A fafaragás művészete

A fa természetes szerkezetű anyag, egyéni jellemzőkkel. Ezért minden darab fa egyszeri és összetéveszthetetlen. Mit kell a fafaragónak az agyagról tudnia ahhoz, hogy ne kövessen el hibákat?

Ha megnézzük a fa törzsének keresztmetszetét (A), rögtön szemünkbe tűnnek az évgyűrűk. Ezek a tavasszal, nyáron és ősszel fejlődött fa különböző tömörségű sejtszerkezete miatt képződnek. Az évgyűrűk belső, elhalt részét bélfának nevezik, ez különösen kemény. A külső, nedvességet még vezető részt szijácsfának hívják, ez pórusossága miatt valamivel puhább. Ha a fatörzset hosszában daraboljuk fel (B), nagyon eltérő tulajdonságú deszkákat kapunk. Így a közép- vagy szívdeszkák kevésbé "dolgoznak", mint az oldaldeszkák, vagyis a környező levegőnedvességhez alkalmazkodva kisebb az alakváltozásuk. Ha önmaga kíván nyers darabot enyvezni, feltétlenül vegye figyelembe ezeket a tulajdonságokat. Alapvetően érvényes: bélfát a bélfához és szijácsfát a szijácsfához lehet kapcsolni.
Minden vágószerszám bizonyos feszítőhatással dolgozik. A kettős ékek (C) a fát szálirányban hasítják fel, miközben a hasított felületek megmunkálatlanok maradnak. Az egyoldalú ékek (D) átvágják a rostokat, ami tiszta vágási felületet ad. Feltétel azonban, hogy ilyenkor is a rost irányában vágjon.
A fafaragás művészete abban áll, hogy a fölösleges fát tisztán és simán el kell távolítani anélkül, hogy szilánkossá válna. Rövid pillantás a nyers fadarab rostjainak vonulatára tanácsul szolgál arra, hogy milyen irányban kell vezetnie a kést ahhoz, hogy a metszet tökéletes képet mutasson. Mindig kedvező, ha a rost mentén fut a vágás (E). Ha a rost ellenében dolgozik (F) "felszakítja" ennek a szabályszerűségét és nem kap tiszta felületet. A középdeszkáknál (G) a rostra kereszt irányban kell vágnia, amihez azonban valamivel nagyobb erőráfordítás szükséges. A homlokfa (H) megmunkálása fáradságos. Ehhez lehetőleg éles pengéket használjon és alapvetően kívülről befelé haladjon.
A Bosch elektromos hántoló az új faragó-tartozékkal az eddig fáradsággal és verítékkel, kézi munkával készült faragási munkát most motorerővel, kényelmesen végzi el. Kilenc vésővel precíz fafaragások készíthetők minden helyzetben. Az SDS-befogó révén éppoly gyorsan elkészül a feladattal, mint amilyen kényelmesen cserélhetők a faragószerszámok. A 180E típusjelű gép 3 fokozatú elektronikája a fa fajtájától, a kés alakjától és a faragási tulajdonságoktól függően optimális vágási sebességre állítható be.

Faragószerszámok késalakjai

Alig van még egy szerszámfajta, amely az alakok olyan sokféleségében jelenik meg, mint a szobrászvéső. A szerszám alakját a különböző fafajták, valamint a témák és a technika kimeríthetetlen sokféleségén kívül az alkalmazó egyéni szokásai is meghatározzák. Mindamellett kis számú standard formából összeállítható egy alapkivitel. Ezek a szerszámok külön tartozékként kaphatók a Bosch elektromos hántolóhoz. És ha egyedi vágószerszámra van szükség, van a tartozék választékban favéső nyersdarab is, amely saját igény szerint köszörülhető ki.

Rajzminta

Mielőtt nekikezd egy dombormű vagy figura kidolgozásához, előbb a mintát egy négyzetrácsos papírra rajzolja fel. Ennek segítségével a rajzmintát a kívánt méretarányban, lekicsinyítve vagy felnagyítva át tudja másolni a munkadarabra. Ne felejtse el, hogy a kész figurák térhatásúak lesznek, ezért legalább két nézetből ábrázolni kell azokat. Az eredeti minta 1,5-szeres nagyításához rajzoljon a munkadarabra egy 1,5-szeres nagyítású négyzetrács hálót, majd másolja át a rajzminta fő vonalait ugyancsak 1,5-szeres nagyításban a megfelelő négyzetbe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fafaragás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Állami beavatkozás az építőipari anyagárakba

Az árszínvonal megugrása nyomán a családoknak szánt otthonteremtési, lakásfelújítási támogatások egyre nagyobb hányadát teszik zsebre az alapanyagokat forgalmazók. A kormány sokrétű,...


Kiterjesztik az 5%-os ÁFA-t a magánépítkezőkre is

A miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlésben jelentette be kedden, hogy a kormány a magánépítkezők számára is biztosítaná az alacsonyabb áfát, illetve a különbözet visszaigénylését a...