Tolóajtó

Előző cikkünkben gipszkarton válaszfalak készítését mutattuk be, ám az ilyen üreges, vázszerkezetű falak esetében azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy az ajtót miként tudnánk helytakarékosan, falba tolhatóan kialakítani. Ugyanis nagyon kellemetlen, ha a szűkre szabott helyiségek ajtói egymásra nyílnak, kinyitva pedig óhatatlanul akadályozzák az amúgy is szűkös alapterület teljes kihasználását. Néhány ajtószárnytól búcsút vehetünk, ám ez kétes megoldás, hiszen ily módon a családtagok óhatatlanul zavarhatják egymás életét. Az "ajtólikvidálás" pedig nem is minden helyen valósítható meg: pl. a konyha vagy fürdőszoba ajtók nélkülözhetetlenek.

Megoldást a falba tolható ajtók biztosítanának, mégis ritkán kerülnek megvalósításra. A falba tolható ajtókhoz ugyanis különleges falszerkezetet, vezetősíneket kell kialakítani, ez pedig csak egyedileg lehetséges, s az iparosok nem is szívesen vállalkoznak ilyesmire. A falba tolható ajtók beépítésének azonban nem ez az egyetlen módja, egyszerűbben is megvalósítható, mint gondolnánk, feltéve ha modulrendszerű, gyári szerkezetet alkalmazunk. Ezzel nemcsak otthonunk lakóterét (1) használhatjuk ki jobban, de lakásunkat esztétikailag is átformálhatjuk. Lakótelepi épületekben pedig a jelentősebb felújítás során beépített egy-két tolóajtóval a jobb térkihasználáson túl korszerűbbé, értékesebbé is válik az ilyen lakás.

A fent említett gyári tolóajtó-szerkezet az olasz Scrigno cég terméke, amely 10 éve gyártja 2258 változatban ezeket a speciális nyílászárókat. Lényegében egy szilárd, fémből kialakított faldoboz és felső vezetősínen gördülő csúszószán a tolóajtó bázisa, amelyek 90, 105, és 125 mm vastag vakolt válaszfalakba és 100, 125 mm vastag gipszkarton falakba építhetők be. Ajtólapként bármilyen szerkezetű és anyagú tábla használható hozzá. A faldobozok cinkezett acéllemezből készült rendkívül szilárd szerkezetek, amelyeket külső oldalain vakolattartó és erősítő rács, vagy a gipszkarton lapok felerősítésére szolgáló idomlécek tesznek még szilárdabbá és azonnal beépíthetővé (2). Az eredeti ajtónyílást ennek megfelelően a faldoboz méretével kell megnagyobbítani. A tiszta nyílásméret általában 60x200 cm és 480x270 cm közötti, de ennél nagyobb is lehet.

A méretválaszték igen bőséges. A szükséges minimális falvastagság gipszkarton falaknál 10 és 12,5 cm, téglafalaknál pedig 9, 10,5 vagy 12,5 cm. Alacsony belmagasságú helyiségekben nem kell a megnagyobbított falnyílást áthidalásokkal megerősíteni, erre csak a 270 cm-nél magasabb szobákban van szükség. A faldoboz könnyen a befoglaló falakhoz erősíthető, de pontosan, vízmértékkel beállítva kell felállítani. A szükséges szabad ajtónyílás szélességét egy fa tartóelemmel és néhány, a fémdobozra erősíthető kitámasztó idommal lehet pontosan beállítani, s ezt követően meg lehet kezdeni a fémdoboz falhoz rögzítését, bevakolását, vagy gipszkarton-lapokkal történő lefedését.
Az ajtók azonban nemcsak egy-, hanem két irányba nyíló kétszárnyas kivitelben is beépíthetők, a megfelelően kiválasztott faldoboz típusok pedig egymás mellé csúszó két ajtólapos megoldást is lehetővé tesznek, akár két irányban is (3, 4). Ez azért is praktikus, mert így egy faldoboz beépítésével két falba csúsztatható ajtó kialakítására is lehetőségünk van. Ezt főként az egymás melletti helyiségek ajtóinál érdemes alkalmaznunk.
A felső megvezetésű, speciálisan kialakított görgős szánokra szerelt ajtólapok csendesen és nagyon könnyen mozgathatók. Alul csak egy kis vezetőél gátolja meg az ajtók oldalirányú elmozdulását (5), padlóra szerelt sínre nincs szükség. Az ajtólapot körben seprűs szigetelés fogja körbe, s becsukott állapotban az ajtólap alsó élére erősíthető seprűs réstömítő betét gátolja meg a huzat kialakulását. A becsukott ajtót elől gumi ütközőszegélyek fogják körbe, hátul pedig gumibakok csillapítják a hátracsapódó ajtó zaját.
A faldobozok falba erősítése, beállítása különösebb szakértelmet nem igényel, csupán a falbontást kell kőművesre bíznunk. Az ajtólapot is magunk alakíthatjuk ki.
A bemutatott Scrigno gyártmányú falba tolható ajtókról a kizárólagos magyarországi képviseletet ellátó Bauwag Bt. (1119 Bp., Pajkos utca 23/A/1., telefon/fax: 208-5819) szívesen szolgál bővebb felvilágosítással is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: tolóajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gardrób vasalatok

A korszerű lakásberendezés ma már kihagyhatatlan motívuma a gardrób helyiségek kialakítása. A helyiség berendezése speciális bútorokat, még inkább speciális szerelvényeket igényel. Ezek az összes...


Tolóajtó vasalatok

A tolóajtók fő erénye, hogy mozgatásuk nem igényel előttük szabad területet. Az ajtólapok ugyanis egymás elé tolva nyithatók, zárhatók. Ebből következően viszont oldalirányban kell az...