Elterjedt vélekedés, hogyha a növények már
kiélték a talajukat, kinőtték a cserepüket,
illetve elfogyasztották a tápanyagok nagy részét,
akkor át kell ültetni őket friss földbe. Valóban,
ez a legegyszerűbb "gyógymód", de nem mindig és
nem minden növény számára a leghatásosabb.
Némelyik szobanövény ugyanis nem tűri a gyakori
bolygatást, s nem is ültethető át az év
bármely időszakában. Egyszóval az átültetésen
kívül még másmilyen tápanyagpótlási
módra is gondolni kell: mint például a trágyázás,
tápoldatozás.
Nyilvánvalóan az is gyakori baj, hogy a fontosabb tápelemekből
már nem kielégítő a szobanövények
ellátása. Többnyire a nitrogén-ellátásuk
az elégtelen, s ez úgy szokott feltűnni, hogy a levelek
kivilágosodnak, fejlődésük leáll. Ha az
ilyen növényt kiemeljük a tartójából
és fehéres színű, tehát egészséges
gyökerei tűnnek csak fel, vagyis nem pusztulnak a gyökerek,
akkor valóban a nitrogén hiányozhat. Emiatt fejleszt
mind kisebb, sápadtabb leveleket a növény, ha még
egyáltalán hoz ilyenkor új leveleket.
A kékeszöld színű, fénytelen és
a szélükön sötét foltokkal elcsúfított
levelek, a levélcsúcsoknak az elhalása és a
korcs virágok a foszfor hiányának jelei. Ha a levélszélek
nemcsak barnulnak, hanem be is pöndörödnek, majd a legalsó
levelek hullani kezdenek, káliumhiányra következtethetünk.
Ha előbb a fiatal, majd ezután az idős levelek sárgulnak,
a széleik beszáradnak, a vas hiányára lehet
gyanakodni. A sárguló, de az érhálózatuk
mentén zöld levelek a magnézium hiányát
jelzik.
Ha a növényeink valamennyi része gyengén
fejlődik, ha egyre kisebb leveleket hoznak, s a legkülönbözőbb
hiánytünetek jelennek meg rajtuk, általános tápanyaghiányra
kell gondolni. Az általános tápanyaghiány lehet
az oka annak is, ha a növényeinknek a fiatal levelei sápadtak,
vagy ha az újonnan kifejlődők sokkal halványabbak
a többinél, de tartóedényükből
kiemelve őket gyökérlabdájuk ugyancsak egészséges,
fehéres színű gyökerek sűrű szövedékét
mutatja. (Ugyanezt észlelhetjük azokon a növényeken
is, amelyek már kinőtték a tartójukat, de amelyeket
valamilyen okból nem tudtunk még átültetni.)
E bajokat vízben oldott növényi tápanyagokkal,
vagyis tápoldatozással lehet jól orvosolni, anélkül
tehát, hogy földjüket az átültetésükkel
kicserélnénk.
A többféle tápelemet tartalmazó tápsóból,
illetve műtrágyakeverékből összetett
műtrágyából készült tápoldatok
persze nemcsak a már tápanyaghiány tüneteit mutató
növények számára hasznosak és hatásosak.
Ha megfelelő mértékben adagoljuk őket, az elegendő
mennyiségű és jó minőségű
földben nevelt növényeink fejlődését
szintén számottevően serkenthetik. E tápoldatok
ugyanis a növények számára a nitrogénen,
a káliumon, a foszforon az úgynevezett makrotápelemeken
kívül a kisebb mennyiségben szükséges,
de szintén nélkülözhetetlen mikrotápelemeket
is megfelelő arányban tartalmazzák.
Arra is szükség van, azonban, hogy kedvezzenek növényeink
fejlődésének a hő- és fényviszonyok,
s megfelelően öntözzük is őket. E külső
feltételek a tavasz végén és nyáron
rendszerint eleve megvannak, ezért az egészséges növényeinket
csak akkor, míg a tápanyaghiány tüneteit mutatókat
az év bármely időszakában tápoldatozhatjuk.
Ám, ha alacsony a hőmérséklet, vagy ha átmenetileg
kevés a fény, nem ajánlatos tápoldattal öntözni.
Ártalmas is lehet a tápoldatozás a nemrég átültetett,
sérült gyökérzetű, a tökéletesen
még be nem gyökeresedett és kifejezetten kedvezőtlen
körülmények között élő növények
esetében. Semmi esetre se tápoldatozzuk a növényeket
tíz-tizenkét napos időközöknél gyakrabban,
mert azzal szintén bajt okozhatunk!
A növényeink táplálására alkalmas
tápoldatot természetes eredetű szerves trágyákból
a szarvasmarha-, ló-, sertéstrágyán kívül
a juh-, baromfi-, nyúl-, galambtrágya is valamint műtrágyából
egyaránt készíthetünk. De a szerves trágyákból
származó trágyalét lakásban nem ajánlatos
használni, már csak kellemetlen szaga miatt sem. Pedig ez
a lé különösen jó hatással lehet a
növények fejlődésére, hiszen minden növényi
tápanyagot olyan mennyiségben és arányban tartalmaz,
hogy harmonikusan kielégítheti a növények tápanyagigényét.
