SDS plus fúrókalapácsok új generációja

2014-03-27 10:00:44 | Módosítva: 2014-03-27 10:07:22

Az építőiparban dolgozó szakemberek talán legfontosabb és nélkülözhetetlen gépe az sds plus befogású fúrókalapács. Legyen az víz-, gáz-, fűtés-, villany- és még sorolhatnánk, hogy milyen szerelő, biztos, hogy szerszámos dobozában van egy ilyen gép valamelyik neves márkától.


Mitől jobb, mit a többi?

Magyarországon a Hitachi építőipari és az akkumulátoros gépei mellett ebben a kategóriában is az egyik legjobb gépet, a három funkciós DH24PC3 típusút forgalmazta idáig. Mitől volt jó, vagy jobb, mint a többi? Az egész napos munkákhoz a gépválasztásnál két paramétert kell figyelembe venni: a gép tömegét és az ütőenergiáját. Mivel ezek szorosan összetartozó értékek, mondhatnánk ezek hányadosát. Nagyon fontos, hogy a felhasználó milyen tömegű gépet tart kézben órákon keresztül, így világos, hogy minél könnyebb, annál kevésbé fárasztó a munka, azonban az is lényeges, hogy milyen gyorsan tud kifúrni egy-egy furatot. Ez az az arány, amit a Hitachi nagyon eltalált, hiszen egy 2,4 kg tömegű gépből 3,2 J ütőenergiát tudott kihozni. A fejlesztőknek tehát fel volt adva a lecke, hogy fejlesszék tovább a gépcsaládot, legyen még tartósabb, de úgy, hogy ez az arány ne változzon.


Hogy minden igényt ki lehessen elégíteni, hat új gépet sikerült kifejleszteni. Háromnak fúró és fúrókalapács üzemmódja van (DH24PG, DH26PB és DH28PBY), másik három pedig ezen felül vésni is tud (DH24PH, DH26PC és DH28PCY), ráadásul mindkét kategóriában van egy-egy, ami rezgéscsillapított.

A fejlesztés során átalakították a teljes ütőmechanizmus szerkezetét, megnövelték az ütőtest átmérőjét, megváltoztatták a formáját és a tömítését. Szintén átalakították a dugattyút és a légcsatornát, megszüntették a légáteresztő furatot, ezáltal egy erősebb légtompítású, így nagyobb ütőenergiát adó, az O-gyűrűt és a dugattyút, valamint a motort is kímélő ütőszerkezetet kaptak. Ennek a kiszolgálását biztosítja az alsó tengely, aminek a régi perselyezését átcsapágyazták, így az stabilabbá, tartósabbá, és nem utolsó sorban – a súrlódás minimalizálása miatt – kevésbé melegedővé vált. Minden új modell a megfelelő réginél 2 mm-rel nagyobb átmérőjű fúrók használatát teszi lehetővé, tehát míg betonba a régi DH24PC3-mal maximum 24 mm-es fúrót lehetett használni, addig az újjal 26 mm-est (DH26PC).


Két modellt (DH28PBY és DH28PCY) dinamikus rezgéscsillapítással láttak el. A gépek valamivel drágábbak, mint a rezgéscsillapítás nélküliek, de ez az egyszer megfizetett vételár hol van az egészségünk értékéhez képest? A Hitachi a nagyon hatásos UVP rezgéscsillapító rendszerük továbbfejlesztett változatával szerelte ezeket a gépeket. A gép tengelyvonalában elhelyezkedő súlyt egy laprugó tartja a gépre ható mozgással ellentétes irányú ingamozgásban. A rugó rögzítése természetesen a gépben van, de az ingamozgás eredő erőinek metszéspontja, azaz a súly forgáspontja a géptesten kívülre esik. Ez a dinamikus rezgés.


Minden gép funkcióválasztó gombja a gép aljáról az oldalára került, így egyszerűbben állítható, és munka közben is jól látható az éppen aktuális beállítás. Már csak hab a tortán, hogy a dizájn is megszépült, a burkolat anyaga is puhább és valamivel komfortosabb lett, így bátran kijelenthető, hogy nem csak egy nagyon jó és megbízható gépcsalád jött ki a Hitachi gyártósoraiból, de egy nagyon kényelmes és felettébb szép is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csősajtolásos csatornaépítés

Az Élőduna projekt keretében a főváros több pontján tehermentesítő gyűjtőcsatornák építése zajlik csősajtolásos eljárással. A metróépítéshez hasonló technológia érdekességei bizonyára érdekli...


Lépcsősfúró

A feladat: vékony acéllemezben kell kör keresztmetszetű lyukat készíteni. Nézzük meg, mivel oldható meg ez a legegyszerűbben és legpontosabban.