki.
Az alapfelület megtísztítása és a repedések javítása után az alapfelület alapozását (B) kell elvégezni, mely az alábbi célokat szolgálja:
a maradék port leköti,
megakadályozza a keverővíz túl gyors és nagymértékű beszívódását az aljzatba,
az aljzat szívóképességét csökkenti, kiegyenlíti,
a rákerülő rétegek tapadását javítja,
az önterülő aljzatkiegyenlítő terülését javítja,
az alapfelület felső rétegét megszilárdítja,
az aljzatban lévő légbuborékok kiegyenlítőrétegbe való áramlását csökkenti,
az alapfelületet megvédi a kiegyenlítőből vagy a ragasztóanyagból beszívódó víz ellen (gipszkötésű alapfelületeknél, anhidrid és magnezit-esztricheknél).

Az alapozóanyag kiválasztásánál figyelembe kell venni az alapfelületben lévő kötőanyag fajtáját. Gipszkötésű alapfelületeknél, faforgácslapok, anhidrid és magnezit-esztricheknél gipszalapozó használandó, míg cementkötésű alapfelületeknél az úgynevezett LF mélyalapozó vagy ragasztóemulzió a megfelelő alapozóanyag.
Az alapozóanyag kiválasztása után el kell dönteni, hogy az alapfelület egyenetlenségeit milyen módon szeretnénk javítani. Két megoldás lehetséges: az egyik, hogy valamilyen kiegyenlítőanyagot alkalmaznak, a másik, hogy középágyazó csemperagasztóval készítik el a burkolást. A kiegyenlítőanyag megválasztásánál figyelembe kell venni az alapfelület elhelyezkedését, valamint az alapfelületet és a burkolatot érő mechanikai és hőhatásokat. Az aljzatok kiegyenlítésére általában önterülő aljzatkiegyenlítőt szoktak használni, de az sem mindegy, hogy milyen minőségű a felhasználandó anyag. A forgalmazók általában két féle minőségű önterülő aljzatkiegyenlítőt ajánlanak: az egyik egy jobb minőségű, gyorsított kötésű, padlófűtéses helyiségekben is alkalmazható anyag, míg a másik egy lassabban kötő, később burkolható kiegyenlítőanyag. Függőleges felületek kiegyenlítésére kiegyenlítőhabarcs alkalmazható bel- és kültérben egyaránt. Az ilyen típusú termékek alkalmazhatók aljzatok kiegyenlítésére is, de nem önterülőek, így felhasználásának nagyobb a munkaidő-szükséglete.
Az építőiparban is tapasztalható folyamatos termékfejlesztéseknek az eredményeképpen olyan vízszigetelő anyagokat hoztak létre, amelyek közvetlenül a hidegburkolat alá hordhatók fel és amelyekre közvetlenül felragasztható a hidegburkolat. Ezek az anyagok diszperzió vagy cement-diszperzió bázisú, egy vagy kétkomponensű anyagok. Felhordásuk az előkészített, LF mélyalapozóval alapozott alapfelületre nem igényel különösebb szakértelmet, de a termékek műszaki ismertetőiben leírtakat szigorúan be kell tartani. A szigetelőanyag kiválasztásánál figyelembe kell venni a vízterhelés típusát, valamint azt, hogy beltérben vagy kültérben van-e a burkolandó felület. Ezek az anyagok felhordhatók cement- és gipszkötésű alapfelületekre, valamint fa, poliészter, kemény hablemez, fém és kerámiafelületekre.
Beltérben nedvesség, üzemi víz és használati víz ellen a folyékony fólia a megfelelő vízszigetelő anyag, amely egy egykomponensű, oldószermentes, teddy-hengerrel vagy glettvassal felhordható anyag (C), minimum 1 mm rétegvastagságban kell felhordani. A szigetelés elkészülte után 24 órával burkolható.
Kültérben nedvesség, üzemi víz és használati víz ellen a folyékony fólia 2 KS a megfelelő vízszigetelő anyag, amely kétkomponensű, oldószermentes, gyorsított kötésű. Teddy-hengerrel vagy glettvassal felhordható, minimum 1 mm rétegvastagságban. A szigetelés elkészülte után 3 órával burkolható.
Víznyomásnak kitett felületeken, valamint nedvesség, üzemi víz és használati víz ellen kültérben és beltérben egyaránt felhasználható a vastagfólia vízszigetelés (D), amely egy kétkomponensű, oldószermentes, vízzáró, de páraáteresztő, UV-stabil, tartósan rugalmas, varrat- és hézagmentes szigetelőanyag. Minimálisan 2 mm-es rétegvastagságban kell felhordani. A szigetelés elkészülte után 24 órával burkolható. Ezzel az anyaggal készített szigetelés a burkolat felől jövő 7 bar, az alapfelület felől jövő 2-4 bar víznyomásnak áll ellen.