Ezért legalább a szabadban "nyaraló" növényeket
érdemes vele táplálni. Készítéséhez
pedig egységnyi friss trágyát tízszeres mennyiségű
vízzel kell összekeverni. Ezt tartsuk minél melegebb
helyen egy-három hétig, hogy valósággal erjedésnek
induljon. Az így kapott oldat vízzel tízszeresére
hígítva használható a növények
tápoldatozásához, egyszerűen kannából
kiöntözve. Literenként egy-egy gramm nitrogén,
foszfor és kálium műtrágyával kiegészítve
még hatásosabb lehet.
A műtrágyából készült tápoldat
használatának sikerét befolyásolja a hozzá
használt víz minősége. Tápoldat készítéshez
használható minden víz, a túl kemény
és az olajjal vagy más idegen anyaggal szennyezett víz
kivételével. Mivel a műtrágyák langyos
vízben oldódnak könnyebben, melegítsük 22-25
fokosra a vizet. Tápoldat készítéséhez
különösen alkalmas a vegyi hatásoknak ellenálló
kis műanyag vödör.
A műtrágyák közül a sok meszet tartalmazó
pétisó és a klórt is tartalmazó kálisó
kivételével bármelyikből készíthetünk
tápoldatot. A kénsavas ammóniák az ammóniumnitrát
és a karbamid a bennük lévő sok nitrogén
miatt főként a levelek fejlődését
segítik, a nagy foszfortartalmú szuperfoszfát pedig
a virágzást serkenti. Bármelyiket is használjuk,
egy liter vízben legfeljebb fél dekát oldjunk fel
belőle.
Még előnyösebb az összes makroelemet és
mikroelemet is tartalmazó úgynevezett tápsókat,
műtrágyakeverékeket használni. Ezek a kereskedelemben
készen kaphatók, különféle márka-,
illetve fantázianeveken és változó választékban.
Valamennyi növény számára alkalmas a Wopil
tápsó, akárcsak a Volldünger műtrágya.
Belőlük négyezrelékes töménységű
oldatot készítsünk: négy mokkáskanálnyi
mennyiségüket oldjuk fel egy liter vízben. A már
régebben elterjedt Fónikát kétezrelékes
töménységben is használhatjuk. A Florasca virágföld-keverékhez
háromféle minőségben Florasca A, Florasca B
és Florasca C elnevezésű tápsó-oldat
való. Belőlük is kettő-négy ezrelék
töménységű oldatot készítsünk.
Vitaflór-oldat változatokból viszont növényigény
szerint lehet választani.
Magunk is összeállíthatunk a kapható anyagokból
jól használható tápsót, többek
között 18 g kénsavas ammónia, 21 g szuperfoszfát,
10 g kénsavas kálium és 10 g magnézium-karbonát
összekeverésével. Ez 10 liter vízben feloldva
közvetlenül felhasználható.
Legjobb olyan törzsoldatot készíteni a tápsókeverékből,
amely tízszeresére hígítva használható
fel. A törzsoldat és a tápoldat sötét színű,
jól zárható üvegben vagy műanyag flakonban
hűvös, sötét helyen akár évekig tárolható.
Használat előtt mindig fel kell rázni. A por vagy
szilárd alakú tápsókeveréket a műtrágyákkal
együtt szintén hűvös, száraz helyen tartsuk
széles szájnyílású, egyértelmű
felirattal ellátott, tökéletesen lezárható
üvegedényben.
Ha a növények talaja száraz lenne, a tápoldatozás
előtt egy kevés öntözővízzel okvetlenül
nyirkosítsuk meg, különben a gyökérzet még
a megfelelő töménységben elkészített
és nem túladagolt tápoldattól is károsodhat,
"megéghet". Ne legyen alacsonyabb hőfokú a tápoldat,
mint annak a helyiségnek a hőmérséklete, ahol
a növények vannak.
Alkalmanként csak annyit adagoljunk a tápoldatból,
amennyi még gyorsan beivódik. A növények új,
zsenge hajtásrészeire és virágaira ne kerüljön
tápoldat! A tökéletlen oldódás miatt visszamaradó
üledékből nem juthat a növényekre!
Táplálási tudnivalók
Szobanövényeink a cserepükben lévő földből, földkeverékből vagy egyéb ültetőanyagból veszik fel a növekedéshez és a virágbontáshoz szükséges tápanyagok nagy részét. A tápanyag szolgáltató föld menynyisége azonban a növények méretéhez képest viszonylag csekély, és minél erőteljesebben fejlődnek a növények, annál hamarabb kimeríthetik annak tápanyagkészletét. Ha pedig a rendelkezésre álló tápanyag csökken, a növények fejlődése is lelassul és tápanyaghiány tünetek mutatkozhatnak. Ez főképpen a tavaszi időszakokban gyakori, mert a növények ekkor a kedvező hő- és fényviszonyok hatására, megfelelő öntözés mellett, erőteljesen növekedhetnek, ami gyors tápanyag-felhasználással jár.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!
Szólj hozzá a cikkhez!
Be kell jelentkezned,
hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.