Csapbetétek és javításuk

Egy háztartásban mindig akad javítani való, amelyek többnyire kevés munkát igényelnek, és addig halaszthatók, ameddig nagyobb bajt nem okoznak. Ilyenek pl. a "vizes ügyeink". Ha a csap csöpög, még nincs nagy baj, ám ha nyitás közben berzenkedve zakatolni kezd, az már nagyon idegesítő, mint ahogyan az egyre ritkább sugárpásztát adó kézi zuhanyozó is. A csöpögő csap alattomosan "ivós fajta", ez viszont a vízszámlán jelentkezik külön tételként. Sok liter víz folyik el így, szinte észrevétlenül. Az ilyen hibákért szerelőt hívni nem célszerű, hiszen csak a kiszállás költsége legalább két ezresbe kerül. A csapjavítás azonban nem ördöngösség, a szükséges alkatrészek sem drágák, jó esetben alig tíz percnyi munka a javításuk. Ezt pedig az alábbi néhány fogással szeretnénk megkönnyíteni olvasóink számára.

2Először is azt kell kiókumlálnunk, hogy miként juthatunk a csap belsejébe. A csepegést okozó gyakori hibát - köztudottan - ugyanis a szeleptányér gumitömítésének a deformációja okozza, ami a csap belsejében van. Cseréjéhez tehát előbb ki kell szerelnünk a csapbetétet, de csak a szakaszoló- más néven sarokcsap teljes elzárása után. A javításhoz előbb a csap forgatógombját kell eltávolítani a tengelyről. A gombot csak a régebbi csapokon volt szokás csavarral felerősíteni, amit egy bepattintható takarósapka alatt találhatunk. Ezt kés hegyével könnyű a helyéből kimozdítani (1). Ha a sapka közben megsérül, sebaj, pár forintért újjal pótolhatjuk. A korszerűbb csapokon viszont már ötletesebben, a takarósapkát helyettesítő hosszú csapos műanyag betét rögzíti a csaptengelyre. A gombot elfordulás ellen kívül-belül recézett hüvely biztosítja (2).
6Hasonló kialakítású az egyszerűen csak a csaptengelyre húzható gomb, amely ugyancsak kívül-belül recézett menesztő betéttel szorul a csaptengely végére, és e betétek hasított gömbfeje, vagy peremes nyaka rögzíti helyére a gombot (3). Az ilyen forgató gombok oldalirányban kissé mozognak, a takarósapkájuk viszont nem távolítható el, mert komoly sérülés nélkül nem lehet alájuk nyúlni, de erre nincs is szükség. A gombot előbb próbáljuk marokra fogva felfelé lehúzni a csaptengelyről. Ha csavaros rögzítésű, akkor meg sem fog moccanni, legfeljebb - ha laza a lefogó csavarja - kotyogni fog.
A sapka alatti rögzítőcsavar kihajtása után (4) már lehúzhatjuk a csapszárról. Ha a gomb rápattintós, akkor egy erőteljesebb húzással könnyen lejön a csapszárról.
7 A csepegést okozhatja az is, ha erős megcsavarás miatt a recés betét belső hornyait a csaptengely "ledarálta", és cseréjekor nem a megfelelő méretű betét került a helyére. Az energikusan megforgatott a gomb ez esetben "megszaladhat" a szelepszáron. Jól működő csapokon ugyan ez is elég lenne a záráshoz, ám egy kopottabb csapbetétnél már nagyobb erő szükséges a teljes záráshoz, amit a lazán csatlakozó, mondhatni "nyomatékhatárolós" gomb nem tesz lehetővé. A gombok is eltérő anyagúak. Az olcsó krómozott műanyagok recés illesztő hüvelye könnyen elhasadhat, ilyenkor hiába szorítjuk meg a rögzítőcsavarját, mozogni fog, majd meg is szalad, ha lemorzsolódnak hüvelyének recéi. Az ilyen hibákat új gomb és megfelelő recés közbetét cseréjével gyorsan orvosolhatjuk, mivel minden alkatrész beszerezhető a szerelvény szaküzletekben.
8Amint a gombot leemeltük a helyéről, hozzáférhetünk a csapbetéthez. Kicsavarásához állítható, párhuzam pofás szerelőkulcsot érdemes használnunk, a hagyományos vízpumpa-, vagy csőfogót jobb elfelejteni, mert maradandó sérüléseket okozhat a csapon. A betétet hajtsuk ki (5), és vizsgáljuk meg a szeleptányér gumitömítését. Kopottságára a felületébe mélyedő horonygyűrűből következtethetünk. E tömítések - akár a csapbetétek - igen különbözőek lehetnek. Van, amelyiket anya, kúpos végű csap, vagy a szeleptányér pereme rögzít. A szeleptányér feletti hengeres hüvely "O"-gyűrűje a felül levő menesztő részt mentesíti a víztől, és a menetes csaptengely nyakán is van egy kis "O"-gyűrű (6). Ha a szeleptányéron gumit cserélünk, a körkörös tömítéseket is vizsgáljuk meg, mert ezek is kopnak. Ezekhez az alkatrészekhez azonban csak a csaptengelyt rögzítő rugós alátét, vagy patent szem eltávolítása (7) és a csaptengely kinyomása után (8) férhetünk hozzá. Kiszerelés után vizsgálhatjuk meg a kopottságukat. Ha a csaptengellyel, illetve a betéttesttel érintkező belső, külső oldalukon lap van, cserére szorulnak.
