Friss fűszerek helyben

Semmilyen fűszernövény nem lehet frissebb, mint az, amelyet saját magunk nevelünk és szedünk le. Ilyen módon lehetnek leginkább kéznél is, ha szükségesek. Bármelyik fűszer-növény frissen szedve sokkal ízletesebb, mint a száraz, mert aromája erősebb és vitaminokban is gazdagabb. A szakácsművészet ezen kellékei amellett, hogy hasznosak, érdekesek és mutatósak lehetnek dísznövényként is. Kertben is jól nevelkednek. Itt még kis foltnyi is elég lehet belőlük, akár másféle, hozzájuk illő növények társaként vagy azok szomszédságában.

Az apró fűszeres kert sem nélkülözheti a rozmaringot. Levágott és előzetesen homokban meggyökereztetett arasznyi hosszúságú hajtásdarabjaival, még inkább cserépben előnevelt kisebb-nagyobb példányaival telepíthető meg. Napos helyen és nem túl laza földben nevelkedik azután igazán jól.
Tőosztással szaporítható (többtövűvé válása) után a citromfű, a borsmenta, a zsálya, a tárkony, a kakukkfű vagy a metélőhagyma is. Meglévő töveik több részre bontással ültethetők be a nyirkos földbe, továbbnevelésre, kis arasznyi távolságokra.
Kis petrezselyemgyökerekből és apró zellergumókból is legalább egy-kettőt lehet elültetni két-három ujjnyi távolságokra egymástól, hogy jól elférjenek és a csúcsrészük mintegy centiméternyire álljon ki a földből. Ezekből rendszeres öntözés mellett elég meleg helyen, ugyanis szintén hamar lesz szedhető zöld. Ha pedig már kimerültek, és megcsappan a levélhozamuk, újabbakkal cserélhetők.
A kerti kapor vetése két-három hetes időközökben, több alkalommal megismételhető, hogy sokáig folyamatosan legyen belőle friss, szedhető növény. Az a fontos csak, hogy a kikelésüket követően két-három ujjnyira ritkítsuk meg őket, hogy ne akadályozzák egymás fejlődését.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos

Címkék: fűszer

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Regrow azaz újratermesztés

Az újrahasznosítás ötlete elérte már a hobbikertészetet is. Ennek lényege, hogy egy amúgy konyhai szempontból hulladéknak számító növényi részből újra fogyasztásra alkalmas növényt növesztünk....


Aromazáró tárolás a konyhában

Ételeink ízét a fűszerek adják, emellett gyógyhatásukkal sokszor hozzájárulnak az emésztéssel kapcsolatos élettani folyamatok működéséhez. A fűszerek íz-, és zamatanyagait sokféle kémiai anyag...