Dísznövények honosítása

A virágüzletben vásárolt, ajándéknak szánt vagy kapott cserepes virágokat, dísznövényeket a tartós virulásuk, jó továbbélésük érdekében már hazaérésig is óvni kell, nehogy hideg időben, szélben megfázzanak, túlhűljenek. Az egyrétegű selyempapírba csomagolás inkább csak dísz, mintsem hatásos védőburkolat zord időben.

Még kevésbé az, a különben látványos kristályfólia csomagolás (1/a, 1/b). Némi biztonságot a két- de inkább a többrétegű csomagolás nyújthat. Különösen jó, ha a papírborításra műanyag fóliapalást is kerül, mert ez a váratlanul feltámadó hideg légáramlatnak, a hevesebb légmozgásoknak is útját állja, és az esőtől is véd. A virágos vagy levelével díszítő cserepes növénnyel legjobb a lehető legkevesebbet a szabadban tartózkodni, célszerű mielőbb védett helyre juttatni. Gépkocsi csomagtartója sem nyújthat mindig elegendő védelmet hideg időben, hosszú úton. A kocsibelső is csak folyamatosan fűtve megfelelő növények szállításához. A növények ide-oda zötykölődését is el kell kerülni, és a huzattól védett helyet kell választani számukra.
A szabadból a lakásba kerülő cserepes virág, dísznövény egy ideig még hűvös helyiségben maradjon. Itt fokozatosan melegedhet fel, ha már erősen le is hűlt. Különben a nagyfokú és hirtelen hőmérsékletváltozás szinte sokkszerűen éri az áthűlt növényt, ami végzetes lehet számára. Ezért nem tanácsos azonnal kibontani burkolóanyagából a kinti hőmérsékletről meleg helyiségbe került cserepes növényt sem (2/a).
Vendéglátáskor a kölcsönös üdvözlések alatt egy ideig elterelődik az ajándék átadásáról a figyelem, így a későn kicsomagolt cserepes növénynél esetleg elkerülhető hősokk (2/b).
A megkapott cserepes virágot amint lehetséges ajánlatos teljesen megszabadítani csomagolóanyagától. Még a gyakran alkalmazott krepp-papír, celofán se maradjon rajta tartósan.
Mind nagyobb számban nevelik a cserepes virágokat és levéldísznövényeket olyan földkeverékben melyek jelentős része jó nedvességtartó, többnyire tőzeg. Ezekről csak víztartalmukat veszítve derül ki, hogy bő vízmennyiséggel átnyirkosító rostos tőzegtartamúak. Ezért mindig meg kell győződni arról, hogy kíván-e a cserépben kapott növény azonnal egy alapos beöntözést.
Még nagyobb figyelmet kívánnak e tekintetben, a nagy cserépben vagy műanyag edényben, ládában lévő növényóriások. A közös tartóedénybe, növénytálba (3) ültetett kompozíciók mielőbbi jó vízellátásáról sem szabad megfeledkezni. Esetleges kiszáradásukkor nem a szokott módon, felülről öntözve, hanem inkább vízkivezető nyílással ellátott tartóedényükkel együtt vízbe merítve (2/c), felszívatva nedvesíthetők át újra a legjobban. A továbbiakban persze gondosan kell őket öntözni!
Indokolt óvatosság az elkülönítés is, amikor egy új növényszerzemény fertőzöttségének akár csak a gyanúja is felmerül. A legjobb, ha elkülönítetten marad legalább egy-két héten át mialatt esetleges fertőzöttségének tünetei megmutatkoznak. Csakis akkor kerüljön a már meglévő növények közé, ha egészségességéről meggyőződtünk, illetve az esetleges fertőzöttségét a megfelelő kezeléssel sikerült orvosolni.
Táplálásra is szükség lehet már kezdettől fogva, akár folyamatos tápoldatozással (4), táprudas, vagy lombtrágyázással, ha erre az ültetőanyaguk tápanyagkészletének megcsappanása vagy kimerülése miatt rászorulnak. Ez azért sem hanyagolható el, mert a kertészeknél nevelési idejük alatt többnyire a rendszeres jó tápanyagellátáshoz szoktak hozzá.
Párahiány miatt lankadni kezdő növényszerzeményünket az új helyén legalább pár napig még áttetsző, vékony, csak felül nyitott műanyag fólia köpenyben érdemes tartani (5). Ha ennek megfelelő a csomagolása, benne is hagyható akár több napon át.
Egy új cserepes virág vagy levéldísznövény megérdemli ezt a többletgondoskodást. Így általában képes alkalmazkodni új környezetéhez és szépen tovább is fejlődik majd.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dísznövény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tápanyag-utánpótlás és permet-koktélok

A szobai és kerti növényeink megfelelő tápanyagellátásával akár 20-25 százalékos termésnövekedést érhetünk el, emellett dísznövényeink jobban fejlődnek, magasabb díszítő-értékük lesz, és a...


Szobanövények az otthonunkban

A téli időszakban a kertbarátok leginkább szobanövényeik gondozásában tudják kiélni szenvedélyüket, hiszen a kert ilyenkor pihen, és várja a tavaszt. Néhány alapigazságot betartva szép kis...