Mindhárom vízszigetelő anyaghoz, rendszerkiegészítő anyagok is tartoznak, amelyek az alábbi kritikus helyek biztonságos szigetelését oldja meg:

 • hajlaterősítő szalag a hajlatok és élek sáverősítésére,
 • sarokerősítő szalag a pozitív és negatív sarkok erősítésére,
 • gully szigetelés a padlóösszefolyók szigetelés-erősítésére,
 • üvegszövetháló a felületszigetelések erősítésére (E).

Mindhárom vízszigetelő anyag felhordásánál ugyanazok a munkafolyamatok:

 • először a felület alapozását végezzük el,
 • magával a szigetelőanyaggal felragasztjuk a rendszerkiegészítőket,
 • az oldalfelületeken elkészítjük a szigetelést, kültérben a felületet üvegszövetháló kasírozással erősítjük (E),
 • folyékony fólia 2 KS-nél 3 óra, a másik két vízszigetelő anyagnál 24 óra elteltével leburkoljuk az oldalfelületeket,
 • az oldalfelületek burkolása után elkészítjük a padlószigetelést, kültérben a felületet üvegszövetháló kasírozással erősítjük,
 • folyékony fólia 2 KS-nél 3 óra, a másik két vízszigetelő anyagnál 24 óra elteltével leburkoljuk a padlófelületeket.

A ragasztáshoz használt ragasztónak flex minőségűnek vagyis flexnek vagy gyorsflexnek kell lennie. Mivel a burkoláshoz használandó ragasztó flex minőségű, ezért a fugázás csak a ragasztás után 48 órával lehetséges, mert a ragasztóanyagnak ki kell száradnia. Ezáltal elkerülhető, hogy a kész fuga foltokban elszíneződjön vagy felületén kivirágzás jöjjön létre. Természetesen a fugázáshoz használt anyagnak is flex minőségűnek kell lennie. Amennyiben a kiválasztott színben nincs flex minőségű poralakú fugázó, úgy fugaemulzió és a kiválasztott színű poralakú fugázóból előállítható flexibilis fugázóanyag szükséges.
A fentiekben leírt anyagok segítségével Magyarországon, Európában és szerte a világon már több ezer négyzetméter felület kiegyenlítését és szigetelését oldották meg. Ezen anyagok folyamatosan váltják fel a hagyományos kiegyenlítő és szigetelőanyagok generációját, ezáltal gyorsítva és biztonságosabbá téve a szigetelési és a burkolási munkákat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felújító vízszigetelés

Az ép vízszigetelés rendkívül fontos az épület állagának megóvása érdekében. Ha itt felújításra van szükség, általában ez jelentős költségekkel jár. Nagy az igény olyan megoldásra, amely...


Megéri felújítani!

A régi épületek, pincék állagromlása értékcsökkentő, adohos levegő kellemetlen és egészségtelen. Anedves falak hőszigetelése hatástalan. Asalétromosodás, akáros sók roncsolják afalazatot,...