Casals szalagcsiszoló, gérvágó, fúrókalapács

Szerszámbazárunk egyre bővülő választékában több Casals szerszámgép is található. Ezek közül igyekszünk mindegyiket alaposabban megismerni, és egyedi kvalitásaikról saját próbáink során is meggyőződni. Az alábbiakban három gépet mutatunk be részletesebben, hogy ezzel is megkönnyítsük olvasóink és remélhetően egyben vásárlóink választási lehetőségeit. Közülük kettő gépajánlatunkban eddig is szerepelt, a harmadik pedig egy Casals gépújdonság.

VLB 75 szalagcsiszoló

A Casals cég csiszológépei között ez a leghatékonyabb, nagy felületek finomítására szolgáló szalagcsiszoló. Elég súlyos egyéniség, hiszen a gép 5,4 kg-ot nyom, ám ez munka közben bizonyos szempontból előnyös is, hiszen külön erőráhatás nélkül lehet vele dolgozni, csak irányítani kell. A felvett teljesítménye is ennek megfelelő, 800 W. Motorja a végtelenített csiszolószalagot a szokásos módon, bordásszíjjal, lassító áttételen keresztül hajtja meg, ami a csiszolószalagnak terhelés nélkül 340 m/perc sebességet biztosít. A motor fordulatszáma nem változtatható, erre csak az egyébként azonos műszaki paraméterekkel bíró, de elektronikus fordulatszabályozóval ellátott VLB 75 E képes.
A szalagcsiszolóhoz a szokásos 75x533 mm-es végtelenített csiszolószalagok bármelyike használható, s a már megszokott módon, az első, szabadonfutó feszítőhenger hátrahúzásával pillanatok alatt lecserélhető. Ehhez csak a szalagfeszítő karját kell kifordítani alaphelyzetéből, és a szalag máris könnyen lehúzható a vezetőhengerekről. A korrekt szalagfutást egy rugóval előfeszített szabályozó csavarral lehet beállítani az első hengeren. Munkára csak a már teljes fordulatszámmal működő gépet lehet használni. A gép porelszívó rendszerű, a csiszolóport egy leemelhető porzsák gyűjti össze, s a porzsák üríthető. Kipróbálásakor elsőre mindjárt két dolog is kiderült. Az első, hogy a gép remek hatásfokkal dolgozik, és valóban csak irányítani kell. Így még a széles és érdesen szálkás fafelületeket is egyenletesen és gyorsan lehet a géppel lecsiszolni. Erővel viszont a csiszolás mértéke nem növelhető jelentősen, mert ez a gépet jelentősen megterheli. Használat közben a szalag felületét nem árt gyakorta kefével megszabadítani a szemcsék közé tapadt portól, így a lemunkálás hatékonyabb lesz, s közben a gép is pihen. Ezt különösen festett-, vagy puhafa anyagok csiszolásakor célszerű megejteni. A géppel természetesen közel vízszintes felületeken ajánlott dolgozni.

VTR 205 asztali gérvágó fűrész

Barkács célokra készült, mondhatni univerzális darabológép a Casals gérvágója, amely a megmunkálandó anyagokhoz való tárcsák felszerelését követően fa, alumínium, és PVC anyagok, idomok különféle szögben történő méretre szabására alkalmas. A felfogható tárcsák tengelyfurata 30 mm, külső átmérőjük pedig 210 mm. A gépre eredetileg keményfémlapkás, 210 mm átmérőjű fűrésztárcsa van felfogva, ám Casals, Freud, Stayer, DeWalt és Femi gyártású, alumínium vágására alkalmas tárcsák is felfoghatók a gérvágóra.
A gép meghajtómotorja 1010 W-os, üresjárati fordulatszáma 4800 f/p. A motoregységet használaton kívül alsó állásban egy csappantyú rögzíti, melynek kihúzása után a rugós előfeszítés hatására felső állásba emelkedik. A vágótárcsa teljesen tokozott, alsó védőburkolata a motoregység lehúzásával automatikusan felemelkedik, de csak miután a reteszelőgombot benyomtuk. A felső burkolatra porszívó csatlakoztatható, amivel hatásos porelszívás hozható létre. Vágáskor előbb a motort kell bekapcsolni, majd a biztonsági kioldógomb benyomását követően lehet a motoregységet lenyomva vágásra használni. A gépfej 90-45° között állítható, amit a hátsó szögskála alapján, egy karral lehet rögzíteni.
A gép munkaasztalasztala alumínium öntvény, 90°-ban elforgatható, mégpedig 5°-onként arretálva. A megmunkálandó anyagot fém vezetőlap támasztja meg, amelynek két szorítócsavarja az asztalt beállított helyzetében rögzíti. A vízszintes síkú, szögben történő vágásokhoz szükséges beállítóskálát a műanyag talpon közvetlenül a munkaasztal palástja mellett helyezték el. A műanyag talp alulról sűrű bordázással megerősített darab, és felfogó csavarokkal asztalra is erősíthető, ám a gérvágó 3,2 kg-os önsúlya miatt erre csak indokolt esetben van szükség, viszont még nem olyan nehéz, hogy szállítása nehézkes legyen. Az átvágási mélységek a beállítás szögétől függően változnak, merőleges vágásoknál 55x120; 45°-os vágás esetén 55x70 és 45°-ban megdöntött tárcsával - 90°-os daraboláskor - 30x120 mm-es anyagot képes átvágni.
Természetesen első dolgunk a 45°-os gérvágás pontosságának kipróbálása volt, a gérvágó jelesre vizsgázott. A leszabott darabokat derékszögű sarokszorítóba fogva ellenőriztük. A vágott felületek kellően simák, jól illeszkednek. Mivel a gép teljesítménye 1010 W erőlködés nélkül vágta át a testesebb faanyagokat is. Jó masina, folyamatos üzemre ugyan nem alkalmas, de szakaszosan végzett darabolási munkákra kiválóan megfelel.

VMP 650 elektropneumatikus fúró-véső kalapács

A Casals ezen gépe újdonságnak számít, s három funkció ellátására is alkalmas. Ha kell fúr, fúrókalapácsként is használható, sőt vésési munkákra is megfelel, és az ehhez szükséges főbb szerszámokat is tartalmazza a készlet. Motorja 650 W-os, s fogaskerék áttétellel lecsökkentett üresjárati fordulatszáma 0-1000 f/p között elektronikusan szabályozható. A szerszámgép ütőereje 3,3 J, ezért igen hatékony véséskor, vagy ütvefúráskor, tekintettel a fordulatszámmal arányosan, 0-2500 között változó ütésszámra.
A gépen SDS-plusz tokmány van, ami megkönnyíti a szerszámok gyors cseréjét, normál fúráshoz az SDS tokmányba egy fogaskoszorús tokmányt is be lehet fogni, amelybe max. 13 mm átmérőig csigafúrók és központos fafúrók rögzíthetők. A különböző munkafunkciókat két kapcsolóval lehet beállítani. Az egyik a tengelyforgást, a másik az ütőművet kapcsolja ki-be. Ez eleinte talán kicsit szokatlan, de rövid használat után már nem az. Az egyébként testes, 3,5 kg összsúlyú gép kétkezes használatra való, véséskor a súlya jelentősen csökkenti kezünk és csuklóink terhelését. A gép erőtartaléka minden feladathoz bőséges, ám inkább javító iparos, mint barkácsoló kezébe való, aki ki tudja használni a gépben rejlő lehetőségeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...