Tömítőanyagok javításhoz, felújításhoz

A MATERIÁL VEGYIPARI SZÖVETKEZET által gyártott termékek közül ezúttal az építkezés és felújítás során használható tömítőanyagok legfontosabb tulajdonságaival, és felhasználási területeivel ismertetjük meg olvasóinkat.

A MATOFOAM poliuretán hab legfontosabb alkalmazási területei az ablak és ajtókeretek beépítésénél, mint tömítőanyag, a csővezetékek körüli üregek kitöltése, tetőszerkezetek nyitható részeinek tömítése. Használhatjuk hangszigetelő falak kialakításához, vagy motorok, és hűtőrendszerek hőszigetelési hatásfokának javításához is.
Kiválóan tapad a legtöbb felületen, kivéve a polietilént és a polipropilént. Elsőrendű hő- és hangszigetelő. Fontos, hogy a kitöltendő üreg felületét por-, illetve zsírmentesíteni kell, és a hab befújása előtt meg kell nedvesíteni. Az alaposan felrázott palackból, a szelepet lefelé tartva töltsük ki az üreget, maximum fele-részben, mert a hab kötés közben kiterjed. A képződött poliuretán hab nedvesítésével az átkeményedési folyamatot gyorsítjuk. A felület szobahőmérsékleten, 65% relatív páratartalom mellett 20-25 perc után porszáraz, a végleges térfogat és keménység kb. 8 óra alatt alakul ki. Hajtógázt tartalmazó 500 és 750 ml-es flakonokban kerül forgalomba.
A Fugaszil(r)B és BF víz, illetve levegőnedvesség hatására szilikongumivá vulkanizálódó tömítőpaszta. Átvulkanizálódott állapotban vízzel, híg savakkal és lúgokkal szemben ellenálló. A Fugaszil(r)BF néven forgalomba kerülő termék penészgátló adalékot is tartalmaz.
Felhasználható fürdőszobai szerelvények, fugák rugalmas vízálló tömítésére, menetes, vagy tokos fém és műanyag csőcsatlakozások víz és gázálló tömítésére. Alkalmas elektromos szerelvények időjárásálló lezárására, valamint gépkocsik szélvédőüveg illesztésének tartós tömítésére is.
Felhasználás előtt a jobb tapadás érdekében a felületeket portalanítani és zsírtalanítani kell, majd meg kell várni a teljes száradást. Nyílászárók tömítése esetén a záró felület állórészére nyomjuk ki a megfelelő mennyiségű FUGASZIL B paszta mennyiséget, majd helyezzünk rá polietilén fóliacsíkot és zárjuk össze a felületeket. Ezt követően 24 órán keresztül ne nyissuk ki a nyílászárót, majd 24 óra leteltével újra használható, de a fóliacsíkot csak a tömítőpaszta teljes átgumisodása után távolítsuk el. A kitüremlett felesleges rész éles késsel levágható. A későbbiekben a tömített felület a megszokott módon tisztítható. A tömítőpaszta kivulkanizálódása során kis mennyiségű ecetsav szabadul fel.
A Fugaszil(r)2000 szilikon bázison felépített, vizes rendszerű, környezetbarát, festhető, egykomponensű tömítőpaszta. Szinte valamennyi építőipari fugatömítésre és vízszigetelési feladat megoldására használható. Így gipszfalak illesztésénél, padlózati és vakolati fugákhoz, ajtók és ablakok körüli határoló fugákhoz, üvegezési fugáknál alumíniumon és fán, szellőző rendszereknél tömítőanyagként.
Jól tapad üveg, csempe, eloxált alumínium, beton, tégla, terméskő, márvány, fa és festett felületeken is. Ellenáll az UV-sugárzásnak, -50 és +130 °C között hőálló. Akvárium-építésnél, tartós víz alatti használatnál, valamint élelmiszerekkel közvetlenül érintkező felületeken NEM alkalmazható.

Kiemelésre érdemesek a hagyományos szilikon tömítőkkel szembeni előnyei:
- használható nedves felületen is,
- a munkaterület és a szerszámok is vízzel tisztíthatóak,
- a gumisodás során nincs vegyi anyag kibocsátás, gyakorlatilag szagtalan,
- átfesthető a legtöbb vizes és olaj bázisú festékkel,
- vízzel hígítva ecseteléssel is felhordható,
- a bőrösödés időtartama vízpermettel hosszabbítható (maximum 1 órával).

A Fugaszil(r)HOBBI felhasználható építkezéseknél, felújításnál, vizes helyiségek fugázásánál, mosdó, kád, mosogató tartós szigetelésére, lefolyó- és esőcsatornák illesztéséhez, nyílászárók záró felületeinek szigetelésére, üvegezésre, gépkocsiknál és lakókocsiknál mindenfajta tömítetlenség megszüntetésére. Tapad fémre, fára, a legtöbb műanyagra és üvegre. Használata nem ajánlott márványra, betonra, ólomra, rézre, cinkre a felszabaduló ecetsav miatt.
Por- és zsírmentes, teljesen száraz felületeken alkalmazható. Két milliméternél nem vastagabb réteg 24 óra alatt kivulkanizálódik, de végleges mechanikai tulajdonságai csak egy hét múlva alakulnak ki.
A bemutatott termékek az ország egész területén vegyi és építőipari szakkereskedésekben megvásárolhatók.

További információ és szaktanácsadás:
MATERIÁL VEGYIPARI SZÖVETKEZET
1239 Budapest, Ócsai út 10.
Telefon: 286-0363, 286-0365
Fax: 286-0364
Internet: http://www.material.hu/
E-mail: material@hu.inter.net

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gorilla Grab

Építkezésnél, lakásfelújításnál szinte 100%, hogy a következő folyamatokba belefutunk: ragasztás, rögzítés, tömítés, szögelés. Ezeknek a munkafolyamatoknak elengedhetetlen kelléke lehet a...


Ceresit RE-NEW

Bosszantó, amikor az amúgy szép, tiszta fürdőszobában elszíneződött tömítések éktelenkednek. Az általános tisztítás, sikálás sok esetben nem elegendő, más megoldásra van szükség: mostantól a...