Lapraszerelt horgász szék

A horgászok többnyire türelmes emberek, képesek naphosszat a parton állva lesni az úszó rezdüléseit. Persze ha alkalmuk nyílik rá, szívesen leülnek, ám erre csak akkor van lehetőségük, ha találnak alkalmas helyet, vagy visznek magukkal egy megfelelő széket. A szükséges pecás kellékek, botok mellett pedig talán elfér a hátizsákban még egy szétszedhető támlás szék is, amelyben kényelmesen hátradőlve várhatják a kapást. Feltéve, hogy hajlandók az elkészítésére is, mert az ötlethez mi csak a szükséges rajzot tudjuk biztosítani.

A támlás szék alapanyaga 15-18 mm vastag rétegeltlemez, amelyből 350x1500 mm-es darabra lesz szükség. Célszerű lapszabászatban méretre vágatni, és akkor az anyagot hosszában is szabassuk ketté. Az egyik lapba lyukfűrésszel vágjunk anyagvastagságnyi és 190 mm hosszú nyílást, a végétől 240 mm-re. A rés ne legyen túlságosan bő, mert ebbe kerül majd a szék lába (egyben a háttámlája is), és így túlságosan megnőhet a támla dőlésszöge. A másik darabnak a két szélét vágjuk keskenyebbre, és 450 mm hosszon vágjunk le belőle 80-80 mm széles részt. A vágási éleket és a másik darab nyílásának az éleit finom csiszolással kerekítsük le, majd próbáljuk a két darabot egymásba dugni. Ha pontosan dolgoztunk, akkor ezt akadálytalanul megtehetjük, és mindjárt ki is próbálhatjuk, hogy kényelmes-e az ülés rajta. Ha a darabok egymásba illesztésükkor kissé szorulnának, a nyílás, vagy a támla élét csiszolással korrigáljuk. A táblák élét, és különösen az ülőlapét ajánlatos erőteljesebben lekerekíteni, hogy ne vágja a combunkat.
S hogy teljesebb legyen a kényelmünk, a botok számára - a nyelük átmérőjéhez igazodó - lyukak kifúrásával tegyük lehetővé, hogy az ülőlap alatt tudjuk mindegyiket székünk lábába helyezni. Ezt is érdemes otthoni körülmények között kipróbálni, nehogy a vízparton érjen bennünket kellemetlen meglepetés. Ha minden stimmel, a két széktámlát kenjük be többször favédő lazúrral, és már a következő horgásznapon magunkkal vihetjük, ráülve áztathatjuk türelemmel botjaink zsinórját. Az biztos, hogy az összecsukható vadászszéknél, vagy a huzalvázas kis vászonszékeknél ez az ülőalkalmatosság kényelmesebb, bár az is igaz, hogy azoknál kissé nehezebb.

A nagyításhoz KLIKK ide!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: horgász, szék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Geldrick Pavel-Eugen avatarja

Geldrick Pavel-Eugen        

Horgász szék.

Akril munkapult

Akril alapú pultlapok előnye a teljesen folytonos felület. Nincsenek rések, illesztések, bármekkora méretű vagy formájú pultlapról legyen is szó. Eztaz anyagot a DuPont cég fejlesztette ki...


Kanapék

A kanapé pihenőbútor, ezért azt várjuk tőle, hogy kényelmes legyen, biztosítsa az ellazulást, megfelelően alátámassza testünket, de ne korlátozza mozgásunkat, akár olvasunk, akár beszélgetünk, akár...