Májusi vetés, és gondozása

Bár a márciusi, áprilisi hónapokban a vetések jó része megtörtént, azért maradt jónéhány virág és zöldségféle, melyek csak most kerülnek végleges helyükre.

A vetést megelőzően néhány nappal, a talajelőkészítés során a rögös, kiszáradt talajon a rögöket a talaj felszíni rétegébe kell nyomni hengerrel vagy lapogatófával. Ezt a műveletet az öntözés követi, majd pár nappal később kell a talajt a vetés mélységéig porhanyósra munkálni kapálással és a felszínt is egyengető hengerezéssel. Ha ásás után közvetlenül következne a vetés, a talajt feltétlenül tömörítenünk kell, mivel az előbújó gyököcskék a fellazult talajrészben nehezen kapaszkodnak meg, és gyorsan kiszáradnak. Magvetés során akkor optimális a talaj nedvességtartalma, ha maroknyi mennyiségű földet összenyomva, az egybemarad, de nem tapad össze, valamint víz sem csordul ki belőle, és már enyhe ujjnyomástól is szétesik. A talaj ne tartalmazzon sok tápanyagot. Főként a nitrogén és az ammónium-nitrát műtrágya lehet ártalmas, mert a magvakból kikelő fiatal növények laza szövetűekké válnak, amit később megsínylenek.
A bakhátképzés is előnyös, mivel a porhanyós felszíni réteg összehúzásával elősegíthető a talaj mielőbbi felmelegedése. A vetés módjának megválasztása igazodjon a vetésre kerülő növényféleség továbbneveléséhez.
A sorba vetés felel meg leginkább a végleges helyére vetendő növény biológiai igényeinek. A talajművelés szempontjából is ez a legelőnyösebb. A sorok kijelölése nagy terület esetén sorolóval a legegyszerűbb, mert ez nem csak a sorokat jelöli ki, de a vetőárkokat is a kedvező mélységűre mélyíti. Soroló hiányában a sorkijelölés a sorvégeken leszúrt pálcák közé kifeszített zsinór mentén a kapa megfelelő mélységű végighúzásával is megoldható. A sorba vetés takarása legegyszerűbben gereblyézéssel oldható meg.
Szórva vetés az egészen apró magvak esetében szükséges. Legjobb a simára művelt talaj felszínére minél egyenletesebben elszórni őket, majd egy lapos fával finoman ütögetve a talajba nyomkodni. Mélyebben a talajba kerülve valószínűleg ki sem kelnek. Vetésüket megkönnyíti, ha a magvakat szemcsés homokkal vagy fűrészporral összekeverjük.
A fészekbe vetés nagy térigényű növényeknél szükséges, amikor soron belül meghatározott tőtávolságokban kerülnek elvetésre a magvak. Vetés során a kapával kiemelt kapavágásnyi föld helyébe 2-5 szem magot dobva a kiemelt földet vissza kell ejteni, és a magvakra rá kell nyomni. Ha fészektrágyázást is tervezünk, akkor a fészkeket előzetesen kell elkészteni.
A vetések védelmére leginkább a szélerózió megelőzése miatt van szükség, mert e nélkül a szél a vetőmag egy részét is elhordhatja. Ennek leghatékonyabb módszere a magasabb növénysorok létesítésén és a felszín nedvesen tartásán kívül a talajtakarás. Erre papírívek, műanyag fólia vagy a talaj felszínében kaparással lazán bemunkálható szálas szalma is használható.
Kelést serkentő védőtakarás már az is, ha a magtakaró földréteg fölé vékony rétegben komposztföldet, vagy homokkal kevert földet húzunk, mely gátolja a cserepes, tömör, száraz réteg kialakulását. Ezen kívül a föld nedvesen tartása serkentheti még leghatékonyabban a kelést.
Kelesztő takarások kerülhetnek a kifejezetten melegigényes, végleges helyre vetendő növények magvetése fölé, melyek lehetnek fólia-alagutak, vagy síkfólia borítások. Ezek a fóliatakarások - a szellőztetés megoldása mellett - addig fennmaradhatnak, amíg a növény kifejlődéshez előnyösek.
A jó kelés elérése csak akkor lehetséges, ha a vetés talajában megfelelő a hőmérséklet, valamint elegendő a levegő és a víz. Bármelyik elégtelensége gátolja a kelést. A csírázó magvak hőmérsékleti igényének kielégítése a helyes vetésidők betartásával a legegyszerűbb. A levegőellátás a talaj vetéshez való előkészítésén kívül a helyes vetési mélység betartásával oldható meg. A levegőtlenséget leginkább a talaj felszínének keményre száradása és az ez utáni fellazítás késedelme, vagy elmaradása idézheti elő.
Az öntözés ezért is szükséges. Ez a melegigényes növényeknél úgy történjen, hogy minél ritkábban és minél kisebb lehűlést okozzon. Lehetőség szerint napsütéses időben öntözzünk, így a nap hamar felmelegíti az esetleg lehűlő talajt. Ha hűvös az idő, de mégis szükséges az öntözés, akkor 25-30 °C-os vizet használjunk. Lehetőleg állandóan nyirkosan kell tartanunk azt a talajréteget, amelyben a magvak elhelyezkednek, mely 2-5 l/m2 vízadagokkal érhető jól el. A túlöntözéstől feltétlenül tartózkodnunk kell. Ha ez bekövetkezne, akkor a talaj eliszaposodó, kérgessé váló felszínét - ha már kellően megszikkadt - legalább átgereblyézéssel fel kell lazítani, porhanyítani.
A kelés megindulása előtti talajszárazság még csak késlelteti a kelést. A vízhiány különösen a magvak csírázásának megindulása után válhat igazán ártalmassá. Kellő mennyiségű víz hiányában a zsenge csíranövények könnyen elszáradnak.

A kései fagyoktól való védelem a kikelt és fagyérzékeny növények porhanyós földdel való részbeni beborításával oldható meg. Ha a fagyot kisebb-nagyobb részben meg is sínylik, a tő részük megmarad annyira, hogy ebből még kibontásuk után tovább tudnak fejlődni.
A károsítók elleni védelem sem maradhat el ilyenkor, mert különben sok csíranövényt elpusztítanak. Leküzdésükre a növényvédő szerek használata mellett a talajt kedvezőtlenül fellazító járatokat is meg kell szüntetni.

Az illusztrációt a Holló és Társa kiadó "Kertészkedés egész évben" című könyvéből vettük át.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vetés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magvetés vagy palántázás?

Már egy 50 négyzetméteres konyhakert képes egy négytagú család zöldségellátását biztosítani. Egyre többen felismerik, hogy akár kis terület is elég ahhoz, hogy sok zöldséggel, fűszerrel tudjunk...


Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...