fischer injekciós rögzítések

Előző év márciusában UPAT ragasztott dübelekről írtunk. Most - mikor a fischer hasonló kollekciójával találkoztunk - megállapítottuk, hogy ez a két rendszer valószínűleg azonos. Bár a flakonok felirata, az üvegpatronok jelölése eltérő, de igen meg lennénk lepve, ha a töltetben bármiféle különbség lenne. Bizonytalanságunk azért onnan marad, hogy tulajdonképpen egyiknél sem ismerjük a lényeget; a ragasztóanyagok összetételét. Ez a gyártók titka. Annyi biztos, hogy kétkomponensű műgyantaragasztókról van szó, de ezen belül azért sok különböző összetétel lehetséges.

Az injekciós - vagy ragasztott - kötésekre akkor lehet szükségünk, amikor nagy szilárdságú rögzítés a cél, de valamilyen okból a fém rögzítődübelek alkalmazása nem célszerű. Ide tartoznak mindazok az esetek, amikor az építőanyag (fal, födém) nem beton, vagy kemény kőzet.
Betonnál is szükség lehet a ragasztott rögzítésre, ha az építőanyag ún. húzott zónájában kell rögzítenünk (erről múlt év márciusában részletesen írtunk), vagy a rögzítődübel az anyag széléhez túlságosan közel kerülne, és fennállna a lerepedés, lepattanás veszélye.
A ragasztott kötésekhez a fischernek is két eltérő rendszere van. Az egyik rendszerénél a kétkomponensű ragasztóanyagot a szilikon tömítőanyagok patronához hasonló kartusban helyezik el, természetesen a komponenseket különválasztva. Az otthoni használatra alkalmasabb a kisebb (150 ml-es) kiszerelés, amelyhez bármelyik szilikonos kinyomópisztoly alkalmazható. Használat előtt viszont egy kis keverőfogantyúval a két ragasztókomponenst össze kell kevernünk. A megkevert ragasztót teljes egészében fel kell használnunk, mert ez után már megköt.
A nagyobb (345 ml-es) tubus ilyen szempontból praktikusabb; ennél a komponensek egy vékonyabb és egy vastagabb hengerben vannak elkülönítve, emiatt viszont speciális kinyomópisztoly kell hozzá, amelynél két külön dugattyú nyomja a hengereket. A ragasztóanyag összekeverése a speciális keverőcsőben történik, és mindig csak a kinyomott mennyiség keveredik össze. Itt nem szükséges megbontás után a teljes tubust elhasználnunk, de azért hónapokig nem tárolhatunk egy félig elhasznált tubust, mert az összetevők elkocsonyásodnak.
A használatuk igen egyszerű. A rendszerhez tartozó menetes rögzítőhorog számára elkészítjük a szükséges furatot, alaposan kitisztítjuk (padlónál mindenképpen érdemes porszívót használni), majd a furatba belenyomjuk a ragasztót (kis táblázatunk mutatja a szükséges töltési mennyiséget), és kézzel beleforgatjuk a rögzítőhorgot. Ez után csak ki kell várnunk a kötési időt, és a kötés terhelhető. Ennek a terhelhetőségnek az érzékeltetésére hat különböző méretű FHB rögzítőhoroghoz megadjuk a beton építőanyagnál biztonságosan garantált ún. kihúzó erőket. Látható, hogy ezek hatalmas erőket jelentenek, tehát ez a kötésmód valóban a legszilárdabb kötések létrehozásához (lépcsők, korlátok, tetőszerkezetek, konzolok stb.) alkalmas. Fontos azonban tudnunk, hogy a betonnál gyengébb építőanyagoknál ezek az értékek jelentősen csökkennek, hiszen magának az építőanyagnak a szilárdsága csökken. A ragasztóanyaggal nem csak a rendszerhez tartozó rögzítőhorog, hanem más szerkezet (pl. betonvas, állványrögzítő csavar vagy más fém alkatrész) is betonfuratba ragasztható.
Bár a más építőanyagokhoz használható ragasztóanyagok flakonja megszólalásig hasonló a fent bemutatotthoz, de összetételében a ragasztó más, és a rendszerhez kapcsolódó kiegészítő elemek alapvetően eltérnek a betonhoz használható rendszerétől.
Következő lapszámunkban ezeket, valamint a ragasztópatronos változatot mutatjuk be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


SOLAR napelemek és kollektorok rögzítése

Bármilyen rögzítésről is beszélünk a napelemes rendszereknél, a termékek legfontosabb ismertető jele az időjárás-állóság kell legyen. A stabil és megbízható szerkezetek hosszú éveken keresztül...