Burkolási munkákhoz

CIMSEC F EXTRA ragasztóhabarcs

Extra minőségű, cementbázisú, vékonyrétegű ragasztóhabarcs.

A Commenda Hungária Kft. – a hidegburkolási segédanyagok egyik legmeghatározóbb termékének a CIMSEC csemperagasztási rendszernek magyarországi tulajdonosa és gyártója – több mint 6 éve újabb és újabb koncepciókkal erősíti piaci helyzetét. Idén januártól az angol ICI holding tagjaként újult erővel törekedik az általa is képviselt minőség mellett a tökéletesebb megoldások kifejlesztésére.
Ezen törekvések eredménye az új CIMSEC F Extra ragasztóhabarcs. A CIMSEC termékekről eddig is közismert volt, hogy minden ragasztója fagyálló. A közhiedelemmel ellentétben ez nem azt jelenti, hogy kültéri felhasználásra alkalmas, hanem, hogy a burkolólap piac mintegy 90 százalékát kitevő fagyálló lapokhoz alkalmazhatóak.
A kültéri burkolási munkákhoz az időjárási és elsősorban a hőmérsékletváltozásból adódó feszültségeket megfelelően felvenni képes úgynevezett flexibilis (pl. CIMSEC FM Flex) ragasztóhabarcsok lettek kifejlesztve. Az építőipari igények változásai – mint, a greszlapok megjelenése, a padlófűtés elterjedése, valamint a vizes helységekben alkalmazható kenhető vízszigetelések pl. a CIMSEC Dichtflex alkalmazása vagy a gipszkartonos belső munkák térhódítása a hagyományos válaszfalakkal szemben – mindmind szükségessé tették a flexibilis ragasztók beltéri alkalmazását. Ám a felsorolt építészeti megoldásokhoz nem szükségesek ezek (az ide indokolatlanul jó) minőségű és ebből adódóan drágább ragasztók.
Ezen elgondolkozva fejlesztette ki a Commenda Hungária Kft. új, az előzőekben felsorolt alkalmazásokhoz megfelelőbb, s árban olcsóbb ragasztóját a CIMSEC F Extra ragasztóhabarcsot. Az alkalmazási ellenőrzések során vált ismerté még egy nagyon előnyös tulajdonsága.
Amennyiben a zsákon feltüntetett keverővíz mennyiségnél valamivel több vizet adagolunk hozzá, folyékony ágyazati habarcsot kapunk, mely a legtökéletesebb ragasztási megoldása a 30´30 cm-es vagy ennél nagyobb lapoknak. A folyékony ágyazatot a szárazabb technológiával elérhető véges nyomóerő, valamint a nagy lapok esetén fontos 100%-os felületi telítettség teszi szükségessé. Ennél a ragasztási megoldásnál emberi erővel döngölés nélkül el tudjuk a lapot úgy helyezni, hogy teljes felületén feltámaszkodjon és ragadjon.
Gondolva a burkolólap-gyártók által már jelzett új koncepciókra, mely a nagyméretű lapok gyártása felé orientálódik, már most felhívjuk a ter-
vezők és kivitelezők figyelmét az új koncepció jó befejezéseként kifejlesztett CIMSEC F Extra ragasztóhabarcsra.

Keverés

A habarcsport kézzel vagy tárcsás keverővel ellátott keverőgéppel (max. 1000 f/perc) tiszta (hideg) vízzel el kell keverni és kb. 10 percig állni hagyni. Felhordás előtt még egyszer jól át kell keverni. Az így elkészített habarcs 4-6 órán keresztül feldolgozható.  Ha feljavítjuk a CIMSEC Emulzióval, akkor azt 1:4 arányban vízzel hígítva kell keverővízként használni.

Alapozás

Az építészetileg elfogadott alap megfelelő teherbírási képességgel kell rendelkezzen, stabil, sík, zsír és pormentes legyen. A meglévő régi festési nyomokat, olaj, diszperziós vagy enyves festékmaradványokat, laza tisztítóeszköz maradványokat el kell távolítani. Sem az alapot, sem pedig a csempét nem szabad előnedvesíteni. Száraz gipszre történő felvitel során az alapot a nedvesség-terhelés arányának megfelelően CIMSEC Gipszalapozóval szükséges előkenni. Végezhetünk nedvesség elleni szigetelést is az adott esetben. A felületen fellépő esetleges a síktól való eltérés során CIMSEC Kiegyenlítőhabarcs felhasználásával tudunk a problémán segíteni. Egyenetlen betonból készült alapzatok kiegyenlítésére a CIMSEC Kiegyenlítőhabarcs könnyen, gyorsan felhasználható.

Műszaki adatok

Bedolgozáskor minimum +5 °C legyen mind a levegő, mind az építmény hőmérséklete.
Anyagszükséglet (1 mm rétegvastagságnál) 1,2 kg/m2.
Vízszükséglet: 25 kg habarcsporhoz 7,5 liter (+ 20 °C hőmérséklet és 65% relatív páratartalom esetén).
Pihentetési idő: 10 perc.
Bedolgozhatóság: 4-6 óra.
Felhordott állapotban: burkolás nélkül maradhat kb. 30 percig (erősen nedvszívó aljzat és kültéri munkák esetén az időtartam rövidebb)
Csempeigazítási lehetőség: 5-10 perc
A csempézett felület járható: (fugázható) kb. 24 óra múlva. + 10 °C hőmérséklet alatt a kötési idő jelentősen megnő.
Teljes terhelhetőség eléréséhez 28 nap szükséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A burkolatragasztók választás szempontjai

A csempeszalonok kínálatában az utóbbi egy-két évtizedben jelentős változás történt. Nemcsak aburkolólapok kínálata lett a korábbiaknál sokkal szélesebb, hanem az is elmondható, hogy a mai...


Építő vegyi anyagok

Ma már mindennaposan használt fogalmakról beszélünk, olyan vegyi anyagokról, amelyek az építésben, lakásfelújításban, sokszor már a lakáskarbantartásban is nélkülözhetetlenek.