9 Visszaszerelésük előtt minden alkatrészt kenjünk be vízálló tömítő- és csúsztatást segítő szilikonzsírral. A tömítések cseréjét követően a betétet szereljük össze, de visszaszerelése előtt pillantsunk a csaptest belsejébe is, nevezetesen a szelepülésre. Ha a felülete rovátkás, rücskös, akkor felújításra szorul. Ehhez speciális, ám univerzálisan használható szelepülés maró készlet szükséges. A szár végére különböző átmérőjű marótárcsákat foghatunk fel - a szelepülés méretéhez igazodóan - majd a maró menetes központosító hüvelyével a csaptestbe hajtva simára marhatjuk a szelepülés felületét (9). Ezt követően már visszaszerelhetjük a csapbetétet, s ellenőrizhetjük a csepegés-mentességét.
Ha a csepegés nem szűnik meg, egy betétcserét (ún. szelepfelsőrész) követően biztosan célt érünk. Megvásárlásához mindig vigyük magunkkal a régi betétet, mert így biztosan a megfelelő méretűt és fajtát vásárolhatjuk meg. A betétek terén akadnak újdonságok is, pl. a teljesen műanyagból készült szelep, amelynek magas gumi gyűrűjét felül kis tányér zárja le (10), alul pedig a csapház szelepülésére fekszik rá a csapba csavarását követően. Újdonság a kerámiatárcsás csapbetét is, amely 90 fokos elfordítás mellett biztosítja a teljes vízátfolyást (11). Méretük is különféle, de a szokványos csaptestekbe beszerelhetők, ha a szelepülésük és magasságuk megfelelő a saját csapunkhoz.
11A tömítésekből ajánlatos többet is beszerezni a szerelvény szaküzletekben, mert itt pár forintért megvásárolhatjuk az összes szükséges méretű tömítést. A tömítő egységcsomagok viszonylag drágák, és akadhat a tömítések között számunkra szükségtelen méretű is. A szaküzletekben csak azt vegyük meg, amire szükségünk van, de abból többet is, hogy legyen tartalékunk a későbbi javításokhoz. Ne feledkezzünk el a szilikonzsírról sem, mert hatása nagyon előnyös a csapok használatakor.
S ha már úgyis szétszedtük a csapot, egyúttal szabadítsuk meg a rejtett helyeken kicsapódott vízkőlerakódásoktól is. Hajtsuk le a gyöngyöző betétjüket (12), áztassuk be vízkőoldószerbe, és a szitabetétet is tisztítsuk meg teljesen. A lerakódások ugyanis csökkentik az átfolyó víz mennyiségét. Ezt egyébként legalább háromhavonta célszerű elvégeznünk, mert a kemény víz miatt enynyi idő alatt újra "befutja" őket a vízkőréteg. Ez a kézi zuhanyfejekre is igaz, és ha nagyon eltömődtek a lyukai, a lecsökkent vízátbocsátó képességük miatt pl. a gázbojler nem is gyújt be. Ezt csak rendszeres vízkőmentesítéssel végezhetjük el.
13Végül még egy tipp. Régebben a szerelők nagy előszeretettel építették vízvezetékrendszerekbe a golyós csapokat. Ezek gyakran használatosak ma is pl. WC öblítő-, vagy mosógép szakaszoló csapjaként, s mivel ezek sem örökéletűek, néha javítani is kell őket. Betétjeik cserélhetők, így a csapfedél eltávolítása után az egész betét kiemelhető (13). Kellő tisztítás és a golyót körbefogó betétek, a tengely nyak-, és a fedél "O"-gyűrű tömítésének a cseréje, valamint a mozgó alkatrészek letisztítása, bezsírozása után megszüntethetjük az ilyen csapok szivárgását is. Ám azt, hogy milyen méretű és kivitelű a csap, és hogy van-e a javításához alkatrész, azt a csapházon levő feliratok (méret, típus) alapján a szakeladó tudja csak azonosítani, ezért ilyen javítások előtt feltétlenül informálódjunk, s csak azután fogjunk a szerelésbe.
Akármilyen csapbetét cseréjekor vigyük magunkkal a régit, és a szaküzletben kérjünk segítséget a beazonosításához. Márkás és "intelligens" csaptelepek javításához azonban ne fogjunk bele, a munkát inkább bízzuk az illetékes márkaszervizekre, mert ezeknek a gyengéit az ott dolgozók ismerik legjobban. Az általánosan használt csapok karbantartására azonban bátran vállalkozhatunk magunk is, ha kellően körültekintőek és alaposak vagyunk.
Ismertetésünk illusztrálásához felhasznált szerelvények a BE-HA Kft. szerelvényboltjának (1148 Bp., Kerepesi út 36.) bő készletéből valók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csapbetét, csepegés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Geza59 avatarja

Geza59         Csapbetétek és javításuk, amerikai módszer

Azt szeretném megtudni, hogy miért nincs elterjedve, sőtt nem is kaphato amerikai típusú (cserélhető szelepüléssel) csaptelepek Magyarországon, ahol 1 perc alatt Jóska Pista is kitudja cserélni a szelepülést ha a gumi tömítő gyűrű cseréje után is csöpög a vízcsap? Marókészlet, annak helyes használata - teljesen feleslegesen van túlkomplikálva a csöpögő vízcsap javítása ebben az országban, és tulajdonképpen ez azért is érdekes, mert az Internet jelenlétében ez szinte érthetetlen.
Itt van egy Youtube video illusztráció képpen:
http://ow.ly/5CdhQ

Kerámia csapbetétek javítása

A kerámia betétes csapok elég hosszú életűek, ám a vízkő ezeket sem kíméli. Idővel egyre nehezebben lehet a csaptelep szabályozó karjával megmozdítani, elzárás után pedig csöpögnek, mint a...