Bosch gyalu

Legutoljára tavaly februárban írtunk gyalugépről, a Bosch akkor újdonságnak számító simítógyalujáról, a PHO 16-82-ről. A közelmúltban megjelent a nagyobb testvér, a PHO 20-82, melyet ugyancsak volt alkalmunk személyesen is kipróbálni.

A 16-82-esre nem véletlenül hivatkoztunk vissza, hiszen majdnem ikertestvérekről van szó. Ha képeinken a feliratot letakarnánk, akkor nem lehetne megkülönböztetni őket. A megfogható különbség három műszaki adatban van, melyet a típusszámba is bekódoltak; a beállítható legnagyobb fogásmélység 16 mm-ről 20 mm-re nőtt. Ehhez persze nagyobb teljesítményre van szükség a meghajtó villamos-motor részéről is, ezért a 20-82-es teljesítménye 550 W-ról 680 wattra nőtt. Kissé megemelkedett a fordulatszám is (18 000-ről 19 500-fordulat/percre), és mindezek együtt természetesen a forgácsolási teljesítmény is megnövekedett.
A 2 m-ig növelhető előtolással a Bosch gyalu ugyan még mindig simítógyalunak számít, de a 4 tized milliméteres különbség több, mint gondolnánk. Ha 0-82 mm-es fogásszélességbe belefér, akkor már egyes nagyoló munkákra is alkalmassá teszi a gépet. Emellett ugyancsak használhatjuk ún. falcgyaluként, amikor az anyag szélénél dolgozva, több lépcsőben vállat gyalulunk a felületre. Ez a váll most is maximum 8 mm-es lehet; ekkor a műanyag motorház felütközik a nem gyalult felületen. A 8 mm-en belül lehetőség van a falcmélység behatárolására is. Ehhez egy külön tartozékként megvásárolható ütközőt csavarozhatunk fel a homlokrész jobb oldalára (a rajzon 1 és 2 pozíciószám jelöli). Pontosan beállítható a falcolás szélessége is, bár ehhez is külön tartozékra van szükségünk. Ennek alkatrészeit a rajzon 13-tól 17 terjedő pozíciószámok jelölik.
A kisebb és nagyobb gyalu kialakítása minden részletében azonos. A forgács a gép jobb vagy bal oldaláról is kivezethető (3), a választást egy átkapcsoló kar (6) teszi lehetővé. A fogásmélység 0,25 mm-es lépcsőkben állítható (4), a beállított mélységről pedig jól leolvasható skála tájékoztat (5). A kapcsológomb (7) szokványos, a véletlen kapcsolást reteszelő (8) akadályozza meg. A bordásszíjas hajtómű fedele (9) könnyen levehető két csavar (10) oldásával. Erre tisztításkor rendszeresen szükség van. A két oldalon élezett gyalukések (12) imbuszkulccsal fordíthatók, illetve cserélhetők, melyet a gép házába rejtettek.
Megemlítjük még, hogy a két Bosch iker másik két, nagyobb teljesítményű gyaluval képez egy teljes családot. A PHO 25-82 és a PHO 35-82 legnagyobb fogásmélysége és munkaszélessége a típusszámból kiolvasható. Mindehhez 750, illetve 850 W teljesítmény tartozik, de ezeknek a gépeknek a felépítése már teljesen eltér a kisebbektől. Később reméljük alkalmunk lesz bemutatni őket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: bosch, gyalu, falcolás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Értékteremtő fűtéstechnikai megoldások a Bosch-tól

A mai technikai és gazdasági környezet felelősségteljes döntést kíván tőlünk, mivel az emelkedő energiaárak ellen csak tudatos döntésekkel védekezhetünk, ezzel növelve otthonunk értékét. Néhány...


Barkácsoljunk, de mivel?

Az építkezők és családi házban lakók közül egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy az igen drága faipari munkát, még ha egyszerűbb módon is, de megpróbálja saját maga elkészíteni, legyen szó...