Kress faltörő

Furcsa összetétel a Kress APH 240 típusú pneumatikus fúrókalapácsa. Az alapgépet kézbe véve azt gondolnánk, hogy valamelyik hálózati fúrókalapácsot tartjuk, még a Kress közismert gyorscsatlakozójának is ott a helye a markolat végében. A hálózati csatlakozó azonban (természetesen) nem dugható a készülékbe - szerencsére - mert ide egy 24 V-os, 1,2 Ah-ás NiCd akku csatlakoztatható. A hatalmas méretű áramforrás egy csapásra megváltoztatja az összképet. A könnyű kis fúróból tekintélyes fúrókalapács válik; kinézetében, súlyában, használhatóságban egyaránt.

300 W-os motorteljesítménye akkus géphez képest kimondottan nagy. SDS-Plus tokmányába a szabványos ütvefúró szárak foghatók be, de a konstruktőrök törekedtek arra, hogy a gép minél univerzálisabb legyen, ezért ugyanebbe a tokmányba más tartozékok is illenek. Az átkötő elem egy csavarozó adapter, melynek kívülre eső szárrésze menetes, ugyanakkor a csavarbehajtó bit is belehelyezhető. A menetes részre hagyományos fogaskoszorús és gyorsbefogó tokmány egyaránt felhajtható, mindkettő 13 mm-es fúrók, illetve más meghajtó tengelyek befogására alkalmas.
Így máris sokkal többről van szó, mint egy pneumatikus fúrókalapácsról, hiszen a nagy teljesítmény és nyomaték egyéb szerszámok meghajtására is alkalmassá teszik. 43 mm átmérőjű euronormás nyakrésze - ide csatlakozik a pótfogantyú - még a gép rögzítésére is megfelelő. Ezt a befogási lehetőséget a barkácsolók szívesen használják, igaz az APH 240-nél hiányzik egy fontos elem, a kapcsológomb rögzítésének lehetősége.
A pneumatikus ütőmű természetesen kikapcsolható, sőt a ki-be kapcsolás akár menet közben is történhet. Ezen kívül már csak a kapcsológomb és egy fordulatirány-váltó található a gépen, de ennyi éppen elegendő is. A fordulatszám-szabályozás - a Kress gépeknél megszokott módon - nagyon finoman működik; gyakorlatilag a 0-tól a maximális 1000 F/percig egyenletes és folyamatos. Az ütőmű ütésszáma is függ a fordulatszámtól, a maximális fordulathoz percenként 4400, 2 J erejű ütés párosul, ami igen nagy energiát jelent, és hatékony ütvefúrást eredményez betonban és terméskövekben is.
A nagy nyomatékú, lassú fordulatszámú gép tehát elsősorban a nagy teljesítményű ütvefúrásra való, ami akkumulátoros megoldással különlegesnek számít. Az említett tartozékokkal kiegészítve azonban felhasználása univerzálissá tehető; sima fúrásra, csavarozásra, keverésre, szerszámtartozékok meghajtására egyaránt alkalmas. Professzionális színvonalú gépről van szó, melynek az ára is ennek megfelelő, százezer forint körüli.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fúrókalapács, fúró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magfúró, koronafúró

A magfúró (koronafúró) egy lezárt acél cső, aminek palástjának az egyik végére (élére) az esetek túlnyomó többségében kemény ezüstforrasztásos technikával, átmérőtől függő számú gyémánt darabkát...


Fúrószárak és fúrókoronák

A betonfúrásra alkalmas keményfém-lapkás fúrószáraknak rendszerint nincs éle. A fúróhegy nem forgácsol, hanem inkább "bont" a folyamatos kalapálás hatására. Van azonban olyan típus is, amelynek...