Bosch gyalu

Legutoljára tavaly februárban írtunk gyalugépről, a Bosch akkor újdonságnak számító simítógyalujáról, a PHO 16-82-ről. A közelmúltban megjelent a nagyobb testvér, a PHO 20-82, melyet ugyancsak volt alkalmunk személyesen is kipróbálni.

A 16-82-esre nem véletlenül hivatkoztunk vissza, hiszen majdnem ikertestvérekről van szó. Ha képeinken a feliratot letakarnánk, akkor nem lehetne megkülönböztetni őket. A megfogható különbség három műszaki adatban van, melyet a típusszámba is bekódoltak; a beállítható legnagyobb fogásmélység 16 mm-ről 20 mm-re nőtt. Ehhez persze nagyobb teljesítményre van szükség a meghajtó villamos-motor részéről is, ezért a 20-82-es teljesítménye 550 W-ról 680 wattra nőtt. Kissé megemelkedett a fordulatszám is (18 000-ről 19 500-fordulat/percre), és mindezek együtt természetesen a forgácsolási teljesítmény is megnövekedett.
A 2 m-ig növelhető előtolással a Bosch gyalu ugyan még mindig simítógyalunak számít, de a 4 tized milliméteres különbség több, mint gondolnánk. Ha 0-82 mm-es fogásszélességbe belefér, akkor már egyes nagyoló munkákra is alkalmassá teszi a gépet. Emellett ugyancsak használhatjuk ún. falcgyaluként, amikor az anyag szélénél dolgozva, több lépcsőben vállat gyalulunk a felületre. Ez a váll most is maximum 8 mm-es lehet; ekkor a műanyag motorház felütközik a nem gyalult felületen. A 8 mm-en belül lehetőség van a falcmélység behatárolására is. Ehhez egy külön tartozékként megvásárolható ütközőt csavarozhatunk fel a homlokrész jobb oldalára (a rajzon 1 és 2 pozíciószám jelöli). Pontosan beállítható a falcolás szélessége is, bár ehhez is külön tartozékra van szükségünk. Ennek alkatrészeit a rajzon 13-tól 17 terjedő pozíciószámok jelölik.
A kisebb és nagyobb gyalu kialakítása minden részletében azonos. A forgács a gép jobb vagy bal oldaláról is kivezethető (3), a választást egy átkapcsoló kar (6) teszi lehetővé. A fogásmélység 0,25 mm-es lépcsőkben állítható (4), a beállított mélységről pedig jól leolvasható skála tájékoztat (5). A kapcsológomb (7) szokványos, a véletlen kapcsolást reteszelő (8) akadályozza meg. A bordásszíjas hajtómű fedele (9) könnyen levehető két csavar (10) oldásával. Erre tisztításkor rendszeresen szükség van. A két oldalon élezett gyalukések (12) imbuszkulccsal fordíthatók, illetve cserélhetők, melyet a gép házába rejtettek.
Megemlítjük még, hogy a két Bosch iker másik két, nagyobb teljesítményű gyaluval képez egy teljes családot. A PHO 25-82 és a PHO 35-82 legnagyobb fogásmélysége és munkaszélessége a típusszámból kiolvasható. Mindehhez 750, illetve 850 W teljesítmény tartozik, de ezeknek a gépeknek a felépítése már teljesen eltér a kisebbektől. Később reméljük alkalmunk lesz bemutatni őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bosch, gyalu, falcolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bosch újdonságok a napenergia hasznosításban

Az energia megtakarítást célzó új beruházások, valamint a meglévő épületek felújítása során egyre gyakrabban alkalmaznak megújuló energiaforrásokat. A napkollektorok iránti növekvő érdeklődés...


Gyalupad saját kezűleg

"Profi" barkácsolók, a pályakezdő asztalos iparosok meg különösen igénylik a masszív munkaasztalt, ami még a különféle méretes alkatrészek, deszkák, staflik befogására is alkalmas. A gyalupad lenne...