Hidegburkolat fugaképzésének szabályai

Az utóbbi években a különféle ragasztók építőipari felhasználása ugrásszerűen megnövekedett. A hagyományos módszereket felváltó ragasztási technológiák rengeteg előnyös új lehetőséget nyújtanak. Óriási a kínálat a különböző ragasztó-, fugaanyagokból és az ezeket kiegészítő, előkészítő anyagokból. A gyártók és kereskedők kínálta hatalmas választékból sokszor nehéz kiválasztani az adott feladatra legmegfelelőbb ragasztóanyagot, illetve ragasztási rendszert. A MUREXIN Kft. több évtizedes gyártói háttéren alapuló ragasztástechnikai rendszerei nagy segítséget nyújtanak a biztonságos, minőségi munkavégzéshez.

A hidegburkolás két elválasztható munkafolyamatból tevődik össze: a burkolat leragasztásából és a leragasztott burkolat kifugázásából áll. A már leragasztott burkolat kifugázására mindig a megfelelő fugaanyag kiválasztása szükséges, amely az alábbi tényezőktől függ:

 • a fuga szélessége,
 • a burkolat anyaga,
 • a burkolatot érő igénybevételek,
 • a bedolgozás technológiája,
 • a fuga elhelyezkedése.

A fuga szélessége szerint megkülönböztetünk keskeny (7 mm-ig) és széles fugát (4–15 mm). A BETONOL FUGÁZÓ (25 féle szín) csak keskenyfugázásra alkalmas, de ha ennél nagyobb fugaszélességet szeretnénk kifugázni, akkor használhatunk BETONOL SZÉLES FUGÁZÓT (3 féle színben). BETONOL FUGÁZÓ FUGÁZÓ EMULZIÓVAL történő nemesítésével akár 15-mm széles fugaképzés is lehetséges. A speciális beton és natur kövek, klinker burkolatok, utcaburkolatok fugázásához a fugázógéppel is bedolgozható BETONOL KŐFUGA használatát ajánljuk, ez maximum 20 mm szélességig alkalmazható (1).
Ha a gyors munkavégzés miatt – nagy felületek esetében – gépi bedolgozást kívánnak alkalmazni, akkor a BETONOL FUGÁZÓISZAP használata célszerű 15 mm-es fugaszélességig.
Ahol flex minőségű csemperagasztóval történt a burkolatragasztás (padlófűtésnél, terasznál, homlokzaton, medencénél (2), ott flex minőségű fugázóanyaggal kell a fugázást elkészíteni. Ez lehet a felhasználásra kész BETONOL FLEX FUGÁZÓ (2-féle szín) vagy a BETONOL FUGÁZÓ BETONOL FUGÁZÓ EMULZIÓVAL történő nemesítésével előállított flexibilis minőségű fugázóanyag (3).
Ahol a hidegburkolat fokozott vegyi igénybevételnek lesz kitéve, ott ajánlott a kétkomponensű BETONOL EPOXI FUGÁZÓ (2 féle szín) alkalmazása. A bedolgozhatóság érdekében ne alkalmazzunk zárt vagy a fugamagassághoz képest keskeny fugaszélességet (minimum 4 mm).
A kerámiaburkolatok dilatációs és tartósan rugalmas zárásának képzésére kül- és beltérben, dilatációs hézagok zárásánál, padló és oldalfal csatlakozásánál, csempe-szaniter hézagok kitöltéséhez valamint csempe és más idegen anyagok csatlakozásának zárására egyaránt alkalmazható fugaanyag a BETONOL SZILIKONFUGÁZÓ (25-féle szín).

Megfelelő minőségű munkát csak a fugázás szabályainak betartásával lehet végezni, amelyek a következők:

 • a megfelelő fugaanyag kiválasztása,
 • az alapfelület előkészítése,
 • fugatartomány kitisztítása,
 • ragasztóágy kiszáradása,
 • a fugaanyagra adott műszaki adatok betartása,
 • a tiszta keverővíz megfelelő mennyisége,
 • a pihentetési idő betartása, majd újbóli átkeverés,
 • a feldolgozhatósági idő betartása,
 • a felület megfelelő időben történő átmosása, tisztítása,
 • az elkészült felület védelme,
 • a feldolgozhatósági hőmérséklet betartása.

Az alapfelület burkolhatósága:
javított mészvakolatnál: minimum 7 nap,
betonaljzatnál: minimum 8 nap.

Fugázás a ragasztás után:
standard minőségű csemperagasztónál:
minimum 24 óra,
flex minőségű csemperagasztónál: minimum 48 óra.

A témakörökben részletes felvilágosítással és ingyenes szaktanácsadással áll az érdeklődők rendelkezésére a: MUREXIN Kft.

Budapest, Noszlopy utca 2.
Telefon: 262-6000 vagy 261-5141

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

TW FugaTech

A TerraWay® burkolatok kétkomponensű epoxi műgyanta és mosott finom kőzúzalék vagy kavics keverékéből állnak, amelyek a ragasztó anyag megkötését követően kemény járófelületet alkotnak. A...


Materiál termékek

A teljes mértékben magyar tulajdonban lévő MATERIÁL Vegyipari Szövetkezet évtizedek óta foglalkozik a háztartásban is felhasználható építőipari segédanyagok előállításával. Termékkörének...