Burkolási munkákhoz

CIMSEC F EXTRA ragasztóhabarcs

Extra minőségű, cementbázisú, vékonyrétegű ragasztóhabarcs.

A Commenda Hungária Kft. – a hidegburkolási segédanyagok egyik legmeghatározóbb termékének a CIMSEC csemperagasztási rendszernek magyarországi tulajdonosa és gyártója – több mint 6 éve újabb és újabb koncepciókkal erősíti piaci helyzetét. Idén januártól az angol ICI holding tagjaként újult erővel törekedik az általa is képviselt minőség mellett a tökéletesebb megoldások kifejlesztésére.
Ezen törekvések eredménye az új CIMSEC F Extra ragasztóhabarcs. A CIMSEC termékekről eddig is közismert volt, hogy minden ragasztója fagyálló. A közhiedelemmel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy kültéri felhasználásra alkalmas, hanem, hogy a burkolólap piac mintegy 90 százalékát kitevő fagyálló lapokhoz alkalmazhatóak.
A kültéri burkolási munkákhoz az időjárási és elsősorban a hőmérsékletváltozásból adódó feszültségeket megfelelően felvenni képes úgynevezett flexibilis (pl. CIMSEC FM Flex) ragasztóhabarcsok lettek kifejlesztve. Az építőipari igények változásai – mint, a greszlapok megjelenése, a padlófűtés elterjedése, valamint a vizes helységekben alkalmazható kenhető vízszigetelések pl. a CIMSEC Dichtflex alkalmazása vagy a gipszkartonos belső munkák térhódítása a hagyományos válaszfalakkal szemben – mindmind szükségessé tették a flexibilis ragasztók beltéri alkalmazását. Ám a felsorolt építészeti megoldásokhoz nem szükségesek ezek (az ide indokolatlanul jó) minőségű és ebből adódóan drágább ragasztók.
Ezen elgondolkozva fejlesztette ki a Commenda Hungária Kft. új, az előzőekben felsorolt alkalmazásokhoz megfelelőbb, s árban olcsóbb ragasztóját a CIMSEC F Extra ragasztóhabarcsot. Az alkalmazási ellenőrzések során vált ismerté még egy nagyon előnyös tulajdonsága.
Amennyiben a zsákon feltüntetett keverővíz mennyiségnél valamivel több vizet adagolunk hozzá, folyékony ágyazati habarcsot kapunk, mely a legtökéletesebb ragasztási megoldása a 30´30 cm-es vagy ennél nagyobb lapoknak. A folyékony ágyazatot a szárazabb technológiával elérhető véges nyomóerő, valamint a nagy lapok esetén fontos 100%-os felületi telítettség teszi szükségessé. Ennél a ragasztási megoldásnál emberi erővel döngölés nélkül el tudjuk a lapot úgy helyezni, hogy teljes felületén feltámaszkodjon és ragadjon.
Gondolva a burkolólap-gyártók által már jelzett új koncepciókra, mely a nagyméretű lapok gyártása felé orientálódik, már most felhívjuk a ter-
vezők és kivitelezők figyelmét az új koncepció jó befejezéseként kifejlesztett CIMSEC F Extra ragasztóhabarcsra.

Keverés

A habarcsport kézzel vagy tárcsás keverővel ellátott keverőgéppel (max. 1000 f/perc) tiszta (hideg) vízzel el kell keverni és kb. 10 percig állni hagyni. Felhordás előtt még egyszer jól át kell keverni. Az így elkészített habarcs 4-6 órán keresztül feldolgozható.  Ha feljavítjuk a CIMSEC Emulzióval, akkor azt 1:4 arányban vízzel hígítva kell keverővízként használni.

Alapozás

Az építészetileg elfogadott alap megfelelő teherbírási képességgel kell rendelkezzen, stabil, sík, zsír és pormentes legyen. A meglévő régi festési nyomokat, olaj, diszperziós vagy enyves festékmaradványokat, laza tisztítóeszköz maradványokat el kell távolítani. Sem az alapot, sem pedig a csempét nem szabad előnedvesíteni. Száraz gipszre történő felvitel során az alapot a nedvesség-terhelés arányának megfelelően CIMSEC Gipszalapozóval szükséges előkenni. Végezhetünk nedvesség elleni szigetelést is az adott esetben. A felületen fellépő esetleges a síktól való eltérés során CIMSEC Kiegyenlítőhabarcs felhasználásával tudunk a problémán segíteni. Egyenetlen betonból készült alapzatok kiegyenlítésére a CIMSEC Kiegyenlítőhabarcs könnyen, gyorsan felhasználható.

Műszaki adatok

Bedolgozáskor minimum +5 °C legyen mind a levegő, mind az építmény hőmérséklete.
Anyagszükséglet (1 mm rétegvastagságnál) 1,2 kg/m2.
Vízszükséglet: 25 kg habarcsporhoz 7,5 liter (+ 20 °C hőmérséklet és 65% relatív páratartalom esetén).
Pihentetési idő: 10 perc.
Bedolgozhatóság: 4-6 óra.
Felhordott állapotban: burkolás nélkül maradhat kb. 30 percig (erősen nedvszívó aljzat és kültéri munkák esetén az időtartam rövidebb)
Csempeigazítási lehetőség: 5-10 perc
A csempézett felület járható: (fugázható) kb. 24 óra múlva. + 10 °C hőmérséklet alatt a kötési idő jelentősen megnő.
Teljes terhelhetőség eléréséhez 28 nap szükséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasztók kisebb javításokhoz

Szinte alig van olyan feladat, ami ma már ragasztással nem oldható meg. Az általánosan használt, mondhatni mindennapi javító munkákra alkalmas kötőanyagok azonban elég sokfélék. Vannak, melyek...


Szerelőragasztók

A ragasztástechnikai ipar egyre több speciális terméket állít elő, amivel egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a különféle szerelési műveleteket. Ezeket a speciális termékeket azonban nemcsak a...