Stílusteremtő háromszögek

Bemutatjuk, hogy néhány egyszerű megoldással hogyan lehet egyéni stílust, karaktert adni egy lakószoba berendezésénél. Sok esetben a berendezni kívánt szoba nem szerencsés adottságú, kedvezőtlenek az arányai, méretei, funkciója. A rajzon látható nappalinak szánt helyiség például keskeny és átjáró szoba. Ilyenkor segíthet a bútorok átlós elrendezése, ami egy erőteljes formai megjelenés. A 45°-os elfordítás egy derékszögű háromszög alakzatot ad, ezután ezt megjelenítve kiegészítő bútorokon lehet harmóniát, stílust adni a helyiségnek. Az hogy milyen formai, szín, vagy textúra jegyet választunk, az egyéni ízlés és az aktuális divatirányzat függvénye is. Fontos viszont, hogy az elképzelt stílusjegy egymással harmonizáló részekből álljon össze.)
Ilyen háromszög alakzat látható a sarok TV-videó állvány esetében. A sötét elemek 19 mm-es bútorlapokból készültek, csapozással és ragasztással. A két homlok oldali színes lap 15 mm-es rétegelt falemez, cseresznye színre pácolva. A bútorlap szabászatokon a 45°-os vágást is vállalják, igaz, mindkét részt fizetni kell, de fel is használjuk. A leszabott elemeken elkészítjük a csapozási furatokat, a polctartók furatait, majd élfóliázás után a ragasztást. Ez egy ütemben történhet. Fontos, hogy az elkészült sarokállvány valóban szobasarokba kerüljön, különben az éles sarkai veszélyesek lehetnek.
Mivel a szobában szükség volt két könyvespolcra is, ezek derékszögben elfordítva lettek elhelyezve, amellyel viszont a szoba hosszú, keskeny képét lehetett optikailag befolyásolni. Ezek is házilag készültek, az elkészítés menete az előbbivel azonos. A két polc találkozásánál egy 200x5x1,5 cm-es pácolt fenyőléc látható, melynek tetején egy 20 cm átfogó méretű háromszög forma utal ismét a választott karakterre. Ez 3 mm-es rétegeltlemezből készült, hátul nyitott, 5 cm mély doboz. A hosszú pácolt léc tetejére ragasztva, majd az egész az egyik polc éléhez kis 45°-os hajlított lemez idomokkal hozzácsavarozva készült.
Ugyanezekkel a méretekkel készült egy karnis is: 200x5x1,5 cm-es pácolt léc, két végén a leírt háromszög lezárásokkal. A lécre hátulról távtartókkal lett rögzítve a hagyományos alumínium függönysín.
A stílusjegyekkel óvatosan, átgondoltan kell bánni, kerülni kell a direkt, tolakodó hangsúlyokat. (Nyilván erőltetett, drasztikus megoldás lett volna pl. háromszög alakú könyvespolcokat készíteni.) Egy falon, egy síkban nem célszerű többször a stílusjegyre utalni, inkább finom részletekkel lehet a kívánt harmóniát elérni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Lendvay Sándor

Címkék: háromszög

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyhafelújítás, konyhakorszerűsítés

Egy lakás komplex felújításának egyik legfőbb összetevője a konyha megújítása, korszerűsítése. Sajnos ez a költségekben is megmutatkozik. Egyszínvonalas konyha megvalósításának kiadása bizony...